Защо скандинавците са най-щастливите хора в света? | webcafe.bg
Webcafe

Защо скандинавците са най-щастливите хора в света?

Webcafe
20.03.2017, 14:35 (обновена 22.03.2017, 11:10)
норвегия

Снимка: © Getty Images

Какво прави скандинавците най-щастливи на света? Дали живописните фиорди или ярките "бели нощи"? Или причината не се крие в далеч не толкова романтични причини - като наличието на собствени петролни залежи, например?

Според поредното издание на Световния доклад за щастието - гражданите на Норвегия се чувстват най-доволни от начина си на живот. Веднага след тях се нареждат Дания и Исландия. Финландия изостава след Швейцария на пето място, а шведите влизат в топ 10 на световната класация.

България е на далечната 105-та позиция от общо 155 изследвани държави, като не може да се мери дори със съседните си страни - Румъния е No. 57, а Турция - 69-та.

Каква е причината северните държави да излизат винаги на предните позиции при проучването на индекса на щастието?

Едно от шеговитите клишета за норвежците гласи, че те се чувстват най-щастливи, когато изминат няколкостотин километра с колата си, натоварят се с тежък багаж на раменете и тръгнат да се разхождат по безкрайните скиорски трасета, за да могат след това да се върнат в някоя хижа без ток и вода и да си починат на спокойствие. Или когато съседите им от Швеция се провалят на някое спортно първенство, в кръга на шегата.

Ако попитате хората по улиците на Осло какво ги прави щастливи, най-често отговорите ще са свързани със съвсем дребни всекидневни радости.

"Точно в момента се чувствам щастлива, защото слънцето пак се върна и пролетта започна. Радвам се, че ще мога да излизаме сред природата, когато се събираме с приятели", казва 25-годишната Майкен Микелсен пред "Велт". За 71-годишния Хаакон Щауге щастието се изразява в това, че може да прекарва повече време с децата си.

Разбира се - социалното положение на норвежците има своето значение. Вероятно можем да кажем, че това, което прави хората в Норвегия най-щастливи на света, е, че повечето от тях нямат особено тежки грижи.

"Ние сме богата страна. Имаме много ресурси и съответно - високи доходи. Затова в Норвегия и в северните страни има толкова малка разлика между доходите на най-бедните и на най-богатите. При нас има ниска бедност и ниска безработица", казва Андерс Барщад от норвежката Статистическа служба пред германското издание "Велт".

Онзи, който има работа и здраво семейство, е по-склонен да се почувства щастлив. Или поне да осъзнае, че няма причина да не е такъв.

"Добре сме си в Норвегия, а аз съм достатъчно възрастна, за да знам, че животът трябва да се цени", казва 64-годишната Ели Сандвиг от Хаугесун, град на брега на Северно море, на 440 км от столицата Осло. За нея щастието се изразява в това да може да се разхожда с кучето си Елмо.

Световният доклад за щастието, който се изготвя в сътрудничество с Организацията на обединените нации, се публикува за първи път през 2012 г. Зад анализа стои проф. Джефри Сакс от Колубмийския университет в Ню Йорк и група международни експерти.

Според тях усещането за щастие сред хората зависи преди всичко от факторите: благосъстояние, свобода, взаимно подпомагане, честност, здраве, приходи и добро държавно управление.

Добре развитата система за социално осигуряване в скандинавските страни е една от причините, поради които на гражданите не им се налага да се тревожат за бъдещето, смята Барщад.

Северните нации имат по-голямо доверие не само в институциите като полиция и съдебна власт, но и помежду си. Над 75% от норвежците смятат, че могат да имат доверие на повечето свои съграждани.

Въпреки специфичните атмосферни условия и по-малкия брой слънчеви дни, статистикът посочва, че броят на жителите с депресивни състояния е нисък. Стресът не е фактор за хората в Норвегия.

Самите те смятат, че са по-щастливи в сравнение със съседите си от Финландия. Но признават, че има само един народ от Севера, който е по-щастлив от тях - датчаните. Именно те бяха лидери в миналогодишното издание на класацията за най-щастлива държава в света.

Oще: дания  джефри сакс  доходи в норвегия  най-щастливата страна в света  норвегия  оон  осло  петрол норвегия  скандинавски държави  усещане за щастие  щастие 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 22.03.2017, 09:07

10 Life | 22.03.201709:25

Това с измерването на щастието е доста шантава работа. Ако питате Исландците, почти никой от тях няма да ви каже, че е щастлив и датчаните също.
Да се чуди човек как пък точно ги правят тези проучвания и каква е точно целта им?!
В един малък Бутан например са си измислили Брутно Национално Щастие по аналогия на БВП, ама как се измерва сигурно и те не могат да ви кажат.
Така че повечето от подобните мнения и изследвания клонят към чиста алабалистика.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

9 Bichkiiata | 21.03.201718:31

според мен светлината е най-важния фактор, който докарва щастието, неслучайно е казано: " Ей, хора, някой ден слънцето огрява дори и кучешкия гъз."
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 26.12.2010, 14:38

8 niemen | 21.03.201716:48

Щастието е нещо относително. То не се измерва на дължина, килограм и обем. Един е щастлив, че може да разхожда кучето си. Друг, защото вече има слънце и може да се посгрее след студената зима.Трети прекарва много време с децата си и това го прави щастлив. А четвърти всяка вечер жули ракия и мези със свински пръжки и пърди от щастие. Живял съм в Дания, в никакъв случай не бих нарекъл датчаните щастливци. Скучни-да, саможиви -да, задоволени -да, но чак щастливи, и той от най-щастливите? Няма критерии, по които да оцениш щастието на хората. Един е щастлив, защото има какво да яде, а друг - защото си е купил по-голяма яхта.
Три косъма в супата са прекалено много, но на главата....
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

7 dedo adji | 21.03.201716:43

Не е само Мурманск. През балтийско море редовно кръстосват алкохолни фериботи до Талин, Рига и Петербург. Като някои пътници изобщо не слизат от парахода, защото дютифри баровете отварят още с излизане от териториалните води.
Ниската честота на самоубийствата в сирия и арабистан също е напълно естествена. Убиват ги преди да са достигнали до мисъл за самоубийство.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2012, 11:18

6 IRCPoliceman | 21.03.201715:48

Съпругата ми в момента е на стаж в Норвегия и искам да Ви кажа, че според нейните думи Норвегия е на 1254689 милиона СВЕТЛИННИ години пред нас! И пред останалия свят!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

5 Pavur Pezev | 20.03.201719:21

бе датчаните свалиха нивото на суисайд заради завишеното потребление на розови апове.аферим. инак швеци и финландци продължават с уикенд туровете за пиене в мурманск. тва е най-якия антидепресант за тях. Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 23.05.2014, 08:51

4 Ivan Bardarov | 20.03.201716:27

https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_suicide_rate
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2014, 08:51

3 Ivan Bardarov | 20.03.201716:26

Гризли, само финландците и исландците са по-напред в самоубийствата от останалите скандинавски държави - 33-то и 35-то място по данни от 2012. Шведите са 58-ми, а норвежци и датчани 81-ви и 82-ри от 170 държави. Друг е въпроса, че на последно място по самоубийства са Сирия и Саудитска Арабия.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 23.05.2014, 08:51

2 Ivan Bardarov | 20.03.201716:14

Имам голям респект към четири държави:
Холандия, Швейцария, Израел, Япония.

От тях само Япония е по-назад в класацията индекс на щастието - 51-во място. Останалите три са в топ 11 :)

Специално норвежците разполагат с природни ресурси, на които всеки би завидял. Нефт и реки подходящи за ВЕЦ-ове. Ако не ме лъже паметта цялото им производство на електрическа енергия е от ВЕЦ-ове. Отделно май и Гълфстрийм леко ги близва :)

А фиордите са невероятно красиви :)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

1 Гризли | 20.03.201715:39

През 97-ма като студент бях в Германия, по програма за обмен на студенти. Бяхме 12 човека от цял свят, двама от които от Финландия - Катя и Оскар (финландец от шведски произход).

Не знам доколко депресията не влияе на скандинавиците, но от тях знам, че националния проблем на Финландия и Швеция са алкохолизмът и самоубийствата... Затова там цената на алкохола е много висока - казваха, че цената на бутилка водка Финландия е над 50 немски марки. Което пак не ги спира да пият по много.
Даже казваха, че в техните държави се пие повече и от Русия. И че много финландци редовно ходели до близките руски градове, за да се напиват евтино.

Ако не беше приликата с бедна Русия (и техния проблем с алкохола) човек би си помислил, че точно алкохолът им помага да са още по-щастливи...
Смее се
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани