Нищо не остава само във Вегас | webcafe.bg
Webcafe

Нищо не остава само във Вегас

Lifecafe
24.08.2012, 16:34 (обновена 24.08.2012, 16:45)
сън

Вестникът твърди, че не е получил оплакване от страна на който и да е представител на кралството

Комисията за жалби от пресата във Великобритания е получила над 150 жалби срещу решението на таблоида The Sun да публикува снимките на принц Хари, на които той се забавлява гол в хотелска стая в Лас Вегас, пише The Guardian.

Вестникът, собственост на Рупърт Мърдок, твърди, че не е получил оплакване от страна на който и да е представител на кралството, въпреки твърдото предупреждение, отправено от адвокатите от името на двореца в сряда, че публикацията на фотографиите ще бъде нарушение на правото на неприкосновеност на личния живот на Хари. За първи път снимките бяха разпространени от популярния американския сайт за светски новини TMZ.

"Почти всички оплаквания са от членове на обществеността, както и почти всички са за нарушаване на неприкосновеността на личния живот", заяви говорител на комисията.

The Sun излезе с въпросните снимки на първата си страница днес (петък) със заглавие: "Ето това е наследник - снимките на голия Хари вече сте виждали в Интернет". Изданието аргументира решението си, казвайки, че е абсурдно в епохата на интернет вестници като The Sun да бъдат спирани за отпечатване на истории и снимки, вече видени от милиони хора в свободната мрежа

Адвокатите на принц Чарлз обаче предупредиха в сряда, че публикуването на снимките от Вегас в издания в чужбина не е извинение за тяхното отпечатване във Великобритания.

The Sun обяснява на своите читатели, че не прави никаква морална оценка за голата фриволност на Хари с момичета в хотела в Лас Вегас. „Напротив. Ние го харесваме. Публикуваме ги, защото смятаме, че читателите ни имат право да ги видят".

Няма индикации, че други британски вестници ще последват The Sun, публикувайки станалите скандални снимки.

Изданието The Daily Mirror казва, че е решило да не го прави, защото чувства че това би било в явно нарушение на добрите практики по отношение на проникване в правото на неприкосновеност на личния живот.

Междувременно онлайн компанията Userv е провела изследване, което показва, че 63% от възрастните в Обединеното кралство смятат, че решението на The Sun публикува снимките е е погрешно. Проучването сред над 1000 души е установило, че само една пета от тях смятат, че публикуването им е в интерес на обществото.

The Sun обаче пише: „Обществен интерес обаче има и той е да може да се води информиран дебат. Снимките потенциално могат да накърнят имиджа на принца, представляващ Великобритания по света. Съществуват и въпросителни около сигурността при това пътуване до Лас Вегас. Не е съвсем ясно дали няма да пострада и позицията му в армията.

Освен това смятаме, че Хари е компрометирал собственото си лично пространство. Това не са негови снимки с момиче в имението Балморал. Принцът е бил във Вегас, купонджийската столица на страна със силни закони за защита свободата на словото, забавлявал се е в басейн, след което е поканил непознати в стаята си да играят стриптийз билярд.

Тези факти едва ли отиват на човек, ревниво защитаващ личното си пространство. И, за съжаление на Хари, случилото се във Вегас, не остана във Вегас".

Снимките на принц Хари са важно изпитание за свободата на британската преса, смятат още от изданието.


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

3 Thea Atanasova | 25.08.201220:18

Принц Хари е див и щастлив!!! Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2011, 13:53

2 Yordan Yordanidis | 24.08.201222:30

това доказва още веднъж, че синя е кръвта само на охлювите... що за двуличие да се облече един гол принц само защото е принц и да се затварят очите за всички други, които не са от семейсвото на лигавите създания, пълзящи навсякъде с покривалото си?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

1 Мина | 24.08.201221:00

Ех, този Хари...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани