Ал Пачино играе Кеворкян | webcafe.bg
Webcafe

Ал Пачино играе Кеворкян

Силвия Бизио , La Repubblica
21.06.2010, 15:02 (обновена 21.06.2010, 15:45)
ал пачино

В „You Don't Know Jack" Пачино играе патолога Джак Кеворкян, който през 90-те пропагандира евтаназията и помогна на 130 неизлечимо болни да сложат край на живота си.

Tози път 70-годишният актьор провокира феновете си не само от малкия екран, а и с ролята на един по-странен тип „убиец". В новия филм на HBO „You Don't Know Jack", който току-що тръгна в САЩ, Пачино е Джак Кеворкян, известен като д-р Смърт.

Филмът е за живота на патолога, който през 90-те пропагандира евтаназията, помогна на 130 неизлечимо болни да сложат край на живота си и плати за това с няколко години в затвора.

Точно тази подмолна форма на екстремизъм убеждава Ал Пачино да изиграе Джак Кеворкян, в когото актьорът вижда герой от шекспирова трагедия. В режисирания от Бари Левинсън („Rain Man") филм Ал Пачино си партнира с Дани Хюстън (който играе адвокатът на Кеворкян), Джон Гудман (най-добрият му приятел) и Сюзън Сарандън (активистка, която подкрепя правото на евтаназия, и се самоубива под асистентсвото на професор Кеворкян).

За героя си, смъртта и новите си проекти, Ал Пачино разговаря със Силвия Бизио от италанското издание „Република":

- Г-н Пачино, актьорите често казват, че не е нужно да обичат един персонаж, за да го изиграят добре. Така ли е и за вас?

Според мен е необходимо да намериш връзката между себе си и героя, какъвто и да е той. Играл съм хора, които никога не бих искал да срещна на улицата и други, които искам да виждам отново. Но във всеки от тях винаги търся човешкото...

С Кеворкян се срещнах след снимките: бяха минали 12 години от събитията, които разказваме във филма: техниките му за асистирано самоубийство, ареста, правната битка във Върховния съд, гладната стачка, времето, прекарано в затвора. Беше излязъл оттам с доста по-различна енергия от миналото. Мисля, че е много одухотворен човек, с голям интелект.

- А вие какво мислите за евтаназията?

Би било нахално да се изкажа по този въпрос, тъй като не знам почти нищо от правна гледна точка. Кеворкян гледа на тази работа много сериозно: искал е да знае дали човекът, който го моли да му помогне да умре с достойнство, наистина е искал това... Имаме ли право да съдим избора на хората, които страдат толкова много?!

Какво е вашето отношение към смъртта?

Заради ролята на Кеворкян ли ми задавате този въпрос? Ще бъда честен - не мисля за смъртта. Имам други проблеми за решаване... Не, истината е, че не знам как да отговоря.

Ако помисля, ще кажа, че би ми харесало да живея дълго - но когато виждам скъпи за мен хора да умират, това ме притеснява. Но няма какво друго да направиш, освен да станеш и да доживееш живота си...

Между толкова проекти защо решихте да правите тв филм?

Стигнах до момент в живота си, в който мога да си позволя да отказвам роли - щастлива позиция за един актьор. Но когато се появи режисьор като Бари Левинсън, добре написан сценарий и типаж като Кеворкян, е лесно да приемеш предложението.

HBO е несравним в този тип филми - истории, които не биха могли да бъдат разказани на кино, понеже ще струват твърде много, а възвръщаемостта няма да е достаъчна. Така че, добре дошла телевизия!

От четири години работите по проект, свързан със „Саломе" на Оскар Уайлд. Кога ще приключите?

В началото бях любопитен: защо Уайлд пише „Саломе" - толкова различна от останалите му работи творба, смятана за шедьовър? Интригува ме страстта в тази пиеса, която съм играл в театър в Лос Анджелис - бях цар Ирод.

След като филмирах спектакъла, се опитах да сглобя документален филм. В крайна сметка обаче реших да направя два филма. Един за възраждането на спектакъла в театъра, в който може да се види сензационната млада актриса Джесика Честейн, която играе Саломе.

Другият филм документира заснемането на пиесата, както и изследванията ми на Уайлд: в кой период е написал пиесата, какво толкова драматично се е случило в живота му? Но времето напредва и искам да ги завърша. Всичко това ми носи голямо удовлетворение и в същото време ме смущава.

Вдъхновили сте поколения актьори. Но кой е вашият стил?

Мисля за себе си като за актьор, който се старае да намери следващата си роля. И се опитвам да се впиша в нея най-добре, защото публиката усеща това. Прави това, което можеш и не губи време да се притесняваш за конкуренцията.

Трябва да учиш, да четеш, да гледаш неща, които те вдъхновяват, да използваш всичко. Който упорства в своята лудост, един ден ще бъде мъдрец. Аз все още чакам този ден.

Никога не сте бил женен, но сте имали сериозни връзки, имате деца: защо отричате брака?

Бих искал и аз да знам защо отричам брака, наистина. Не е нещо, за което да съм мислил много, но не го и изключвам от живота си. Би трябвало да се случи, дори ще е по-лесно, ако го направя сега, ако не за друго, поне защото след време няма да ме има и ще е невъзможно. Но пък децата ми са големи, спокоен съм... (Пачино има двама близнаци, с които преди 11 години го дари  актрисата Бевърли Д’Анджело, с която са разделени - бел.ред.)

Oще: ал пачино  джак кеворкян  евтаназия  филм 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани