Болест или лечение е да се виждаш с бившия | webcafe.bg
Webcafe

Болест или лечение е да се виждаш с бившия

webcafeLifecafe, Psychology Today
19.09.2016, 17:12 (обновена 29.09.2016, 16:21)
токсични връзки

Виждате ли се с бившата половинка, въпреки че сте обвързани?

Поддържането на връзка с бившия/бившата е често срещано и донякъде разбираемо - в крайна сметка доста хора намират за прекалено трудно или за излишно да прекъснат завинаги отношенията си с човека, с когото са били интимно близки продължително време.

Но какво се случва, когато единият от двамата влезе в нова връзка?

Дали е по-добре да продължите да се виждате или е по-разумно да прекъснете отношенията си изобщо? И как вашата пост-любовна комуникация се отразява на новата ви обвързаност?

Въпреки че много хора си задават подобни въпроси, все още няма достатъчно изследвания върху това какво означава да се виждаш с бившия си партньор, когато вече си в отношения с друг.

И все пак две нови изследвания сред млади студенти (до 25-годишна възраст), цитирани от Psychology Today, хвърлят известна светлина върху това как се отразяват бившите връзки върху отношенията с новите партньори.

За двете изследвания Линдзи Родригез провежда проучване сред обвързани студенти, чрез което анализира колко често те комуникират с бившите си, защо поддържат контакт и как биха определили сегашната си връзка.

Първото изследване е проведено сред студенти, които са със своя настоящ партньор от поне месец и които са имали предишна връзка с продължителност поне три месеца.

Изследването установява, че около 40% от анкетираните продължават да поддържат връзка с бившите си партньори. За по-голямата част от участниците в изследването (над 90%) тази комуникация е започнала в рамките на месеци след раздялата и продължава с виждания поне по веднъж на няколко месеца.

Повечето хора не комуникират с бившите си твърде често, но има една малка група от около 13%, които поддържат връзка с бившите си поне по няколко пъти седмично.

Точно те са най-интересни за целите на изследването.

И така: какви са мотивите на хората, които предпочитат да поддържат връзка с бившите си половинки? И най-вече защо го правят, след като имат нова връзка?

Според изследването, колкото по-сериозен е статусът на настоящата връзка (женени, сгодени или просто срещащи се), толкова по-малко вероятно е участниците да поддържат връзка с бившите си.

Онези, които продължават да комуникират с екс-гаджетата си, е по-вероятно все още да изпитват чувства към тях.

Всъщност това дали ще поддържат контакт, зависи основно от това какви са чувствата към връзката, както и от отношението на двамата към раздялата. Отбелязва се по-голяма склонност да се търси контакт с екс-партньора, ако раздялата помежду им е била по взаимно съгласие или е завършила с позитиви и за двете страни, без скандали и лошо отношение.

Има и една група анкетирани, които съобщават, че все още не са преодолели раздялата с предишния партньор. Именно те проявяват най-голяма склонност да се виждат често с него и колкото по-сериозни са чувствата - толкова по-често те се виждат.

Но как се отразяват срещите с бившите върху настоящата връзка на интервюирните?

Изследването показва, че като цяло онези, които се виждат регулярно с предишните си приятели, определено са по-малко отдадени на настоящите си партньори от онези, които не поддържат подобни отношения. От друга страна контактът с бившия сам по себе си не е определящ за това доколко успешна е настоящата връзка.

Второто изследване на Линдзи Родригез е посветено именно на това доколко контактите с бившия се свързват с качеството на настоящата връзка, като са изследвани причините на хората да поддържат отношения с предишните си партньори.

За изследването е направено допитване до 169 обвързани студенти, които комуникират с бившия поне веднъж на няколко месеца.

Оказва се, че въпреки, че онези, които се срещат с бившите си, са по-малко отдадени в настоящите си връзки, тези срещи сами по себе си не се отразяват в продължение на времето негативно върху настоящата връзка на изследваните.

Това означава, че да се виждаш с предишния си приятел не показва по никакъв начин колко добре се чувстваш с настоящия си партньор. Единственото изключение е в случай, че тези срещи са прекалено чести - тогава отдадеността може да намалее критично.

Дали ще се виждаш с бившия на няколко месеца веднъж, или по няколко пъти седмично, е свързано с мотивите ти. Установени са 4 причини, заради които хората се срещат след раздялата:

- Връзката с бившия продължава да е силна и позитивна.

- Единият вижда възможност да се върне към предишната връзка, ако настоящите му романтични отношения се провалят.

- Бившият е част от по-голяма група приятели или колега.

- Вложени са много време и енергия в отношенията с бившия, които хората не искат да губят.

На база на това кой от тези мотиви надделява, има значение какво е отношението към сегашната връзка.

Онези, които се надяват някой ден да се съберат отново с бившите си, демонстрират много по-ниски нива на удовлетвореност по отношение на сегашната си връзка. За разлика от онези, които комуникират с бившия, защото той е част от обща компания или работа - те определено се чувстват по-удовлетворени от настоящите си отношения. При хората, които комуникират с бившия, защото имат добри отношения, или защото чувстват, че са вложили много във връзката - срещите не се отразяват на отношенията им с настоящия.

Добре ли е тогава да се поддържа връзка с бившия или не?

Няма елементарен отговор "да" или "не" на този въпрос. Обмислете вашите мотиви да поддържате контакт с бившия. Ако се виждате заради идеята да се съберете отново един ден, трябва да сте наясно, че минирате настоящите си отношения.

Според по-стари изследвания, поддържането на връзка с бившия може да засили изпитването на привързаност и да направи много трудна, дори невъзможна, окончателната ви раздяла.

Но дали желанието ви да се върнете при бившия се отразява негативно на вашата настояща връзка, или по-скоро незадоволителните отношения във вашата настояща връзка засилват желанието ви да се върнете при бившия? Вероятно и двете - колкото повече се виждате е бившия си, толкова по-малко задоволителна ще е връзката ви. Колкото по-малко задоволителна е тя, толкова по-вероятно е да се виждате с бившия.

Възможно е също така, ако не сте преодолели вашите отношения с бившия, да сте встъпили в новата си връзка с по-малко отдаденост от необходимото.

Трябва ли да ревнуваме, ако партньорът ни се вижда с предишния си приятел/ка?

Да знаеш, че настоящият ти партньор се вижда с предишната си връзка, определено може да е причина за ревност. Но отново всичко зависи от това да сте наясно с мотивите му. Ако той е просто в приятелски отношения с екс-половинката, вероятно няма защо да се тревожите. Единствената причина да се притеснявате е, ако вашият партньор обмисля отново да се събере с предишния си партньор.

А тогава трябва да се замислите какво изобщо правите в тази връзка.

Oще: бивш  бивша връзка  бивша половинка  бивши приятели  бивш партньор  бивш приятел  връзки  жени  интимни отношения  комуникация с бившите  любов  мъже  отношения  хора 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.09.2016, 22:03

1 Оня дето ше ви вбеси | 19.09.201622:09

"Стара любов ръжда не хваща" е казал народАт - срещайте се колкото си щете с бившите си половинки. Като стар пуловер е - топло, меко и удобно.
   

оценка

+0 -1