Сексът в брака си отива с времето - трябва ли да го превърнем в приоритет? | webcafe.bg
Webcafe

Страстта в брака не бива да гасне

Webcafe.bg , По DailyMail
24.06.2011, 14:14 (обновена 04.07.2011, 14:21)
Страст

Една двойка е щастлива и необикновена, когато след десетилетия брак, все още чувства страстта един за друг, която някога е разпалила връзката им

Много неща се губят по пътя на дългите връзки - задръжките, чувството за хумор, чорапите и в много случаи - либидото. Една двойка е щастлива и необикновена, когато след десетилетия брак, все още чувства страстта един за друг, която някога е разпалила връзката им.

Много по-често срещана е историята за някога щастливия сексуален живот, който повяхва с годините - първоначалната физическа връзка е разрушена по време на бурята, наречена отглеждане на деца, печелене на пари, грижа за дома и остаряване.

Статистиката също потвърждава този сценарий: колкото повече остаряваме, толкова по-малко любов правим. Но не е задължително нещата да бъдат по този начин. Да остарееш, отдаден на сериозна връзка, не означва непременно бавен преход към пълното въздържание.

Хората над 60, още наслаждаващи се редовно на секса, не бива да бъдат изключение

Двойките, за които пламъчето на страстта все още не е изгаснало, може да се срещат по-рядко от тези, при които то отдавна липсва - но все пак наистина съществуват.

"Съпругът ми и аз правим повече секс сега, от колкото докато бяхме на 30-40 години - по това време отглеждахме малкия си син, а и двамата работехме," споделя 62-годишната Керъл Шоу.

"Сега понякога ни се случва да правим любов два или три пъти седмично. Спонтаността е ключът към нашата физическа връзка. Не е задължително да си лягаме рано, за да правим секс, защото сме заедно от толкова много време, че знаем какво означава всяко движение и жест на другия. По празниците често правим любов през деня, а освен това сме експериментирали и с тантричен секс".

"Всички доказателства ни водят до факта, че активният сексуален живот поддържа двойките заедно," твърди д-р Джеф Хакет, водещ експерт в сексуалната медицина и бивш председател на Британското общество на сексолозите.

"Сексът поощрява интимността,  увереността,  осъзнаването, че и двамата души са желани и необходими. Трудно е да се открие доказателство от проучвания, но повечето от тях посочват, че липсата на секс в дадена връзка е водещ фактор за раздялата.

След като сексът изчезне, настъпват много други проблеми. Двойките, особено мъжете в тях, живеят по-дълъг и щастлив живот, ако се намират в стабилна връзка, в която любовта не си е отишла. Няма съмнение, че здравословният сексуален живот е един от най-важните фактори за поддържането на успешен брак".

Каква е тайната да запазиш тръпката в 40-годишен брак

След 41 години брак, Керъл и съпругът й Дейвид още считат секса за "спойката" в тяхната връзка. Керъл обяснява: "Здравословната физическа връзка е източник на комфорт и интимност, които не могат да бъдат описани с думи. Ако сексът не се получава, всичко останало във връзката ще страда.

Самите ние преживяхме период на "суша" в брака си, след като първият ни син се роди през 80-те години - тогава правехме секс само веднъж или два пъти годишно, в продължение на цели шест години. Това много изостри отношенията в брака ни. И двамата бяхме раздразнителни, карахме се по-често и спяхме обърнати гърбом, макар и в едно легло.

Причините за това бяха много - малко бебе, две кариери - въобще всички обикновени за една двойка проблеми. За щастие възродихме връзката си, като върнахме секса в нея и го поставихме на челна позиция."

Връзката на Керъл и съпруга й Дейвид от самото начало е започнала със силно физическо привличане, което не е повяхвало през годините. "С течение на времето начинът по който правим любов стана различен - вече го правим по-бавно и по-нежно," пояснява тя. "Но сексът продължава да значи също толкова много, колкото винаги е означавал - и се надявам, че всичко това ще продължи, когато остареем още повече".

Редовният секс, освен всичко друго, е и психологическа и емоционална терапия

Експертът по сексуална медицина Джеф Хакет подчертава, че ползите от редовния секс не са само физически, а и емоционални. "Сексът е жизненоважен за нашето здраве," казва той.

"Оргазмът генерира прилив на ендорфини в мозъка, а двама души никога не са си толкова близки, колкото именно в момента, след като са правили секс.

Като човешки същества, ние сме програмирани да търсим секс. Ако проследите поведението на младите хора, в него всичко е изградено около необходимостта от сексуално привличане. Това може да отслабне с напредването на възрастта, но ако то си отиде от нашия брак, започваме да го търсим другаде - независимо от възрастта си".

Д-р Хакет казва, че редовно вижда пациенти на 60 или 70 години, които все още активно търсят секс и са уверени, че все още могат да го правят. "Желанието да правим секс е вродено във всички нас" споделя той.

Много е важно и след дълъг брак хората да полагат усилия да ухажват другия

Рошел Пийчи и съпругът й Фил, и двамата на 46 години, са семейство от десет години. И двамата признават колко е важно постоянно да се полагат усилия за една връзка, така че тя да остане жизнена и вълнуваща - и поддържането на активна физическа връзка.

"Сексът носи близост, която е отвъд думите. Той ви отпуска, настройва ви в една тоналност и успокоява всекидневните изпитания и премеждия," споделя Рошел, която заедно със съпруга си ръководи агенция за запознанства. "Мисля, че той е особено важен за мъжете - те имат нужда да се почувстват горди от своята мъжественост и да знаят, че жена им ги намира за сексуално привлекателни".

По думите на Рошел, "привличането при мъжете е визуално - трябва да бъдете привлекателни за тях. Навсякъде около нас виждаме разделящи се двойки или такива, в които има изневяра - и почти винаги това се дължи на липсата на секс в брака.

Сексът не бива да се превръща в навик - трябва да бъдете изобретателни и изненадващи, а освен това и да се стараете". Тя и Дейвид, които имат два сина на възраст 26 и 18 години, са били омъжени и преди, и отдават успеха на втория си брак на силното физическо привличане между двамата.

Честият, разнообразен и изпълнен с фантазия секс е гаранция за дълъг брак

Рошел споделя: "Обожавам факта, че Фил все оше ме харесва толкова, ако не и повече, отколкото в момента на запознанството ни. Трябва да поддържате секса в един брак свеж и интересен - и никога да не занемарявате външния си вид.

Виждала съм жени, които се оставят да надебелеят и никога не носят грим, а после се чудят защо съпрузите им изневеряват. Аз се обличам модерно, нося високи токове и красиво бельо - и винаги ходя на фризьор и маникюрист. Когато излизаме навън, Фил винаги казва: "Ти си най-красивата жена в тази стая" - и това ме кара да бъда на седмото небе".

Рошел и Фил, които имат домове в Лондон и Флорида, се наслаждават на секса три или четири пъти седмично - и работят усилено за това да не се приемат като даденост, нещо, което е друга причина за неизбежните раздели в много бракове; това се случва неусетно, когато двама души постоянно трябва да се справят с напрежението на всекидневния живот.

И двамата се гордеят с усилията, които полагат, за да поддържат либидото си. "Имаме специални нощи, в които излизаме "на срещи" и ходим по ресторанти или клубове, защото обичаме да танцуваме," споделя Рошел.

"Често си пускаме музика вкъщи и никога не ограничаваме секса само до спалнята. Опитваме се да бъдем толкова авантюристични, колкото бяхме в началото. Лошият сексуален живот беше едно от нещата, които сложиха край на първия ми брак. Научих се никога да не си лягам ядосана след спор - и никога да не отказвам на Фил. Заедно сме вече 18 години, така че се познаваме много добре, но въпреки това във връзката ни няма място за самодоволство".

И да не сте в настроение за креватна гимнастика, важно е да я правите редовно

Експертът по връзките Франсин Кей поддържа сайта за консултации The Divorce Doctor. По нейни думи пагубно за много връзки е самодоволството - и тя подчертава, че е изключително важно да се отделят необходимите усилия и време за секс, дори и да не сте в настроение за това.

"Сексът е спойката в един брак," твърди Франсин. "Не можете да постигнете по-голяма близост от това да правите секс. Той заздравява връзките, които карат хората да бъдат заедно. Ако нарушите този цикъл - заради умора, болест или стрес в кариерата, унищожавате връзката.

Трябва да отделяте време за секс, независимо от това колко изтощени се чувствате, защото това ще ви сближава. Ако мъжете са напрегнати, сексът е това, което ще ги накара да се чувстват по-добре. Мъжете не изразяват своите чувства вербално - правенето на любов е техният начин да покажат на партньорката си колко я обичат".

Франсин твърди, че повечето хора могат да се справят с всеки проблем, възникнал в брака им, стига да имат добра сексуална връзка. Ако тя липсва, проблемите бързо могат да станат непреодолими.

"Мога да събера всяка двойка, ако между тях все още съществува сексуално привличане," обяснява тя. "Но ако това привличане вече е изчезнало, просто е невъзможно бракът да бъде съхранен. Ако чувствате, че "химията" си е отишла, но все пак някога я е имало, можете да положите усилия да я върнете обратно".


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

38 Xaoc | 16.11.201714:35

Иначе сегашните млади... не знам. От толкова кока, коз, алкохол, амфети и полуфабрикатна храна, дори да доживеят до 60, ми е трудно да повярвам, че ще го вдигат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

37 Xaoc | 16.11.201714:29

Да бе, ще чакам аз да стана на 60 и да се изнесат децата. Еба си и пет пари не давам. Никакви сватби и никакви деца. На 60 живот и здраве ако имам пари, ще си намеря младо гадже и като ми омръзне, ще го сменя и него и така.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.08.2017, 11:19

36 hrist | 16.11.201711:31

Е как да не угасне като жена ти стане 120 кила и заприлича на крокодил Японците са му намерили цаката - който е чел Шогун - знае
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.11.2017, 09:43

35 dominanta772 | 16.11.201709:45

имали дами които да харесват да бъдат доминирани в секса ако има можем даси пишем скайипа мие dominanta772 дискрете сам очаквам същото
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 23.05.2011, 00:58

34 Shash | 29.06.201113:01

Оф, ужасни сте, как може да пълните сайта с такива малоумни заяждания... Отначало ми беше харесало, че има интересни текстове тук, но вашите глупости ме отчайват напълно. Призовавам Уебкафето да назначи модератор на коментарите под статиите. Идея Да не говорим колко сте неграмотни половината...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 10.01.2011, 12:17

33 Скапаняк | 28.06.201107:27

Е вече съм убеден, критичната възраст не прощава. Още от най-ранна възраст и при ямболските циганки, които имат големи постижения в науката и словото. Скланям глава пред таквизи постижения... Е, хормонално е, нищо не може да се направи, освен да се отдадеш на гигабайтите...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.04.2011, 13:15

32 sake | 27.06.201122:59

Дъщеря на 35 :
-Мамо,мамо,правите ли с тате секс?
-Да маминото,зная,че обичаш кекс.
Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 27.04.2011, 13:15

31 sake | 27.06.201122:21

Няй-добре осведомени в брачните отношения са тези дами,които не са били съпруги и са склонни към идеализиране на тези връзки.Били чули,били прочели-аргументи и факти. Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.04.2011, 13:15

30 sake | 27.06.201122:12

Велико откритие,секс след 60,може и след 80-Дора Габе,Антъни Куин... Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив на бира
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 16:53

29 My Majesty | 27.06.201121:59

До Скапаняк: Когато един мъж - комплексар и неудачник - се почувства интелектуално уязвен от една жена, нищо друго не му остава освен да започне да я обижда. Спори с аргументи, не със злобни предположения.
Иначе - ОЛЕКВАШ.
Едивствено аз под тази тема споделих реални факти от живота на собствените си родители. направих го, защото мисля, че като цяло българинът има много погрешни представи за собствената си сексуалност и изпитва страх и комплекси. Просто исках да покажа, че в статията наистина са отразени реално същуствуващи сексуални отношения при хора, които иначе отдавна не са в първа младост. Вместо това - някакъв, който постоянно си предлага мейла и скайпа из форума Саке -то- ме обижда и обяснява на мен какво има и какво няма в града ми, каква съм била и каква не съм можела да бъда.
Подобно поведение наистина издава сериозни пробеми с интимността и общуването. Спрете с персоналните нападки, та ние не сме се виждали, никой не знае кой стои зад никове и имена /има изключения/ никой не знае кой какво реално е постигнал в живота си, на кого му е тежко, на кого му е тъжно и т.н.
Само злоба, злоба, злоба. Гнусно е!
   

оценка

+2 -0