Православната църква vs. секси рускините | webcafe.bg
Webcafe

Православната църква vs. секси рускините

Webcafe.bg
21.01.2011, 12:00 (обновена 26.01.2011, 15:58)
ирина шейх

Снимка: © tvoioboi.ru

Руския модел Ирина Шейх, облечена съвсем скромно...

Начинът, по който се обличат руснаците, изисква въвеждане на ред, защото "външният им вид не е само тяхна лична работа", коментира тази седмица протойерей Всеволод Чаплин, ръководител на синодалния Отдел по взаимоотношенията на Църквата с обществото в Русия.

Православната църква посъветва "нежния пол" да се облича "по-скромно" и дамите да не ходят по улиците "изрисувани като клоуни".

"Не е лошо, че сега фирми, университети и училища въвеждат дрес-код. Добре би било да се измисли и общоруски дрес-код (за стриптийз баровете и публичните домове може и да не важи)", казва Чаплин в обръщение към руския патриарх Кирил, публикувано от агенция "Интерфакс".

Облечена или изрисувана като клоун, една жена, която по този начин разчита да срещне мъж на улицата, в метрото или бара, не само рискува да налети на пиян идиот, но и няма да си намери спътник в живота, който има поне зачатъци на разум и себеуважение. Ще си намери може би трезвен идиот, но нима тя наистина желае точно това?", коментира Чаплин.

Доминиращата роля на църквата

Защитници на правата на жените реагираха гневно на изказванията на Чаплин, пише днес „Дневник", цитирайки „Ройтерс": „Освен че са били критикувани в руските медии, думите на Чаплин звучат неадекватно в страна, където много жени се гордеят с настъпателното ухажване, разкопчани блузи и незаличима любов към високите токчета...", коментира агенцията.

Подкрепяната от руските властите църква става все по-силна. Тази доминираща роля предизвиква критики от правозащитници, според които това противоречи на светската руска конституция, посочва "Ройтерс".

Феминистката Мария Арбатова коментира, че Кремъл е дал на църквата картбланш да ръководи собствените му идеологически кампании. „Катастрофалното е, че това включва война срещу правата на жените и тази идея за дрес-код е само черешката върху тортата".

Късите поли и насилието

Миналия месец отец Всеволод раздразни общественото мнение с изявлението си за жените на кръгла маса за междуетническите отношения. "Ако носи къса пола, тя може да предизвика не само някой от Кавказ, но и руснак. Ако е и пияна, това провокира още повече. Ако при това и сама активно търси контакт, а след това се чуди, че този контакт завършва с изнасилване, тя сама си е виновна", каза свещеникът.

Заради това Чаплин бе обвинен, че смесва проблема с насилието над жените с темата за външния им вид, но той отвърна: "И през ум не ми е минавало. Няма оправдание за такива действия. Но проблемът остава. Не за мен, а по-скоро за онези, които бъркат улицата със стриптийз (или пък отново ще започнат да ги объркват като свърши зимата)".

Назад към съветските времена...

"Това е пълна глупост. След това пък ще започнат да говорят, че няма нужда жената да си слага червило...", коментира пред "Интерфакс" Людмила Алексеева, председател на Московската Хелзинкска група.

„В съветските времена ловяха жени заради това, че носели тесни панталони. После - заради широки панталони или разголени рамене.

Няма нужда непрекъснато да се измислят ограничения. Поне веднъж да бяха измислили нещо, което освобождава хората, а не ги ограничава".

... или залитане към ислямските порядки...

Позицията на отец Всеволод бе подкрепена от лидера на Чечения Рамзан Кадиров, който е обвиняван от анализаторите във възстановяване на консервативни ислямски порядки - включително наказване на жените, които не са пребрадени.

Позицията на Чаплин получи сдържана подкрепа от председателя на Съвета на мюфтиите на Русия Равил Гайнутдин и от говорителя на главния равин на страната Андрей Глоцер. И двамата призоваха жените да са пример за благопристойно поведение и скромност, но смятат, че пътят към изработване на общоруски дрес код ще е покрит с изключително много въпроси.

Oще: жени  православна църква  русия  стриптийз 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.08.2010, 12:01

42 v guza | 25.04.201121:54

Наистина е плашещо това масово възраждане на влиянието на всякакви консерви по света. Религиозни фанатици (от всякакви вероизповедания), патриархални дебили, националисти и нацисти от всякакви чешити, пазарни фундаменталисти, които вярват "във семейните ценности" набират все повече влияние и заемат места, които дълго са им били отказани. Страховитичко е. Надявам се да се опомним
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.10.2010, 14:44

41 katu6a | 27.01.201122:41

Наби ми се на очи, че yotzzo доста често използва обидните квалификации, без да упомене конкретни фактите. Това разваля впечатлението от спора. Просто е игра на една врата. Няма ли някой по-ерудиран и начетен да се опре на от4ето? Аз за съжаление не мога, защото съм до средата на Библията.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.10.2010, 20:58

40 Многознайковица | 27.01.201119:05

Леко фетишистки ще се бръкна в диалога ви с призив да не минавате на ЛС. Интересно е това, което пишете , дайте шанс и на по-неграмотните от вас да се понаучат на туй онуй.То, че в спора ви няма да се роди истината е ясно , но пък факта , че ви чета с удоволствие няма как да скрия. И за жалост , че вземам страна , ама от4е поклон поклон поклон
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2010, 11:27

39 ot4eto | 27.01.201118:56

Вече няма нужда, намерих го.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2010, 11:27

38 ot4eto | 27.01.201118:55

С удоволствие, чакам да ми напишете адреса на блогът ви.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.12.2010, 13:29

37 yotzzo | 27.01.201118:45

@От4ето, предложих Ви вариант. По принцип не обичам безсмислените спорове с кратки постинги. Ов4евидно е, че няма да ме убедите в нищо, а и аз няма да Ви убедя в нищо, тъй като четете предубедено. Такива спорове са водени и се водят хиляди и то на по-високо ниво. Ние с Вас тук си мерим някои неща, което не доказва нищо само по себе си. Ето, цели книги са изписани...
Наитина, ако се интересувате от библеистика пишете ми л.с. в блога.Ще Ви насоча към литература, а и ще се постарая да прочета това, което ми препоръчвате.
Между другото агресивният атеизъм е толкова зловреден, колкото агресивната религия. Виждам как си го отстоявате. Давам Ви възможност да напишете последен постинг, на който няма да отговарям, за да се чувствате с по-голям ъъъ.. такоата... Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2010, 11:27

36 ot4eto | 27.01.201118:31

Зачетох го това което ми пратихте разбира се. Последния ми пост донякъде е посветен на това. Признавам не го дочетох до край, защото вече съм запознат по други канали с това становище и въобще не съм впечатлен, нито оборва някоя от моите тези.

Ваше право е да ме наричате некомпетентен. Дали съм некомпетентен поради аргументираното ми несъгласие с вас или поради привършването на вашите аргументи, остава загадка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.12.2010, 13:29

35 yotzzo | 27.01.201118:23

@ Отчето, а Вие прочетохте ли това, което Ви пратих? Очевидно не, убеден в своята правота. А по времето на Иисус Навин какви са били порядките, какво е било обществото, какво е било мисленето? Може да прегледате някои културологични изследвания, щом не приемата богословските и сте предубеден към тях. Прочетете пак предишните ми постинги.Без никаква агресия констатирам, че сте некомпетентен. Факт. Ако това Ви изглежда като нападение - ок. Извинявайте. Прегледайте линковете, които пуснах. Ако имате въпроси върху конкретни текстове - предлагам да ми ги задавате в л.с. на блога ми, а след това любезно да Ви отговарям, с постинги в него. Стига сме оспамвали горкото уебкафе.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2010, 11:27

34 ot4eto | 27.01.201118:13

Още нещо, всичко това го пиша с мисълта, че правите разлика между научно изследване на Библията и Апологетите на християнството. Защото вие досега ми цитирате вторите, които са си чиста форма на пропаганда и тавтология.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2010, 11:27

33 ot4eto | 27.01.201118:10

yotzoo, не съм запознат с творчеството на Зенон Косидовский, но съм запознат с творчеството на редица библейски изследователи, които са минали научни рецензии. Що се отнася до символизма и алегориите, то те си остават в сферата на пожелателното мислене от ваша страна и сферата на "готов съм да рационализирам и символизирам всяка неудобна истина". Що се отнася до моето слово, което обявихте за фактологично погрешно, бихте ли ми посочили дори една грешка? И как бихте алегоризирали някое клане или геноцид от Исус Навин например? Какъв е алегоричния смисъл "да се пребие с камъни"? Все неудобни въпроси, чакащи отговор. Вие така и не отговорихте на никой от моите аргументи.

Все пак разбирам вашата реакция към мен. Когато аргументите привършат, човек става агресивен. Човек е агресивен, когато изпитва страх. Моля проверете си фактите още веднъж. Отворете и библията, не хапе. (линк към нея http://biblia.duh-i-istina.net/)

Проблема на вярата е, че пречи на хората да мислят рационално. Пречи им да я анализират рационално така, както биха анализирали всяко друго нещо. Вие сте един пример в това отношение. Това е пример и как религията влияе изключително зле морално на добри хора. Кара ги да рационализират всякаква глупост, само и само те да са прави. Ето ви един пример, за илюстрация:

Препоръчвам ви да прочете прекрасния труд на Джон Хартинг (http://strugglesforexistence.com/?p=article_p&id=13), който разглежда доста дълбоко проблемът за еволюцията на груповия морал. Там е цитирано изследването на израелския психолог Джордж Тамарин (1966, 1973), върху израелски деца и тяхната реакция върху една строфа от Исус Навин (6:16-17,19,21,24) (http://biblia.duh-i-istina.net/index.php?k=6&g=6&tr[]=1 ):

"16 И на седмия път, като свиреха свещениците с тръбите, Исус рече на людете: Извикайте, защото Господ ви предаде града.
17 И градът и всичко що е в него ще бъдат обречени на Господа; само блудницата Раав, да остане жива, тя и всички, които са в къщата с нея, защото скри пратениците, които проводихме.
19 Всичкото сребро и злато, и медните и железните съдове, са посветени Господу; да се внесат в Господното съкровище.
21 И обрекоха на изтребление с острото на ножа всичките в града, мъже и жени, млади и стари, и говеда, овци и осли.
24 И града и всичко в него изгориха с огън; само среброто и златото и медните и железните съдове туриха в съкровището на Господния дом."

1066 деца в училищна възраст, между 8 и 14 години, били запитани – смятате ли че Исус Навин и израелтяните са действали правилно? 66% напълно одобрили действията им. 26% проявили неодобрение. (вижте линковете за повече подробности). За контролна група на 168 бил зададен същия въпрос, с тази разлика че Исус Навин бил заменен от генерал Лин от древно китайско царство. Резултатите били 7% тотално одобрение и 75 пълно неодобрение към действията на генерал Лин.

Любопитно изследване, което отлично демонстрира, рационализирането на жестокости в името на религията и в контекста на религията. Културната натовареност, че това е "божие слово" и "да не се говори лошо против религията" са дълбоко настанени в съзнанието на болшинството хора. При това положение единственото спасение от фактологичните противоречия на библията, нелепостите, от сорта че Бог забравя, гневи се, извършва математически грешки и други (жестокостите вече ги споменах), се рационализират чрез наслагване на абстракции. Видите ли, той е искал да каже нещо друго. Но това не решава проблема наречен Библия, а го задълбочава. Неудобен въпрос е защо добрите неща се приемат буквално, а лошите са алегории? Пак стигаме до последния ми аргумент, от предишния ми пост.

Така че, много добре съм запознат със цялата тази тендеция, не си мислете че информацията ми е недостъпна. Просто за разлика от вас, имам шанса да наблюдавам нещата "отстрани", без непреодолимо вътрешно желание, дадено нещо да е вярно.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани