Къде геният среща половинката си | webcafe.bg
Webcafe

Къде геният среща половинката си

Lifecafe, по Wired
02.07.2014, 18:04 (обновена 08.07.2014, 11:01)
Отегчена двойка

MENSA създадоха сайт за запознанства на "изключителните"

Съществуват сайтове за запознанства на хора с какви ли не интереси - от военни, през любители на коне (не, не в този смисъл, перверзници такива, а просто любители на хора, които обичат конната езда!), фермери и много други. Всъщност има дори сайт за съвсем нишови запознанства - примерно с капитани на кораби. Насред цялото това безумие, MENSA очевидно са намерили ниша и за себе си.

Ако няма проблем да се прави дискриминация по хубост, кални ботуши и морски приключенски истории, значи няма проблем да се дискриминира и по коефициент на интелигентност, нали?

Американското поделение на клуба за най-интелигентни хора в света (където за членове се приемат само хора, чийто коефициент на интелигентност е в най-горните 2 процента от населението) обяви, че си партнира с Match.com за създаването на специален "филиал" на сайта за запознанства, предназначен за "изключителни" хора. (Въпреки превъзходството на интелекта, заслужава си да отбележим, че MENSA все пак са решили да заложат на клишето "секси жена с отворена блуза и излъчване на секретарка, носеща очила", за да представят как изглежда жена, която е едновременно интелигентна и достатъчно привлекателна, за да ви бъде партньор до живот.)

На сайта си, елитният клуб заявява: "MENSA не само насърчава пълнолетните хора да мислят; връзките на база идеи и интереси винаги са били част от нашата култура, а сега Mensa Match помага на "менсианците" да се сближават на по-емоционално ниво."

Сайтът насърчава хората да го използват, за да изграждат взаимоотношения или да откриват любовта в лицето на колеги-членове на организацията на интелектуалците, или дори "други хора" извън групата, които имат сходни интереси.

Желаещите да се присъединят към този най-елитен клуб за запознанства получават "бадж" за членство в MENSA, след като потвърдят чрез съответните документи, че резултатите от тест за интелигентност показват стойности на IQ над 130.

Останалите мераклии могат да покажат, че проявяват интерес към запознанство с член на MENSA, като поставят съответен бадж в своя профил, като по този начин се подлагат на още повече възможности за отхвърляне, свързани с евентуалната им неадекватност като "обикновени" човешки същества.

В момента в света има около 165 000 членове на MENSA, от които около 56 000 са в САЩ, така че селекцията от кандидати със сигурност не е толкова голяма, колкото примерно сред хората с глутенова непоносимост

Има обаче и много хора, които макар да имат висок интелект, предпочитат да не се фукат с него, плащайки ежегодна такса за членство в елитарен клуб, и може да предпочетат все пак да се присъединят към общността (естествено, плащайки си - с краткосрочно намаление - за тест за MENSA, който да удостовери, че те "стават" за запознанства).

Според Match.com, 80 процента от необвързаните сочат интелекта като важен фактор при търсенето на партньор. Нивата на интелигентност, които се доближават до гениалността, обаче са нещо съвсем различно, и надали са чак толкова важни за 80-те процента, отметнали тази опция в проучването на сайта, и нищо чудно дори да респектират доста хора, които може и изобщо да не пробват шансовете си с "доказан гений". Така че тези 165 000 интелектуалци може да продължат и занапред отчаяно да жадуват за щастлива връзка, особено ако не се осмеляват да я търсят извън средата си от хора с високо IQ.

Вероятно като опит да не звучи толкова респектиращо, американският директор по маркетинга на MENSA Джон Макгил е заявил пред Mashable (и се надяваме да си вярва!), че замисълът на сайта за запознанства няма нищо общо с елитизма. Същевременно, той простичко обяснява: "Менсианците осмислят всичко много по-бързо от другите хора".

"Не, категорично това не е елитен клуб, ние просто възприемаме света и нещата около себе си по много различен начин и взаимодействаме по различен начин помежду си. ... Това, което е хубавото в тази идея, е че когато има възможност хората да се срещнат и да възприемат света около себе си по еднакъв начин, това прави хармонията между тях перфектна."

Защото очевидно противоположностите никога не се привличат, нали?

Oще: mensa  гении  интелект  интелигентни  интелигентност  сайтове за запознанства 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.08.2010, 15:10

2 Astarot | 05.07.201401:55

Значи, заставаш пред стената и започваш да си удряш главата в нея, докато не ти дойде схема за някоя приватизацийка, заменка, обществена поръчка... Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

1 Крив Макарон | 04.07.201408:53

Попълвах веднъж тест за интелигентност и дадох резултат 130 от 140 възможни точки. Което отговаряше на менса левъл. Т.е. побирам се в двата процента. Но честно казано бих искал да съм по-тъп. Поне докато пребивавам в бг-то. Повечето хора с подобни резултати отдавна са напуснали тоя жабарник, и сега за такива като мен пребиваването е малко самотно.
Но пък дал Бог "Тиквата" и неговите поклонници, които скоро ще затрият напълно всичко. И тогава територията на страната ще бъде присъединена към Швейцария, а малкото останали жители ще бъдат натоварени на шлепове и пуснати на собствен ход насред Черно море Кул
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани