Усмивчицата стана на 30 | webcafe.bg
Webcafe

Усмивчицата стана на 30

Lifecafe
21.09.2012, 11:58 (обновена 21.09.2012, 12:54)
усмивка

:-)

"Усмивчицата" - или "смайл", която се изобразява и със символите на двоеточие, тире и скоби :-) на езика на интернет потребителите отбеляза 30-годишен юбилей.

Интернет-усмивката е изобретена от професор Скот Фалмън - от компютърната школа на американския университет Карнеги Мелън в Питсбърг, щата Пенсилвания, през 1982 г. като инструмент, с помощта на който интернет-потребителите могат да изразяват емоциите си.

И днес всеки в Интернет знае, че усмивката се предава като :-), а цупенето - със символите :-(.

В началото "усмивчицата" се използвала само от сътрудниците на университета, но бързо се разпространила и в други университети и институти. С нарастване на потребителите на Интернет, пиктограмата получава и все по-широко разпространение.

За 35 години научна дейност Фалмън има множество изследвания в областта на изучаване на изкуствения интелект и опосредственото общуване. Но става известен именно като изобретател на "усмивчицата".

Успехът на откритието поразил и самия му създател. "Наистина е уникално да видиш как от мъничко съобщение на монитора, което аз създадох за десет минути, възниква цяло едно явление, разпространило се по целия свят", споделя той.

В Интернет днес може да се открият десетки "усмивчици", създадени от различни комбинации на графични символи.

А компютърната школа в Питсбърг вече пета година връчва на 19 септември - рождения ден на емотикончето, наградата Smiley Award за открития, които позволяват да се усъвършенства общуването с помощта на компютрите.

Oще: емотикон  емоции  интернет  пиктограма  потребители  символ  скот фалмън  усмивка  юбилей 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани