Руски шпиони, обидени творци и обикновени плагиати | webcafe.bg
Webcafe

Руски шпиони, обидени творци и обикновени плагиати

Милена Фучеджиева
09.04.2014, 08:04 (обновена 13.04.2014, 08:30)
Милена Фучеджиева

Снимка: © Личен архив

Това правителство, в което има руски шпиони, има само интерес да поддържа мораториума върху добива на шистов газ

Жозе Мануел Барозу каза на българските политици да внимават и да не застават срещу европейската позиция на все по-сериозни санкции срещу Русия и „Южен поток". Също така съвсем официално обяви, че „има хора в България, които са руски агенти", визирайки членове на българското правителство.

Ние сме свикнали с руските агенти, но Европа не изпитва към тях същите чувства, въпреки че и тя е била освобождавана от войските на Съветската армия през Втората световна война. Европа не се чувства задължена да обслужва интересите на Русия от сантименталност, която често бива пробутвана в България в защита на руските интереси тук, защото Европа живее в демокрация от дълго време, докато ние току що сме се отцепили от напиращия отново руски колониализъм.

Този път е истински колониализъм, без никакви други идеологически претенции, освен идеологията на имперския апетит.

Барозу също така каза, че приемането ни в Европейския съюз е било правилноq за да не бъдем отново погълнати от Русия. Eтикетите са неприятно нещо, но всеки, който е срещу Европейския съюз, всъщност е предател на България в посока Русия. Тук руските шпиони веднага ще гракнат, че алтернативата е да сме американска колония. Да, ама не.

Америка е твърде далече, за да колонизира, а и не е нужно, целият свят в известен смисъл е нейна колония - английският е водещ език, вкусовете и трендовете идват от там, демокрацията също. За какво й е на Америка да троши пари да окупира малки, далечни, бедни държави, в които удобно живеят един куп руски шпиони.

В момента в Америка има стотици хиляди кладенци, вадещи шистов газ в огромни количества. Америка оправи икономиката си с фракинг (метода на хидравлично разбиване), и всички възможни доводи срещу добива на шистов газ отпаднаха при възможността да се намали безработицата, да живне средната класа, която беше почти унищожена от Уол Стрийт, и държавата да се справя донякъде с огромния си външен дълг.

Изчетох много неща „за" и „против" добива на шистов газ и не мога да взема твърда позиция нито в едната, нито в другата посока - и двете имат плюсове и минуси. Идеята, че можем да станем независими от руския газ е просто мечта, и трябва да се види дали тази мечта е възможна.

Правителството обаче твърдо застана зад мораториума не над добива, а над проучванията дали има шистов газ. Разбира се, това правителство, в което има руски шпиони, има само интерес да поддържа мораториума. А той се случи благодарение на вслушването на „лошия" Бойко Борисов, който отстъпи пред младежите на „Орлов мост". Аз лично ще бъда щастлива някой ден отново България да има министър-председател, който така се вслушва в критиките на обществото, както Борисов.

Миналото лято десетки хиляди хора останахме без глас на площада за доста по-неприятни неща от това дали да се разреши проучването за шистов газ или не, но правителството вече беше друго - от едното ухо в другото, както както казва народа. На тези не им пука. Както и да е, това е минало, а бъдещето иска отговори как ще се справяме с енергийните проблеми, задаващи се със санкциите срещу Русия.

И ако бъде разрешено проучването, а с него разберем, че може би имаме някакво наше, лично спасение, а може и да нямаме - кой знае какво има в земята, кое ще ни е по-важно? Да се спасим като държава или да спасим от евентуално, не задължително, замърсяване части от Добруджа. Всеки избор е по-добър от липсата на какъвто и да било, т.е., този, в който руските шпиони тържествуват.

В Америка в пристанищата усилено се строят платформи за износ на шистов газ за целия свят, но за съжаление системата още не е готова за да може да поеме снабдяването на Европа.

Твърди се, че до няколко години вече ще е възможно, и тогава вероятно ще започнем да купуваме американски шистов газ. Вероятността той да е по-евтин от руския не е голяма, танкери ще го превозват през цял огромен океан.

Интересно какви ще са екологичните щети върху океана от подобен превоз, който, колкото и да е безопасен, сигурно също има своите големи минуси, и дали еколозите изобщо мислят за това. Знаем, че само от круиз корабите океаните са силно и безвъзвратно замърсени, камо ли от несекващ поток от танкери пълни с газ.

Океанът е далече и не е наш, Добруджа е наша, както и засраното ни Черноморие - дори да беше фраквано по цялата си дължина, едва ли щеше да е така замърсено, както от нас самите в огромната си обич към Черно море и плажовете. Свинщината ни е непростима, а технологиите за добив на шистов газ напредват все повече и повече.

Би било чудесно да знаем има ли възможност да сме напълно независими от Русия и Америка или не, вместо да текат ожесточени, безсмислени спорове кое е добре за природата и кое зле. Споровете ще имат стойност, само когато знаем какво има в земята, сега са само допълнителна възможност за изнервяне в този остров на спокойствието, който е България.

А, да, забравих другите две раздиращи нацията теми от последните два дни. Калин Терзийски е изключително засегнат, че не са го уважили като личност в предаването на Кеворк Кеворкян, освен това агит-клипа на „Реформаторския блок" е копиран от клип на Спилбърг. Ама може ли така?! Това вече на нищо не прилича. Вие за какви ни мислите? „Вие" има много адресати във всички посоки. Оглеждайте се непрекъснато.

Oще: газ  енергетика  замърсяване  пламен орешарски  правителство  русия  сащ  шистов газ 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.01.2012, 11:27

57 Илия Попов | 14.04.201419:23

Жалкор, че такива журналисти като Милена остават все по-малкол. Продажните пък се увеличават за тяхна сметка - държавата ни е толкова обърканар, че ми се струвар, че никога няма да се нормализирал. Преди 10г. когато ни приемаха в НАТО се хванах на бас, че Русия няма да ни изтърве и с ужас забелязвам, че май ще позная - ще ни сполети украинската съдба!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

56 Thea Atanasova | 14.04.201410:42

veselavesela ти ненормална ли си? луд!?!?!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

55 Nikkor | 13.04.201423:55

Милена не обръщай внимание на злобните коментари.Каквото съм прочел от тебе ми е харесало, независимо дали съм бил съгласен или не.А яростните обиди по твой адрес сами говорят за онези които са ги изрекли.
Момчета вие да не сте се побъркали? В състояние ли сте да спорите без да използувате най-просташки квалификации? 2/3 от вас просто не са за този форум.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 09.03.2014, 15:47

54 Алилуйщина | 13.04.201410:49

Американски-шистов и руски газ, няма безплатен, при първият с риск- огромно замърсяване, което автоматично го изключва. …………За малката ни страна такава фаталност е недопустима.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 30.04.2011, 05:03

53 veselavesela | 13.04.201405:10

Хидравличният фракинг се използва интензивно от 50-те год. на миналият век. Не виждам, какъв е проблемът при доказана ефективност /дори се ускоряват възстановяванията на пластовите налягания/, да се бълват измислици. Колкото до шистовият газ - инженерни разработки доказали своето качество, ефективност и устойчивост във времето, надеждни обсадни колони, качествени циментации и прецизни измервания по време на самия фракинг процес, гарантират безопасното му за ок. среда извличане. Друг е въпросът, дали това би допринесло за енергийната независимост на държавата.
А тя зависи единствено от условията, при които се сключват договорите.
Не виждам нищо договорирано досега от страна на българските политици, с която и да е велика сила, което да е в полза на бълг. народ - само неизгодни контракти в полза на корумпирани алчни до безумие овластени единици. Работи се на принципа: "След нас и потоп".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.04.2014, 05:46

52 Valeri Koev | 12.04.201421:36

Кирилизаторът ви е пълен боклук.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 12.04.2014, 15:59

51 relativ | 12.04.201416:20

... професор от Геофизичен институт на Бан , а срещу него един господин работил на нефтени платформи вЮар или някъде там. Вторият беше заинтересован. А аз на кого да повярвам....!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 12.04.2014, 15:59

50 relativ | 12.04.201416:20

... професор от Геофизичен институт на Бан , а срещу него един господин работил на нефтени платформи вЮар или някъде там. Вторият беше заинтересован. А аз на кого да повярвам....!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.04.2014, 15:59

49 relativ | 12.04.201416:17

Благодарен съм на г-жа Фучаджиева, че нейната потресаващо нелепа статия ме провокира да се регна в този готин публицистичен сайт, за да отдам заслуженото на коментарите и аз самия да оставя такъв. Самата снимка която сякаш иска да каже :"Аз съм екстравагантна и неповторима представителка на елит, а вие нищо не разбирате..." , допълнително насажда раздразнение... (иначе платени и заблудени драскачи колко щеш). Относно темата за фрака: впечатлението което имам се базира на тв диспут между професор от по
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

48 паяка | 12.04.201412:57

Ще го запомня, приятелю Рован!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани