Мъжете не са жертви | webcafe.bg
Webcafe

Мъжете не са жертви

Lifecafe, по jezebel.com
08.12.2012, 18:04 (обновена 12.12.2012, 12:00)
Мъжки времена

Снимка: © Георги Анастасов

На всички ни е омръзнало от хленча в "мъжесферата"

Ако има едно нещо, което винаги ще помним за изборите от 2012 г., това е, че именно тогава беше момента, в който монополът на белия мъж изчезна от американската култура.

Не че белите мъже все още не са във водеща позиция - вероятно превъзходството им в политическия блок ще се запази завинаги, ала вече съществува идеята, че тяхната победа не е гарантирана само заради участието им в играта.

На тях ще им се налага да се потрудят и заслужат позициите си, както всички ние го правим. Мит Ромни беше бял мъж, подкрепян от бели мъже и 62% от тях бяха сигурни, че той ще спечели. Защото той "изглежда като президент".

Тази фантазия се взриви на деня на изборите, а заедно с нея си замина и самоувереността на белите мъже

Вероятно не е случайност, че по време на първия мандат на Обама това, което започна като отцепническа мъжка субкултура, успя да се прерасне в активната онлайн общност на самопровъзгласилата се "мъжесфера": убежище за всички мъже, които се чувстват дискриминирани, игнорирани или винени.

Според тях несправедливите присъди за изнасилване и издръжки на деца при развод заслужават еднакво или дори по-голямо внимание от самите изнасилвания и вековете на систематична и принудителна бедност. Не че тези проблеми са глупави - всяка несправедливост заслужава внимание и грижа, обаче докато някои хора се опитват да намерят лекарство за рака, други се оплакват от запушен нос.

Когато философията ти - затвърждавана отново и отново от други мъже, които са точно толкова уплашени, колкото теб - диктува, че мъжете са истинските жертви, а жените - потисниците, единственият сигурен изход от тази ситуация е да се върнем към традиционалистките модели на поведение, където всеки "си знае мястото". Тогава всичко би било отново наред. Ще имаме президент, който "прилича на президент".

Вярвайте в това колкото си искате, но никога не можем да се върнем назад, точно както не можем да върнем пастата за зъби обратно в тубичката й

А фактът, че тази метафорична паста за зъби е размацана навсякъде, е изключително плашещ за много мъже, независимо дали го осъзнават или не. Този страх изглежда толкова инстинктивен, че започва да се промъква от все по-абсурдни кътчета на блогосферата в мисленето на иначе разумни мъже. Мейнстрийм мъжественоста започва да изглежда нестабилна.

Можете да проследите този страх дори в най-безобидните съвети за срещи, които не се колебаят да учат жените да не бъдат "твърде шумни" или "твърде забавни", все едно бялото безизразно платно е нещото, което възбужда всички мъже.

Сякаш самата идея за съветите на първа среща, които учат хората как да се представят в най-добрата възможна светлина, за да привлекат потенциален партньор, вече не е предостатъчно вредна и за двата пола.

Този страх се забелязва и в паникьорския традиционализъм на Чаената партия в САЩ. Или в ужасяващия комплекс за "доброто момче" и дори в неуверените млади "пичове", които си мислят, че големите мускули и хомофобията ще ги превърнат в "истински мъже".

Ала най-много този страх прозира в злонамерените редакционни статии, посветени на това как белите мъже получават незаслужено лошо отношение: "Доколкото разбирам, всички мъже сме еднакви, всички сме виновни и сме част от белия патриархат, стоим си в изцяло мъжкия кънтри клуб, удобно облегнати на кожени кресла и се взираме в лосовата глава над камината. Всички сме свине, които държат жените си голи, боси, бременни и не ги пускаме от кухнята".

Сякаш малка групичка мъже заслужават особено признание, че не са пълни задници и социопати


Схващането, че истинските жертви са белите мъже, придобива глобални измерения. Добре бе, момчета - чувствата ви са наранени, схващам го. Напълно непознати хора ви се подиграват, задето сте големи бели идиоти.

Ама те не ви познават - може би животът ви не е бил толкова лесен, колкото на прословутия "бял мъж", за който всички твърдят, че рине парите си с лопата и управлява целия свят. Та вие не управлявате света! Дори не можете да покриете пода си с пари! Това не е честно!

Ала нещата стоят по следния начин. Не че животът ви е бил лесен, просто определени трудности не са ви засягали - трудности, които въздействат на други групи, ала са вероятно са невидими за вас. Лично и индивидуално никой не ви обвинява за нищо, нито пък някой иска от вас да се откажете от интересите и притесненията си.

Просто ви молим да припознаете и да допринесете за трансформирането на една система, която ви е поставяла в по-благосклонна позиция, защото това е правилното нещо, което трябва да направите. Възможността не е ограничен ресурс - това, че другите хора ще имат някакви неща не означава, че вие автоматично няма да имате достъп до тях.

Всъщност всичко ще бъде наред. Дори ще бъде по-добре, отколкото е сега

Така наречената "война срещу мъжете" въобще не е война срещу мъжете, а война за равенство. Чувствате се ощетени и непредставени? Оплаквайте се на някой, който не е бил в същата ситуация цели 200 години.

Та вие дори и един ден не сте изкарали по този начин (предимно защото това все още не ви се случва в действителност - вие винаги сте били и винаги ще бъдете представени в обществото). И можем да ви кажем, че не сте истински подчинени, защото ако бяхте, нямаше да се обръщате за помощ към нас - предполагаемо доминантната група, точно както ние сме принудени да се обръщаме към вас и да ви молим да ни върнете правата на репродукция, брак и еднакво заплащане за еднаква работа.

Вместо това вие ни обиждате и ни отчуждавате, и се опитвате да ни натикате обратно там, "където ни е мястото". Жените, цветнокожите и ЛГБТ хората имат правото да се оплакват, защото сме си го заслужили.

И сме малко заети да работим върху един проект, наречен "равенство". Така че когато спрете да мрънкате за това, че сте изгубили 1% от привилегиите си, се обадете. Бихме могли да използваме помощта ви.

Oще: америка  жени  култура  лгбт  мъже  отношения  помощ  привилегии  равенство  цветнокожи 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

19 Harry | 12.12.201222:08

Не е новоговор, означава лесбийки, гей, бисексуални и трансджендър хора, ново "потиснато" малцинство създадено с държавен документ, по рецептата на Маркузе от Франкфуртската школа на марксисти-ревизионистите. Маркузе има теория че новият комунизъм ще го изградят малцинствата. Не виц, не се смейте, всичко което става у нас и което не харсваме е точно тази политика.
Евреите не организират в "потиснато" малцинство само белите, хетеро мъже християни, огледайте се хора, около вас се строи концлагер!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

18 boris | 12.12.201211:45

"където ни е мястото". Жените, цветнокожите и ЛГБТ
---------------------------------------------------------------------------------------
Това последното какво означава бе? Някой от съфорумците владее ли новоговор? Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

17 Мина | 11.12.201223:11

И след като Боби все още не отговаря- приканвам някой и друг "умен бял мъж" да ми каже, кои точно права на белите мъже били отнемани!? Чакам...
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

16 Мина | 11.12.201223:08

"
14HristoSH | 10.12.201212:38

Белите мъже са създали тази цивилизация в , която живеем и точка по въпроса"

Ами, не- запетайка! Първо- невярно твърдение. Силно невярно при това. Второ, дори да го приемем за вярно- много ли ти харесва така създадената цивилизация!??
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

15 Мина | 11.12.201223:06

Хари, не ми се прави на интерсен, защото не си. Попитах Боби.

И не ми се прави на отворен, защото ДНЕС казаха по холандкста телевизия, че еманципацията на жените била в ЗАСТОЙ, заради кризата най-вече. Така, че прете с глупостите, че половете отдавна били равни!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 10.12.2012, 11:38

14 HristoSH | 10.12.201212:38

Белите мъже са създали тази цивилизация в , която живеем и точка по въпроса. Американците ако искат да станат безотговирни социалисти нека стават, Китай нема да се бави много. Само да погледнеш днешен Детройт и задлъжнала Калифорния и ти става ясно защо има нужда от бяло мнозинсво. А за жените дето гласуват по емоция и социални въпроси нямам коментар.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

13 boris | 10.12.201208:34

Защо занимавате посетителите на българските сайтове с американски проблеми? Американците няма какво да ги мислите - те са си надвили на мастрафа. Пък и да не са - какво ни засяга това нас? На тях пука ли им за нашите проблеми? Или просто така е най-лесно - превеждаш някаква статия от някъде и хоп - имаш си четиво? Що за идиотизъм е това?
   

оценка

+3 -2

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

12 Harry | 09.12.201222:17

Лесбийка ли сте Мина? За да не си губим времето.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

11 Мина | 09.12.201219:26

"Мулти милиардерите финансисти дават луди пари за да организират неправителствени фондации, мрежа от частни университети, само за да защитят правата на всички от потисниците - бели, хетеро мъже?! Мина, вярваш ли го? "

Честно казано, не разбрах въпроса.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

10 Мина | 09.12.201219:24

"От белите мъже се иска все повече и повече, докато (заслужените им с тежък труд) права им се отнемат едно по едно."

Искам да ми кажеш КОНКРЕТНО кои точно права им се отнемат "едно по едно"!?
   

оценка

+0 -2

Най-коментирани