Всичко е конспирация | webcafe.bg
Webcafe

Всичко е конспирация

Големият Лебовски
05.06.2014, 17:46 (обновена 10.06.2014, 07:56)

1 от 3 снимки Назад Напред

теория на конспирацията

Всичко е свързано - от еврейския заговор, през илюминатите, новия световен ред, кемтрейлс, ЦРУ и извънземните, до фалшивото кацане на Луната, организираните от правителството на САЩ терористични атаки на 9/11 и живия Елвис

„Сензация! Ванга предсказа гражданската война в Сирия! Бомба! Учени потвърдиха, че извънземни са построили египетските пирамиди! Ексклузивно! Специални корени от Стара планина лекуват всички видове рак! Само при нас! България е истинската люлка на човешката цивилизация!"

Ако тези брутални, банални и безобразно таблоидни заглавия ви звучат като пълни глупости, каквито всъщност са, не сте сами и не грешите. Но ще сте прави и ако признаете, че сензационно-бомбено-екслузивната стратегия за приобщаване на полирани мозъци в тъмната пещера на конспиративното (не)мислене дава плодове. Отровни плодове.

Псевдонауката и квазиисторията някога бяха екзотични девиантни дисциплини от периферията, но днес се чувстват удивително комфортно в потока на масовата информация, откъдето облъчват милиони съзнания. Стремителният прогрес на технологиите в информационната епоха парадоксално засили позициите на един опасен обществен феномен - контрапознанието.

Невежеството е сила

Днес е толкова лесно да се прилагат строгите принципи на Просвещението за разбиране на заобикалящия ни свят, но защо мнозина предпочитат да вярват в не-факти и да поставят под съмнение достиженията на научния метод?

Влечението към "булшит"-а и "нонсенс"-а ескалира в неприлична, но глобална любовна история между теорията на конспирацията и медиите, а към перверзната композиция се включиха официални лица от средите на властта.

Глупостта бе официализирана и получи пълен мандат за превръщането на публиката в лековерна и лесно манипулируема маса.

Изминаха векове от научната революция, но сега изглежда сме се запътили към драматичен интелектуален регрес. Никога не е имало повече сигурни доказателства в подкрепа на теорията на еволюцията, ала креационизмът е по-силен от всякога. Напук на консенсуса на учените, че произходът на видовете е в резултат от случайни мутации и естествен подбор, критична маса човеци продължават да бълнуват за интелигентен дизайн.

Това не е особено интелигентно, дами и господа. Алтернативната медицина се разрасна до гаргантюанска индустрия, разни гурута правят милиони от шарлатански схеми за самопомощ, доказани исторически факти редовно са оспорвани, нумерологията и астрологията владеят колективното въображение на прекалено много представители на хомо сапиенс.

Капаните на контрапознанието

Без да се усетим допуснахме пред очите ни да се разпадне тъканта на здравия разум и в публичното пространство като бурен да изникне култът към уж "скритото" и "тайно" познание.

Издатели и автори на конспиративна литература, таблоидни /и не само/ медии и опортюнистично настроени политици видяха разкошен шанс за осребряване на контрпознанието. Хитреци от всички сфери на интелектуалната измама съзряха вакуума в общественото пространство, оставен от отстъплението на традиционното "скучно" знание и го запълниха с псевдонаука и квазиистория. Всеки вече може да има достъп до някаква "задкулисна" истина.

Не е трудно да се види жалкия чар на конспиративното осмисляне на реалността. То промива умове през кодовете на споделената тайна и на разкрития заговор. Конспирацията посвещава и прави света много по-лесен за разбиране. Всичко е свързано - от еврейския заговор, през илюминатите, новия световен ред, кемтрейлс, ЦРУ и извънземните, до фалшивото кацане на Луната, организираните от правителството на САЩ терористични атаки на 9/11 и живият Елвис.

"Тайната" като заглавие

В един момент всичко се превръща в мрежа от свързани конспирации и скрити от публиката факти, които само отделни "избрани" знаят, но са решили да го споделят със всички. Не за без пари, естествено. Алтернативната действителност винаги идва придружена от скъп мърчандайзинг. По този начин книгата и филма със заглавие "Тайната" се превърнаха в културен феномен и финансови мастодонти.

Шарлатаните зад "Тайната" продадоха идеята, че ако се искаш нещо достатъчно силно Вселената ще ти го даде. И шараните се хванаха. Лесното винаги е за предпочитане пред истината. Религиозно-квантовите брътвежи на Дийпак Чопра все още са по-популярни от рационализма на Сам Харис, а религиозното мъмбо-джъмбо на разни сектанти и тв-евангелисти се радва на по-широка аудитория дори от брилянтните секуларни идеи на Ричард Доукинс и Кристофър Хитчънс.

Глобалното контрапознание е изключително потентно и в нашата страна Тук към международния нонсенс с охота добавяме и глупости с етикет "произведено в България". Как може да си обясним езотеричния ренесанс на "феномена Ванга" в последно време ако не с нарастващото влияние на не-фактите върху обществения живот.

Псевдоавторитетите и международния заговор

Окултното, мистичното, свещеното отново бродят из мейнстрийма. Монотеистични и езически заклинания съжителстват със сериозни новини. "Авторитети" измислят и манипулират историята, за да гъделичкат геополитическите комплекси на средностатистическия българин. Не мога да повярвам колко много хора наистина смятат, че държавата ни е жертва на международен заговор.

Конспиративни книги като "Експертите на прехода" получават кредит на доверие от "значими общественици" и се обсъждат като сериозни интелектуални трудове. Политици изсмукват смисъла от публичното говорене с гигантски простотии. Предсказанията и врачуването са плътно интегрирани в обществения дискурс.

Какво ни трябва? Малко рационалност, връщане към научния метод и отдръпване от средновековното светоусещане. Нуждаем се от филтър за "булшит" преди да ни отнесе вълната на глупостта, опакована като факт. Вече не е смешно, а спешно.

Oще: алтернативна медицина  еволюция  знание  илюминати  конспиративни теории  конспирация  медии  наука  псевдонаука  самопомощ  теория на конспирацията  шарлатани 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

197 Harry | 02.01.201518:52

"Конспиративни книги като "Експертите на преходa" Много щастлив

Това ви издаде авторе от кои сте. Много щастлив До колкото знам , книгата е базирана върху докторската й работа по политическа антропология? Значи смятате че някакъв университет във Франция е в съзаклятие с г-жа Лаверн срещу вас, тоест вие г-н авторе вярвате в конспирации?! Да не сте параноик?

Много щастлив Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2014, 14:07

196 alecsander | 02.01.201512:51

Авторе, ха сега го напиши на български език, защото
на моите четири висши образования се оказа трудно
да ти разбера сложните чуждици. Ама разбрахме, че
си много печен в науката, де ! А твоя словесен фойерверк
в същност какво е ? Демонстрация на мнодо умност ?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

195 boris | 18.06.201421:47

Е, да но има разлика в това да следиш някой, и да следиш някой който не иска да бъде проследен, или поне не в разумно време. Ако се опитаме да разиграем варианта - човек от 80-те иска да прати съобщение на някой в Австрия и не иска да бъде подслушан - задачата му е колосално трудна. Днес е лесно, освен ако някой вече знае, че именно ти ще пращаш съобщение и то да знае кога. Иначе просто да подслушваш и анализираш трафика между БГ И Австр. ще ти отнеме цяла вечност.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.01.2011, 15:21

194 qhasper | 17.06.201402:55

Борка, жестоко грешиш. Преди години са можели да те слушат главно специалисти, сега може да те слуша и следи всеки с малко акъл и мерак.

http://www.amazon.co.uk/Motorbike-Motorcycle-Tracker-Tracking-Android/dp/B00IAM2WCE/ref=pd_sim_sbs_ce_2?ie=UTF8&refRID=0K5H2FVRCHZXYKGC6EXE

30 лева

Хем има GPS, хем може да му звъннеш и да слушаш.


Аз съм си правил контактни микрофони. В панелка работят идеално. Безжичния нет мога да ти хакна, особено ако си с WEP. От там изтичат всичките ти тайни, ако не са отделно крипирани. Да ми е жив и здрав комшията, спасявал ме е като не мога да ида да си платя нета на време Много щастлив Отделно, че от парчета информация, които ти поотделно смяташ за незначителни, могат да се научат много неща за тебе и навиците ти, когато всичко се интегрира. С обектив за 100-200 лева мога да те гледам какво правиш от километри..... Изобщо, колкото по-достъпна и евтина е всякаква технология, толкова повече хора имат възможност да те следят, ако имат желание и си им с нещо интересен.....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.06.2014, 10:38

193 The Seeker | 14.06.201423:27

Виждам, че темата се е развила в интересна посока - най-накрая Усмивка.
Аз още в началото намекнах за ползите (за някои) от следствията на подобни актове - и докато по самите актове име спор кое и как се случило, то по изгодата от акта почти няма спор Усмивка.

Предполагам, че подслушването е с цел да се блокират такива, които смърдят по даден въпрос или привличат обществено мнение към тезите си - с две думи мътят водата. Докато не затворят кръга и да имат пълен контрол на живота на всеки един индивид, ще има опасения някой да им разклати властта.

До boris:
"Интересното е и че реално днес някой да бъде подслушван у доста по трудно в сравнение със 80-те години примерно. Тогава ти слагат микрофон в жилището и се свързват към жицата на телефона. Днес ако искам да дам важна информация на някого-има десетки начини. Всеки от тях може да се прехване и подслуша, но докато се разбере кой точно е моят номер, акаунд, блог поща и прочие и тоя на получателя, то вече ще е минало заминало."
*Не съм особено съгласен с това твърдение.
През 80-те могат да те подслушат по този начин, да - но 2-ма могат да се срещнат някъде където няма ЦЦТВ и хилядите други камери из големите градове и да си размените ценна информация.
Днес със всичките тези технологии подслушването е елементарно - има софтуер за смарт телефони - с едно набиране към някой активираш софтуер който включва звук и картина от телефона и те следят от всякъде (къде си, какво вижда телефона и чува и т.н.) - гледах демо на такъв софт (реално ти звънва телефона, като вдигнеш даваш зелен светлина на софта - като затвориш гада вече работи).
Ако не им беше толкова важно (а там случайни неща не се правят), нямаше толкова много да натискат за следенето на Интернет и тук в БГ - докато стигнат до активното следене (четете в актуалния Закон за Електронни Съобщения - ЗЕС) - вече е узаконено.
Някой замислял ли се е защо на по-новите телефони, батерията не се сваля толкова лесно като на по-старите такива? Усмивка
Че има много начини за размяна има - но има и много начини за следене, тези с Андроид в телефоните вероятно се усещат на момента как със три кликвания и ггугъл вече е научил почти всичко за вас Усмивка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

192 boris | 12.06.201414:25

Интересното е и че реално днес някой да бъде подслушван у доста по трудно в сравнение със 80-те години примерно. Тогава ти слагат микрофон в жилището и се свързват към жицата на телефона. Днес ако искам да дам важна информация на някого-има десетки начини. Всеки от тях може да се прехване и подслуша, но докато се разбере кой точно е моят номер, акаунд, блог поща и прочие и тоя на получателя, то вече ще е минало заминало.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.12.2010, 12:04

191 LaForce | 12.06.201414:21

Измерваме влиянието му върху системата и ги сравняваме с други подобни. очевидно не сме в състояние да съберем "българската политика" и да накараме Доган да и въздейства в контролиран експеримент, но можем да измерим влиянието на изказванията на Доган примерно седмица преди избори (някои) с промяната на процентите от социологическите проучвания и да сравним това цялото нещо с нечие друго влияние(партия Лидер например не влезе в парламента след едно такова изказване на Доган). Например. Ето ти един начин.

Работата наистина е в ефекта: Аз затова още в началото написах "дефакто конспирация на богатите" защото дали са се събрали (а те се събират редовно: Билдерберг, тристранната, рокфелер институт etc.etc.) по окултни оргии и са се наговорили или не: фактите са че поведението им по света е еднозначно и промените са винаги в полза на богатите и на корпорациите. В подкрепа на г-н Смит.

Една промяна да е станала някъде която да защитава правата на работниците и на хората като цяло (повишени заплати, повече здравеопазване, повече пенсии, повече социална сигурност)? НЕ! От Ванкувър до Владивосток ;) всичко е пари за банките, пари за големите бизнеси, лишения за работниците, по-малко купони за храна за социално слабите в СаЩ, премахване на пенсиони системи, икономии за бедните, данъчни облекчения за "бизнеса" и т.н и т.н.

А иначе заговар няма... то не е и необходимо, защото е вградено в системата(т.н. капитализъм) да стане така.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

190 John Smith | 12.06.201413:47

По мое скромно мнение, Другари, не конспирациите са важни , а целите.
Ако целта на 9/11 е била да се мобилизира Америка в битката с тероризма, да се превърне в полицейска държава, да се следи и подслушва, то е постигнато!!!
Ама дали Бен Ладен е взривил небостъргачите, дали ЦРУ са сложили взрив в колоните, на колко се топи стоманата и летливостта на керосина, са неща без значение. Важно е ,че целта е постигната.
Сега остава да разнищим конспирацията ,каква е целта на елита да иска да следи и подслушва целия свят? За какво им е????
Те държат властта , те печатат парите???
За какво им е да подслушват Ханс от Алеманде и Бай Пешо от Вълчидръм???
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

189 boris | 12.06.201413:04

LaForce
-------------------------------------------
С какви експерименти и измервания определяме колко е силен Доган в българската политика?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.12.2010, 12:04

188 LaForce | 12.06.201412:54

@ Mr. Smith
Ето такива въпроси трябва да се задават. В контраст на свеждането на всяка критика към съществуващата глобална финансово-икономическа система до неправилно и тенденциозно тълкувани смехории.
@ boris
Ако отговорът ти е "да", тогава ще ми обясниш ли на база на какво даде такава категорична оценка на силата и могъществото му (количествените оценки като правило са мноогооо трудни и обикновено за да бъдат дадени се правят много измервания експерименти и т.н.)? и още повече: щом е толкова разнороден, какво е общото какво държи този "елит" заедно?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани