Голфът - спорт за хора от 2 до 102 г. | webcafe.bg
Webcafe

Голфът - спорт за хора от 2 до 102 г.

Пролет Йорданова
07.06.2011, 13:21 (обновена 17.06.2011, 08:18)
голф

Снимка: © Getty Images

В България в момента голфърите имат на разположение 7 пълни ( от по 18 дупки) голф игрища

Според данни за 2010 г. в света има около 60 милиона души, които играят голф. Броят на голф игрищата непрекъснато расте и към момента те са малко над 31 000.

 • Голфът е за хора от две до сто и две години. Доказателството? Тайгър Уудс започва да играе голф горе долу по времето, когато започва да ходи. Когато е на 3 г. суингът му вече е почти напълно изграден и твърде подобен на този, с който впоследствие той печели 14 победи в турнири от Големия шлем.

 • И на другия полюс - през април 2007 г. 102-годишната американка Елси Маклийн стана най-възрастният човек, постигнал хоул ин уан - вкарване на топката в дупката с един единствен удар от началната позиция (от около 120 - 130 метра от дупката).

 • Едно голф игрище представлява огромен парк от между 600 и 800 декара, със специално оформен терен. Стремежът на добрите дизайнери е да изградят игрището така че то да се вписва по естествен начин в средата - сякаш винаги си е било там. Голяма част от дърветата, храстите, поточетата си остават по местата и около тях се изграждат 18-те дупки. Най-известните голф игрища по света са невероятно красиви паркове с величествени дървета, езера, реки, чудни цветя и диви животни - Augusta National, Pebble Beach, Leopard Creek...

 • В България в момента голфърите имат на разположение 7 пълни ( от по 18 дупки) голф игрища. Във Великобритания голф игрищата са над 2500 и заемат обща площ от 1,500 km2, което прави 0.5% от територията на страната. В Испания, която открива голфа доста по-късно от островитяните, игрищата са над 600. Най-големият голф бум в Европа напоследък се дължи на Португалия с нейните колоритни над 400 игрища, Чехия с близо 80, и Турция с над 30.

 • В Гърция има повече слънчеви дни, отколкото в Испания, но по-малко голф игрища отколкото в средно голям американски град - засега броят на игрищата в южната ни съседка е под 10. Елините, които играят голф, са около 2000, но за сметка на това пък туристите, които пробват местните 7-8 игрища, са над 20 000 годишно - и постоянно се увеличават, напук на агонизиращата гръцка икономика.

 • В Сърбия има едно-две подобия на голф игрища с по 9 дупки, но за сметка на това в Австралия от 1978 г. съществува Сръбски голф клуб, който от своя страна учредява Сръбска голф купа. В клуба членуват около 50 души, които всеки месец си правят турнир. В Хърватска и Словения игрищата са общо около 15.

 • Крал Фердинанд І и кралица Мери са първите играчи на голф в Румъния, а действието се развива в далечната 1923 г. Разбира се, въпросното игрище не удържа напора на социализма и се превръща в кооперативно поле. От 90-те години голфът започва полека лека отново да трупа популярност в северната ни съседка - броят на дупките на няколкото голф игрища (повечето от които не са нищо повече от тренировъчни площадки), е между 6 и 9. От всичко това се възползват игрищата по българското Черноморие - Thracian Cliffs, BlackSeaRama и Lighthouse, тъй като сред членовете им има сериозен процент румънци.

 • Бумът на голфа в южната ни съседка Турция през последните 6-7 години, се дължи на три основни фактора - благоприятен климат, изключителна държавна подкрепа и активно развитие на голфа сред децата.

 • На едно голф игрище дневно могат да играят между 100 и 180 души.

 • Голфът е единственият спорт, в който няма съдии - на турнирите присъстват т.нар. маршали, които само ви консултират при поискване и ви помагат да спазвате правилата.

 • Ако във футбола да речем, както и в другите спортове с топка се играе винаги на един и същи стандартен терен, при голфа всеки път имаш възможност да видиш съвсем ново и различно игрище, с различен терен, препятствия и т.н.

 • В Скандинавските страни голфът е масов спорт, а в Белгия например можеш да видиш хора, които се возят с голф чантите си в градски автобус.

 • В голф индустрията годишно се въртят над 70 милиарда (не е грешка) долара.

Oще: българия  голф  гърция  европа  игрища  португалия  територия  турция  хърватска 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 22.12.2010, 09:32

3 shakespeare | 16.06.201115:20

Не съм съгласен с 1 и 2. Какво платено съобщение. Все едно някой да напише статия за футбола. Информацията от статията е интересна, и никой не е задължен да ходи да играе. Само да кажа че никога не съм играл голф, може би след време бих опитал. Статията е интересна. Нека повече чужденци да идват да си дават парите в БГ. А и не че го разбирам много голфа като спорт ако изобщо може да се нарече така. По скоро ми изглежда като разходка. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

2 Bobby_gBG | 16.06.201112:25

Тази даже няма да я чета, ама съм доста сигурен как за пореден път, както предните няколко статии, ще ни обяснява как голфа не е толкова скъп спорт, нито че е само за дядовци и за бизнесмени, ами как всеки българин можел ефтино и лесно да се научи да го играе?

Наистина вземе най-сетне сложете "платено съобщение".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.12.2010, 10:05

1 Svetlin Stefanov | 07.06.201114:33

Ало, редакцията, слагайте ПЛАТЕНО СЪОБЩЕНИЕ, много ви моля!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани