400-годишната традиция е изправена пред нови предизвикателства | webcafe.bg
Webcafe

Памплона забрани вувузелите заради коридата

Webcafe.bg , По CNN
06.07.2010, 14:01 (обновена 06.07.2010, 16:29)
корида, бикове, испания

Снимка: © БГНЕС

Традицията преди коридите в памплона биковете да препускат по улиците е от 400 години...

Местните власти в Памплона, област Навара забраниха продажбата на вувузели преди препусканията с бикове в града. Ужасният звук от пластмасовите рогове няма да се чува по маршрута на препускане на биковете, тъй като може да ги раздразни и би отвлякъл вниманието на животните.

400-годишна традиция е изправена пред нови предизвикателства тази година, по време на обичайното бягане от биковете в Испания. Честванията на фестивала в Сан Фермин са в процес на подготовка, а първото препускане на биковете ще се състои в сряда, 7 юли, в Памплона.

Градът отново раздава 100 000 брошури на местни и чуждестранни посетители на фестивала, описващи как да се сведе до минимум рискът от инциденти по време на зрелището. Брошурите напомнят и предупреждават за опасностите и дори смъртта, когато стотици бягащи хора препускат пред бикове, тежащи  по половин тон. Миналата година на фестивала бе регистрирано първото смъртоносно промушване за повече от десетилетие.

За шеста поредна година Памплона е посипала целия 825-метров маршрут със специален предотвратяващ хлъзгането химикал, за да се избегнат травмите за биковете и облечените в червено и бяло любители на адреналина.

Бягането пред биковете в Памплона е започнало преди 400 години и стана особено популярно, след като писателят Ърнест Хемингуей го описа през 20-те години на миналия век в книгата си "Изгрява слънце", известна и като "Фиеста".

Събитието се провежда между 7 и 14 юли. Шест бика и няколко дресирани кастрирани млади бикове биват пуснати от клетка, през стария град на Памплона, до арената за борба, където по-късно същия ден ще загинат в корида.

Ако броим скорошния инцидент, 14 души са загинали досега при бягане от бикове от 1924 г., когато започват да се водят отчети за събитията.

Но докато тесните калдъръмени улички на Памплона се очаква да бъдат препълнени както обикновено, традицията на борбата с бикове, известна още като корида, е подложена на натиск другаде.

Икономическата криза със сигурност дава своето отражение. Един от всеки петима испанци е без работа - и по-малко са зрителите, които ще изпълват арените. А закъсващите финансово градове търсят начини да ограничат разходите.

Някои местни власти отменят скъпите спектакли, за да спестят пари за издръжката на училища и за заплати на полицията. Но има и натиск да се промени културното отношение към традицията на бикоборството.

Както и в много години досега, организацията "Хора за етично отношение към животните" (PETA) и други борци за правата на животните организираха митинг в неделя с полуголи протестиращи, покрити с червена боя в Памплона, както и протести пред испански посолства по цял свят.

Тактиката може би набира сила. Изследване от 2006 г. на Gallup показва, че повече от 70% от участниците в проучването "нямат интерес" към борбата с бикове, докато 82 на сто от хората между 15 и 24 години са на същото мнение.

А сега традицията вече изглежда е изправена пред юридически и политически предизвикателства. Властите в североизточния испански регион Каталуния в столицата Барселона имат намерение да предложат за гласуване забрана на практиката на бикоборството, потенциално превръщайки се във втория район в Испания, забраняващ със закон бикоборството. Канарските острови в Атлантическия океан вече го направиха през 1991 г.

Oще: бикове  корида  памплона  фестивал 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани