Lulu e на линия | webcafe.bg
Webcafe

Lulu e на линия

Mobilecafe, по Slate.com
15.02.2013, 17:41 (обновена 18.02.2013, 13:51)
Жена с лаптоп

Понякога може да разберете доста интересни неща

В последно време се появиха доста нови приложения за онлайн запознанства, част от които са създадени за и от жени. Едно от тях е Lulu - толкова дружелюбно към дамите, че дори не иска от мъжете да си правят лични профили. Всъщност, жените ги правят вместо тях.

Lulu - първата база данни с мъже, изградена от жени и за жени

Това е приложението, с което всяко "умно момиче" трябва да разполага, за да получава своевременни препоръки и коментари за различни мъже. Cosmopolitan го определи като резултат от съчетаванието на "Сексът и градът" с Facebook. Както може би си представяте, комбинацията от двете е нетърпима.

Ето как би трябвало да действа приложението: регистрирате се през Facebook, за да докажете, че сте жени (или по-скоро, че сте посочили съответния пол в профила си в социалната мрежа). След това прелиствате списъка с всички ваши приятели от мъжки пол от Facebook и ги оценявате с определен брой точки по различни показатели - външен вид, обноски, пестеливост и амбициозност.

Освен това, имате възможност да им поставяте етикети, свързани с основните им предимства, например: "Добър в леглото", "Държи се мило" - или недостатъци - "Едипов комплекс", "Облича се кофти". По този начин следващия път, когато излизаме с някой потенциален партньор на среща, може просто да напишем името му в Lulu, за да видим какво мислят нашите анонимни виртуални приятелки за него.

Как се случват нещата на практика

Когато се регистрираме в Lulu, приложението ни приканва да оценим стотиците ни приятели-мъже във Facebook по азбучен списък. В него влиза и жененият ни чичо на средна възраст. Lulu изглеждат подготвени за този неприятен сценарий, приканвайки жените да оценяват мъжете от различни гледни точки - като партньори, бивши гаджета, несбъдната любов, приятели или роднини.

Дори и да посочим в полето, че става въпрос за наш роднина, приложението ни приканва да споделим колко "секси" смятаме, че е чичо ни. Най-високата възможна категория тук е обозначена по следния начин: "Що се отнася до външния му вид, понякога ми се иска да не бяхме роднини".

Бляк, дори не си го представяйте

За съжаление, неадекватността на приложението не спира дотук. То приканва жените публично да сексуализират ("Извратен, но по хубав начин") и да обиждат ("Мамино синче") мъжете в живота си, при това без тяхното съгласие. Това е текстовият еквивалент на качването на голи снимки на някой бивш в Интернет - от една страна не е грешно, защото е секси, но от друга страна си е абсолютно нередно, защото нямаме съгласието на бившия.

Според създателите на Lulu, тази система за оценяване по точки и етикети има потенциал да надмине своите предшественици, като например сайта за критики "Don't Date Him Girl" ("Маце, не излизай с този мъж"). Те твърдят, че Lulu е място, в което, вместо да оплюваме мъжете, можем да ги препоръчаме. И все пак, лошото отношение към мъжете е ограничено дотолкова, доколкото жените не могат да споделят някаква крайно компрометираща информация (като категории "изнасилвач", "венерическа болест" или "има тайно семейство).

Жените обаче спокойно могат да се подиграват с цинични коментари и да се отнасят пренебрежително към господата. Всяка жена, на която непознати са й подсвирквали похотливо на улицата, знае едно: нежеланите сексуални коментари не са комплимент, а форма на насилие.

Могат ли мъжете да се измъкнат?

В модния блог "The Cut" авторката Кат Стойфел с право се подиграва на група потребители от Reddit, които обявяват Lulu за "антимъжки сайт за сексуално насилие", докато същевременно защитават собственото си право да публикуват неразрешени голи снимки на жени в Интернет и да пускат злобни анонимни коментари.

И все пак, има известна истина в думите на тези потребители. Както един от тях коментира: "Чудя се как ли би реагирало обществото, ако направя приложение, което дава възможност на мъжете да оценяват жените и да клюкарстват за това какви развратници са".

Интересен въпрос, не мислите ли? А когато това наистина се случи и сексуалното насилие отново се обърне към жените, със сигурност можем да очакваме някой да каже: "Ама жените нали правят същото в Lulu?"

Oще: facebook  lulu  връзки  жени  любов  мъже  социални мрежи 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.08.2011, 10:23

1 Блуждаещ читател | 17.02.201315:31

Пффф....
на кого му пука...
   

оценка

+0 -0