Шимпанзетата са готови да убиват за нови територии | webcafe.bg
Webcafe

На бой отиват само шимпанзетата

Lifecafe
22.06.2010, 19:03 (обновена 23.06.2010, 14:47)
шимпанзе

Шимпанзета убиват съперниците си, за да спечелят тяхната земя - според някои учени този епизод е първото солидно доказателство за човешко поведение

В една угандска гора току-що е приключил кървав десетгодишен спор с настаняването на победителите на мястото на победените. Звучи като човешка история, но в нея участват две групи шимпанзета. Според някои учени този епизод е първото солидно доказателство за човешко поведение: шимпанзета са готови да убиват съперниците си, за да спечелят нова територия.

Откритието, публикувано в Current Biology, се дължи на приматолога Джон Митани от Университета в Мичиган, Ан Арбър. В продължение на десетилетие той проучва група шимпанзета, наречени "Нгого", на мястото, където живеят - Националния парк на Уганда Кибели.

Между 1999 г. и 2009 г. изследователят и екипът му присъстват на 18 фатални нападения, извършвани от друга група мъжки шимпанзета. И намират доказателства за три други смъртоносни атаки, които правят "Нгого" една от най-насилствената група шимпанзета сред проучените досега в Африка.

Фактът, че групата е съставена от около 150 индивида - най-голямата в района, й позволява да контролира територията добре.  "Врагът винаги атакува, когато среща по-малобройна група шимпанзета, следвайки истинска тактика в нападението", казва Митани.

През 2009 г. приматологът забелязва, че Нгого са конфискували територия от доста други групи, разширявайки собственото си царство с около 6,4 кв. км - с 22% повече от предишната им територия.

„Не е нужно да правим прекалено много паралели между нашите битки и тези на шимпанзетата", уточнява Митани. "В действителност за предпочитане е да се потърси обща еволюционна линия между хората и шимпанзетата, която се отнася до войната и споровете между различните групи - това би могло да помогне да се обясни по-добре развитието на сътрудничеството между индивидите в рамките на отделните видове ", каза Самуел Боулс от Института Санта Фе в Ню Мексико, който се занимава с еволюцията в поведението.

Според учените, еволюционните модели и палеонтологичните и археологически доказателства показват, че алтруизмът се проявява в резултат на конфликти между групи от различни хора.

Когато в рамките на една общност има по-голям брой хора, готови да умрат за своите приятели, за да им помогнат, това води групата към победа и чувството на алтруизъм нараства с течение на времето.

"По такъв начин работиха и шимпанзетата Нгого в тези години - продължава Митани - те създаваха много плътни коалиции, което им позволи да вземат превес над опонентите си".

Изводът - убий ближния си, за да го обикнеш...

Oще: война  изследване  човешко поведение  шимпанзета 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани