Защо всички изглеждат по-секси със слънчеви очила | webcafe.bg
Webcafe

Защо всички изглеждат по-секси със слънчеви очила

Webcafe.bg по nymag.com
28.06.2014, 12:30 (обновена 01.07.2014, 08:33)

1 от 11 снимки Назад Напред

двойка

Рамките и тъмните стъкла покриват асиметричните черти около очитe

Железен факт е, че слънчевите очила са най-близко до гарантирана рецепта за секси излъчване. Как обаче да обясним вълшебния ефект дори от най-евтините тъмни очила от най-близкия супермаркет?

Вероятно просто трябва да благодарим на екранни богини като Грета Гарбо

Този въпрос си е задала Ванеса Браун, доцент по изкуство и дизайн в университета "Нотингам Трент", Великобритания. Изследването й се концентрира върху значението, което отдаваме на масови, ежедневни обекти. Тя проследява културната и психологическа връзка между слънчевите очила и нашата съвременна представа за добър външен вид. 
Ето накратко защо според Браун повечето от нас изглеждат по-добре с тъмни очила:

Първо, те компенсират недостатъците на лицето и му придават по-добър вид, дори и формата му да не е идеална

Ако сложите чифт слънчеви (а всъщност и обикновени, макар че слънчевите имат допълнителния тъмен акцент), и незабавно получавате ефект на симетрия! Рамките и тъмните стъкла покриват асиметричните черти около очите, а учените, наравно с някои пластични хирурзи, отдавна твърдят, че има пряка връзка между симетрията и възприятията за красота. ("Благодарим ти, д-р Енчев")

Като допълнителен бонус, според Браун, слънчевите очила осигуряват своеобразен конструктивен ефект, подчертавайки вида на външна, специално оформена костна структура върху иначе меките черти на лицето. 

Второ, очилата придават мистериозност

Много от прибързаните оценки, които правим за хората, се получават в резултат на поглед в очите им; в момента, в който закриете вашите очи, на мига ставате по-интригуващи и мистериозни. "Очите са изключителен източник на информация - и уязвимост - за хората," обяснява Браун.

Зрителният контакт ни помага да даваме оценки за интелекта, самоувереността и искреността на другите, а слънчевите очила възпрепятстват точно изграждането на това възприятие за човешката индивидуалност. Всъщност това важи и за носещите такива очила, които изглеждат по-непроницаеми за другите, но и донякъде ги предпазва от прибързани оценки за околните, тъй като тъмните очила променят гледната им точка към света.

Скорошно изследване показа, че хората, които често носят слънчеви очила, са по-склонни да действат егоистично и нечестно от тези, които носят очила с прозрачни стъкла, което според учените означава, че тъмните стъкла ни карат да се чувстваме по-анонимни или непознати. 

Не по-малко общоизвестно е, че привкусът на мистериозност засилва сексуалното желание - и има достатъчно изследвания, които го потвърждават.

Замислете се примерно за честото оплакване, че "тръпката е изчезнала", придружаващо дълготрайните връзки. 
Друго актуално изследване показа, че жените, които не са уверени в чувствата на определени мъже към тях, в крайна сметка изпитват по-силно привличане към тези мъже. Което и всъщност се обиграва в сюжетите на много романтични комедии: чувстваме се привлечени към хората, коитоне можем напълно да разберем.

Не на последно място, думата си казва и историческата връзка с изискаността и елита

Може сега да приемаме за даденост, че тъмните очила са навсякъде, но всъщност те са сравнително съвременен ежедневен аксесоар, казва Браун. Продажбите им започват да нарастват едва през 20-те години на миналия век, но те така и не стават масови в продължение на следващите две десетилетия.

Начинът, по който са били най-често използвани слънчевите очила преди комерсиализацията им, донякъде обяснява присъщата им "готиност", пояснява Браун - в ранните си дни слънчевите очила са се използвали предимно при рискови водни и снежни спортове и са били свързвани с технологии като самолетите, което им е придавало имидж на "авантюризъм и модерност".

Скоро след това, холивудските звезди от 50-те и 60-те години започват да носят слънчеви очила, за да се предпазят от разпознаване на обществени места, и да се защитават от тормоза на папараците, чиито светкавици често експлодират, понякога буквално в лицата им.

Но независимо че са ги носили отново от практични съображения, възприемането на тъмните очила като аксесоар от кинозвездите като Грейс Кели или Грета Гарбо окончателно заздравява връзката между слънчевите очила и блясъка.

Обзалагаме се, че се сещате и за още една причина, поради която слънчевите очила са така популярни

Естествено, не на последно място, те помагат и при махмурлук и недоспиване. Не че правят чудеса, но зад тях почти никой не може да установи колко подпухнали или зачервени са очите ви. И хората инстинктивно смятат, че зад тях се крият особено важни размисли за вселената, живота и всичко останало...

Oще: звезди  красота  очила  симетрия  слънчеви очила 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани