Матка под наем? Нека да е по ЗЗД | webcafe.bg
Webcafe

Матка под наем? Нека да е по ЗЗД

Миранда
26.10.2011, 17:42 (обновена 28.10.2011, 15:22)
бременна

Нищо не може да обърка живота на желано дете

Чудесно е, че ще има закон за сурогатното майчинство. Надявам се за второ четене недомислията в него да бъдат поправени.

Първо, да не се дискриминират хората, които искат дете, но не са встъпили в брак - според сегашния проект на депутатката Крумова право да си наемат сурогатна майка имат само съпрузи.

Второ, не виждам защо е необходимо жената, която би се съгласила на подобна сделка, да е омъжена. Това може да е самотна жена, самотен мъж, гей двойка, разведена жена/мъж, двойка, която живее заедно. Освен това би могла да се възползва и от донорска сперма.

Животът е изключително пъстър. Може да е вдовица, разведена жена, чието дете е починало, а тя самата е загубила матката си заради онкологична операция, малформации, Цезарево сечение и пр. Ако разполага със средства и годни за оплождане яйцеклетки, защо трябва да я лишим от щастието да бъде майка?

Трето, ясно да се разпише, че това е сделка, а държавата е редно да гарантира само условията, при които ще се възпроизведе здраво поколение. В сегашния проект има текст, който предвижда на майката, която носи бебето, да се заплащат "само разумните разноски във връзка със здравословното поддържане на бременността, необходимите средства за възстановяването й след раждането, както и финансовото обезпечаване във връзка с временната й нетрудоспособност".

Какви са тия недомислици, при които държавата фиксира една дейност в договор, което попада в обхвата на Закона за задълженията и договорите, а в същото време се опитва да наложи някакъв смехотворен таван за услуга, която се регулира от пазара - съответно продавача и купувача?

Сурогатното майчинство би трябвало да е предмет на облигационното право, а не на Семейния кодекс и леки корекции в още няколко. Но облигационното право изисква други експерти, не от нивото на Калина Крумова, завършила УНСС и с кариера от телевизия СКАТ.

Виждам как лицемери започват да врещят: "Как е възможно! Това е неморално!" Напротив. Неморално е хем да се правим на моралисти, хем на законотворци. Нима осиновяването не е сделка? Знаем за достатъчно хора, направили сериозни пари от уреждане на такива сделки. Особено ако се търси "бяло, здраво момченце" - там "хонорарите" варират до над 10 000 лв.

Четвърто, да се предвиди текст, според който детето, което ще се роди, ще се отгледа от поръчителите, дори ако има увреждания. (Всичко става - въпреки генетичните изследвания и пренатална диагностика, а никой не може да меси в работата на майката природа...)

Това е сделка, а не морално укоримо поведение, както виждам нечий менторски вдигнат показалец.

И, както е при всяка сделка, в договора е редно да се предвидят клаузи при евентуално неизпълнение. Ако майката, която носи детето 9 месеца, откаже да го предаде. Или ако другата страна откаже да го приеме.

Защо моя приятелка - адвокат с добра кариера, прекрасен дом и повече от добри доходи да не може да си наеме жена, която да износи оплодената й с донорска сперма яйцеклетка? Тя е над 40, рисковете за нея са големи, а и някой трябва да печели парите все пак, нали.

Не е необходимо да е омъжена, за да иска дете, което очевидно може да отгледа. Тя е поела по дългия път на осиновяването, но дори и да успее да си осинови бебе, не смята, че още едно ще й е в повече.

Или жена, която е в шоубизнеса, като Сара Джесика Паркър например, чийто ангажименти зависят от начина, по който изглежда. Героинята от "Сексът и градът" нае сурогатна майка, която износи близнаците й.

Или двойка, в която жената има няколко аборта и едно живородено дете с ДЦП (детска церебрална парализа) заради раждане в седмия месец. Очевидно има проблем с бремеността. Но и двамата имат желание и възможност да отгледат и се порадват на още едно дете - този път без мъките и проблемите с първото.

Сурогатното майчинство е един от начините за семейства и изобщо хора, които, по една или друга причина не могат да имат деца, да се радват на потомство. Биологичната връзка, пъпната връв - подобни разсъждения ми се струват твърде неуместни и дарвинистки, когато по света е пълно с мъже и жени, които не са се радвали на първите думички, първата усмивка на едно дете, начина, по който спи... И как ти се свива сърцето, когато не ти вдига телефона.

Връзката между родители и дете се изгражда на духовно, а не на генетично ниво.

В пленарна зала вчера някои депутати се опитаха да прехвърлят същината на темата върху емоционалната, а не практична страна. Според Лъчезар Тошев, ако сурогатното майчинство бъде узаконено, това ще обърка живота на детето от самото му раждане. Какво точно? Фактът, че една жена го е носила в утробата си, а на друга казва "мамо"?

Нима усилията, които някой влага в желанието да има дете, обществената критика и укори, които търпи в страна като България, ако отиде на варианта "сурогатна майка", дамгосването, че не може да си роди "собствено дете", не са достатъчно страдание?

Нищо не може да обърка живота на едно желано дете. Трагедията е, че стотици хиляди други се раждат и растат нежелани.

Oще: дете  закон  ззд  сделка  сурогатно майчинство  утроба 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.08.2010, 08:18

64 Art Pepper | 02.11.201113:36

http://uk.lifestyle.yahoo.com/my-first-pregnancy-was-as-a-surrogate.html
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.12.2010, 15:25

63 Илия Илиев | 29.10.201116:26

Защо не уточнихте ,че с този демографски срив-услугата е с 10% намаление за БЛАГОЧЕСТИВИ СТАРЦИ?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.10.2011, 10:09

62 diani | 29.10.201108:03

Според мен няма по-голям подарък от това да подариш на някой възможността да има детенце - независимо дали чрез сурогатно майчинство или по друг начин.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

61 Bobby_gBG | 28.10.201118:32

Manuela Gerenova | 28.10.2011 15:32
Само да попитам, Боби, защо изключваш разведените (ако съм разбрала правилно)? Не се знае кой по каква причина се е развел, на какъв етап от живота си и какъв му е случаят като цяло.
---------------------------
Еми да оставим настрана възможностите "сватба и развод" колкото да има право да се възползва от закона, целта е това дете да има стабилно семейство в което да расте.

Всъщност друго подходящо нещо човек да има право да ползва сурогатна майка, дори и да не е женен, или вече е разведен, ако няма досега деца, иска да си има, но не и ако вече се води баща/майка на някого.
Но ако има вече деца - да няма право да ползва ако не е женен (или в "съюз").
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

60 lele male | 28.10.201117:01

И последно, че да си ходя и да мисля, за кой аджаба кретен да гласувам...

Законът е допуснат за разглеждане, значи лобирането е доста силно т.е. или процентът жени с проблеми е доста голям или интересите на някои хора надделяват... Не се знае! не разбирам

В Европа, само в Гърция е разрешено сурогатното майчинство Удивителна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

59 lele male | 28.10.201116:40

Объркан Не искам да разсъждавам върху морала! Защото и при този казус нещата опират до пари!
Бесен
И в момента синганьорките пътуват до Гърция, раждат там, оставят детето и се връщат. Това също може да е сурогатно майчинство, не се казва как са забременели Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

58 Manuela Gerenova | 28.10.201116:38

Amor mio, няма никаква логика в тази статистика.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.08.2011, 15:43

57 Di | 28.10.201116:30

Статистика - стъкмистика.... Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.11.2010, 10:19

56 Amor Mio | 28.10.201116:26

В интернет пространството има статистика, че 70% от децата, родени от сурогатни майки са с дефекти.

Това с какъв закон ще се урегулира???
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.10.2011, 11:30

55 ФИРА | 28.10.201116:24

Не се плаша, уплахата би се появила при тези, които са категорични сега, че подкрепят изцяло идеята и се бият в гърдите каква добра кауза защитават, а когато (дано да не го доживея) законът стане реалност и започне да действа нормата на закона, дано тогава останат на същото мнение.
Законите ще го уредят, и ЗЗД-то ни е добро, доказало се е с годините, обаче нито един закон не е в състояние да уреди моралната (душевната) страна на нещата
Както известно законите са регулатор, но винаги действащ със закъснение...., по простичка причина, че отношенията са динамични, а законите, призвани да ги регламентират, са светлинни години назад, колко нещастие ще узакони ЗЗД
Няма съвършен закон, ще се пукне балона на т.нар. добродетел да дарим желаещите да се сдобият с потомство

Уплахата ще преследва и тези, които чакайки да се появи човечето, ще се чудят дали сурогатната майка в последния момент няма да им откаже
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани