Перфектният живот е невъзможен, приемете го | webcafe.bg
Webcafe

Перфектният живот е невъзможен, приемете го

Webcafe
08.02.2017, 16:44 (обновена 17.02.2017, 12:02)
жена

"Така и не успяваме да достигнем до мечтаното съвършенство в живота. Прекратяваме връзки, защото не са перфектни. Чувстваме, че не заслужаваме да получим любов, защото ние не сме перфектни. Съкрушени сме, защото никой не ни разбира перфектно добре..."

Колкото и страшно да изглежда да загубите контрол над стриктните си планове, поддържането на перфектна фигура, железния си работен график, безупречните връзки и високите постижения в професионален план, може би е време да загърбите идеята за "перфектен живот". Ще е трудно, със сигурност. Но ще е за добро.

Да си перфекционист като цяло е сбъркана житейска концепция, поне според популярния лайф коучър и TED лектор Фиона Бъкланд.

Нездравия стремеж към съвършенство може да се просмуче във всеки аспект от живота ви - от работа до връзки, от облекло до мебелировка, но може и да се отрази на естествения творчески импулс у вас, както и да се изроди в общо желание за съществуване в невъзможно перфектно общество, казва Бъкланд.

Да, перфекционизмът понякога е положителен знак за амбиция, коментира тя. Той със сигурност има своите плюсове. Благодарение на него са реализирани някои от най-значимите културни постижения в историята.

"Стремежът към съвършенство може да подбутва напред културата, изкуството, архитектурата, науката и технологиите и да отвежда до още по-големи постижения в тези сфери на човешка дейност."

Но перфекционизмът като житейска философия има един огромен недостатък. Това, което той цели, е непостижимо. Освен това разбирането за това какво означава съвършенството е строго индивидуално, което води до вечно неудовлетворение. Никога реалността не може да съвпадне с представите в главите ни.

Скорошно проучване на университета в Съсекс установи, че натискът да бъдеш "готин" пред останалите и да имаш "перфектно" представяне пред околните е определящ за подрастващите. Доказано е, че тeзи стремежи преминават и в зрелите години, което води до непрекъснат стрес, свързан със желанието да си безпогрешен и да имаш идеалния възможен живот.

"Всичко във съвременния свят ни внушава, че нещата, които са несъвършени или онези, които са трудни за постигане, всъщност трябва да бъдат съвършени и лесно постижими, стига да се трудим достатъчно в тази посока. Материален комфорт, добри приятели, страхотен сексуален живот, удовлетворяваща работа, хармонична връзка и добри, възпитани деца. Внушава ни се, че всичко това е възможно и постижимо" - казва Бъкленд.

"Освен това сме засипани от медийно съдържание и рекламни послания, които ни предлагат доста ограничена и нереалистична картинка на това какво представлява действителността. Всичко в тях изглежда съвършено и сме свикнали да се сравняваме със зададените ни критерии за перфектен живот, налагани от медиите, което още повече засилва тенденциите към перфекционизъм" - категорична е тя.

Aко не ги спрем, тези чувства могат да доведат до засилена самокритика и да унищожат способността ни да се чувстваме като пълноценни хора. Да ни направят изолирани от действителността, неразбрани и с усещането, че животът е катастрофа.

Не правим компромиси, преработваме се и отказваме да гласуваме доверие на другите хора. Като резултат се чувстваме потиснати и задушени. Това в голяма степен обяснява и все по-нарастващата апатия у хората и тенденцията да се доверяват все повече и повече на разни популистки политически движения, например.

"Така и не успяваме да достигнем до мечтаното съвършенство в живота. Прекратяваме връзки, защото не са перфектни. Чувстваме, че не заслужаваме да получим любов, защото ние не сме перфектни. Съкрушени сме, защото никой не ни разбира перфектно добре.

Губим увереност в себе си и в другите. Вместо да търсим обаче съвършенство във всички тези неща, по-добре би било просто да се стремим към някакво подобрение, към надскачане на постигнатото, без перфекционизъм" - коментира Бъкланд.

А и кой каза, че перфектното е най-доброто? Помислете само за едни домашно отгледани по естествен начин зеленчуци. Те едва ли са толкова лъскави, големи и симетрично оформени като онези в магазина. Но със сигурност са по-полезни и вкусни. Пренесете това разбиране за нещата на по-мащабно ниво в живота си и се уверете, че красотата е в несъвършенствата. И слава Богу! Защото, така или иначе, никой не е съвършен.

Oще: ted  безпогрешност  нещастие  отношения  перфектен живот  перфектни връзки  перфекционизъм  професионализъм  съвременен живот  съвършенство  фиона бъкланд  щастие 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

22 Mako | 10.02.201723:04

deowin | 10.02.201716:59
Друго си е да блъснеш 5-6 смеещи се емотикона на всеки втори коментар
------------------------------------------

Ейййййййй перфектна наблюдателност, бате Свръхо, ама само как ме излови...
И си съвършено прав, аз, какъвто съм си примитивен подчовек, главно на емотикони я карам, виж ти, в качеството си на Свръхо - никакви емотикони, един такъв академичен, строг / ама и справедлив, на мене винаги ми викаш "под", а на тебе си - само "свр..."!/...Напрао се чувствам кат една амеба някаква до тебе...
Обаче мене пак ме избива на смях и емотикони, да ти кажа! Това е защото с тъпия си акъл се сетих, че май и ти се заби у емтоконките, щото така и не си успял да се сетиш кво да кажеш за крачола си в комбинация с високите ти естетически стандарти!
Е, това си заслужава отсекъде един гоуем смех, Бате Свръхо / ше ме извеняваш за емотиконите, ама, като се смеем толко много, ги слагам и тех по много!/ Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

21 deowin | 10.02.201716:59

Друго си е да блъснеш 5-6 смеещи се емотикона на всеки втори коментар - точно както laugh track-а на отегчително скучен "комедиен" сериал или мигащата светлинна табела "СМЯХ", която подсказва на живата публика на шоуто на Слави, на теб пък ти се налага да слагаш емотикони за да подсетиш околните на кои твои лафове "трябва" да се смеят, защото без такава индикация надали ще сетят.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

20 Mako | 10.02.201709:23

deowin | 10.02.201701:08

Готово, сега е в десния.

............................................................

глуповатите ви, изтъркани, банални лафчета са всъщност тънък хумор и проникновена, оригинална сатира.
...........................................................

Отлично разсмиващ пример за "проникновена, оригинална сатира", Бате Свръхо Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

19 deowin | 10.02.201701:08

Момент, като ти видях мнението и се сетих, че имам да свърша една адски важна работа...
...
Готово, сега е в десния.

Пак ще ти припомня, че може би не е чак толкова лоша идея да се заяждаш с хората в твоята категория - напреднала възраст и изостанал акъл.
Знам, че няма да спреш.
Хора като теб никога не спират, защото не можете да си позволите да видите, че с лични нападки само доказвате собствената си нищета, и накърнявате само личното си достойнство. За вас е жизнено важно да сте убедени, че глуповатите ви, изтъркани, банални лафчета са всъщност тънък хумор и проникновена, оригинална сатира.
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

18 Mako | 09.02.201722:50

deowin | 09.02.201719:21


Тоест, важното е да не изпадаш към някоя от двете крайности - "имам чудесна жена, но можеше да има още по-големи цици" (неконструктивен перфекционизъм) или "абе вярно да имам деца е важно за мен, ама не ми се занимава с отглеждането им, значи съм ок да съм бездетен" (самозаблуда, която почти гарантирано накрая разрушава личността ти).

-----------------------------------------------------------------

Добре, добре, вече разбрахме, че жена ти е с малки цици и силно се притесняваш, че нямате деца! Има и по-зле, така че - споко Намига
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

17 Mako | 09.02.201722:48

deowin | 09.02.201719:21

Една спокойна, съвестна, достойна и дълбока интроспекция е абсолютно необходима и често достатъчна за да ликвидираш всички противоречия в ценностната си система, което е нужна стъпка към постигането на "перфектен" живот.

----------------------------------------------------------------------

Хахахахахахахахахаххххххххх, това звучи като инструкция за почистване на електрическа печка! Мараба, печката Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

16 deowin | 09.02.201719:21

Напълно съм съгласен с kakao - "перфектният живот Е възможен. Всичко е въпрос на нагласа към нещата, които се случват".

Нужно е трезво осъзнаване на житейската ти ситуация и отлично себепознаване, за да знаеш какво всъщност искаш (какво наистина би било "перфектно" за теб), както и да можеш да идентифицираш и компенсираш, например, изконното желание да се успокояваш с по-малко от това, което би било "перфектно", просто защото не ти се иска да полагаш необходимото усилие за да го постигнеш или ти се струва невъзможно/непостижимо.

Тоест, важното е да не изпадаш към някоя от двете крайности - "имам чудесна жена, но можеше да има още по-големи цици" (неконструктивен перфекционизъм) или "абе вярно да имам деца е важно за мен, ама не ми се занимава с отглеждането им, значи съм ок да съм бездетен" (самозаблуда, която почти гарантирано накрая разрушава личността ти).

Една спокойна, съвестна, достойна и дълбока интроспекция е абсолютно необходима и често достатъчна за да ликвидираш всички противоречия в ценностната си система, което е нужна стъпка към постигането на "перфектен" живот.

Забелязал съм, че тези, които не успяват да го постигнат, най-често залитат в крайността "вярно съм беден, но не ми се ще да признавам, че предпочитам да не съм, а не мога/мързи ме да го постигна, затова ще си измисля някакви рационализации за това как бедността е чудесна за мен".
С такива хора тук е пълно.
Мизантропията, предразсъдъците и крайният цинизъм са много чест придружител на този вид реторика, което я прави доста лесна за разпознаване.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

15 Dear Ivan | 09.02.201713:03

Що да няма перфектен живот бе, хората пеят съвсем друго: "My dreams come true on Blue Bayou".

https://www.youtube.com/watch?v=Kp9G0zkorio

https://www.youtube.com/watch?v=wh7lT_xEY_U

Както уместно посочват колегите по-долу, зависи какво искаш.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

14 7 | 09.02.201712:12

Ама Софи е стил, признай

Е, вече го направих. Много е сладка. Проблемът е, че след някакви си 20-30 години вратът й може да стане като на ...ъъъ, която беше там.
И кво праим тогава?
Тц, те нека си се самоуспокояват, релативистите.
Аз заминавам да търся абсолютната перфектна реалност.
О-ре-зер-вуар! Взимам си и ла коф пур ла перфексион, да си я събирам надлежно вътре...
Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

13 Dear Ivan | 09.02.201712:01

Американките от едно време са хубави и са друго нещо. Имат някакъв създаден техен маниер, но виж сега, те култура няма откъде да вземат. Трябва да изкопират. И откъде ще изкопират, от Европа, от къде другаде. И моралът друг, и порядките други. Никой не те ограничава нито в секс, нито в алкохол, нито в култура, преценяваш си сам какво, доколко и как. Както е било винаги. Ние от тогава знаем десетина хубавици, подбирани специално за киното. Тук е имало много повече и по-хубави, нямало е защо да се ходи до там. Пък и ония са 10, след година-две ги изхвърлят и взимат други десет, защото предните са омръзнали. Остават единици. Къде ще ги търсиш другите, по улицата ли?

Друго време. Сега Жаклин Бисе е на 70. И й виж врата. А такъв е вратът сега и на разни на 40, зависи от биологията им. И за какво ти е такова, само да казваш, че си женен за Жаклин Бисе ли? Може, ако толкова ти е мерак Много щастлив

Ама Софи е стил, признай Усмивка
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани