Българин измисли първия... | webcafe.bg
Webcafe

Българин измисли първия...

лебовскиМартин Дамянов
17.06.2015, 16:31 (обновена 22.06.2015, 18:12)

1 от 2 снимки Назад Напред

изобретател

Снимка: © Getty Images

На 5 август 2013 година беше представено пред света първото парче месо, отгледано в лаборатория. Не че БАН нямат капацитета да направят същото откритие, но там проблемите са други. Там, след като презентацията свършила, учените се спогледали, а един плахо посмял да попита: "Колеги... какво беше месо?"

Патриотизмът ни е докарал до велики дела!

(Е, не нас конкретно, едни други хора по едно друго време...)

Това, разбира се, не ни пречи да се гордеем с делата им - имаме си Левски, Ботев, имаме си и Джон Атанасов, и Дилма Русеф...

Но какво щеше да стане, ако те бяха открили някои други от най-великите изобретения на света? Как щяха да изглеждат тези изобретения?

Ето например, българин спокойно можеше да е създателят на колелото. С това откритие обаче се разминахме, защото нямахме сечива - не бяхме открили сърпа и чука още. А и какво щяхме да правим с това колело? Овцете се местят и без колело.

Нане щеше веднага да открие огъня, ако Вуте беше открил плевнята.

Представете си как българин открива първата в света пушка. Пушката е огромна, защото стреля с камъни и дървье.

Българин открива печатната машина. Машината работи по следния начин - слагаш хартията върху задния спойлер, натискаш бутона за нитрото, пускаш рЕзко съединителя и машината започва да печата неадекватно бавно за шума, които издава. Воланът ѝ е прекалено малък, "за да може да се кара с белезници".

Спомняте ли си като какво беше изобразена България на инсталацията на Давид Черни в Брюксел? Като турска тоалетна. Е, въпреки че тогава по наше желание мястото ни беше покрито от черен парцал, за да не се обиждаме.

Всъщност лесно можеше ние да сме измислили и турския кенеф, защото на практика е кенеф без кенефа. Но нека да оставим нещо за изобретяване и на съседите - да им пуснем "фандък".

А ето и още една идея.

Първа стъпка: Взимаш 2 казана за ракия и един кюнец. Втора стъпка: заваряваш двата казана за ракия и кюнеца. Трета стъпка: Имаш подводница. Някои неща са пред очите ни...

Със сигурност щяхме първи да измислим писалката, ако не ни беше по-лесно просто да издълбаем "к*р" с пирон в стената.

Чашата! Можехме да открием чашата! Всъщност дори и да бяхме открили чашата, когато откривателят излезе да се похвали, останалите щяха да му кажат: "Ала кому е нужно това шише-изродче!" И щеше да бъде заставен да прекопае нивите на всички, което можеше да доведе до откриването на мотиката, защото е много времеемко с шепи.

Тя, подозирам, също щеше да бъде отхвърлена.

Понякога си мисля...с целия този мързел, нищо чудно да сме измислили вибратора. Но едва ли - много работа е, много занимаване.

Знаехте ли, че нашенец е бил на косъм да изобрети телефона, но се е спрял при мисълта: "И какво като изобретя телефона - на кого ще се обадя?"

Ако пък българин беше изобретил телевизора, сега всички телевизори по света щяха да се продават с покривало да не се прашат. Странно защо компютрите не се продават така...

Всъщност, ние имаме едър пръст в развитието на високите технологии. Например, първият 3D принтер е българско изобретение. То се нарича Баба и принтира пуловери, чорапи, терлици... Може да ти изпечата и 20 лева, ако имаш рожден ден.

Тъчскрийнът - също.

Първият тъчскрийн е бил инсталиран на телевизор "Велико Търново". Тогава, за да смени канала, зрителят е трябвало да стане от стола, да иде до телевизора и да го докосне с пръст по предната част.

На 5 август 2013 година беше представено пред света първото парче месо, отгледано в лаборатория. Не че БАН нямат капацитета да направят същото откритие, но там проблемите са други. Там, след като презентацията свършила, учените се спогледали, а един плахо посмял да попита: "Колеги... какво беше месо?"

За българите и преди, и сега се говори като за изобретателна нация. И ако преди ставаше дума за големи и малки открития, сега...сега по-добре да не коментираме. Дори и да искаме да върнем времето назад, не можем. Може би, защото ако българин открие машина на времето, тя ще има само едно копче - "ракиено време".

Oще: българи  български изобретения  изобретения  мартин дамянов  национализъм  патриотизъм 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

22 Mako | 22.06.201521:12

Preslav Ganev | 22.06.201510:14
Когато под подобен текст видиш един тон комплексари да обясняват колко е велика „нацията".
............................................

Бихте ли привели поне един пример за някой, който се дуе с "величието" на нацията ни под тази статия?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.11.2010, 12:35

21 vanko | 22.06.201518:11

Мартин Дамянов.10204420317924127 | 20.06.201520:20
Слушам ви - кажете си каквото има


Недейте така строго бе, хора. Ето на! Авторът на горното... "нещо", също е на път да направи откритие:
"Изслушване на писмени коментари" Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 09.03.2014, 15:47

20 Алилуйщина | 22.06.201512:48

„Той може да принадлежи към някоя си нация, но с какво тази нация, а и той самият е спомогнал за великите открития…Те са личности, а не продукти на нацията си.“
--------------------------------------------
Почти винаги нацията е политическо образование, което създава условията за образуване на раса, или води до най-висшите индивидуални проявления на расата, ако тя е била вече на лице…
Цялата органическа природа, растения и животни, ни показват, че подборът на ония, които произвеждат поколение, е от решаващо значение за произведения индивид. Но освен това, те ни показват, че господствуващият в това принцип е колективен и прогресивен, при което най-първо трябва да се образува малко по малко един основен народ, от който също малко по малко да се издигнат индивиди с „възторжена“ духовност- ГЕНИИ,ОТКРИВАТЕЛИ…

п.с. след коментар-13 /което е малка част/ и в предвид трудната,мъчителна история през която сме минали,авторът би трябвало да потъне в дън земя от срам.
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 01.04.2011, 11:42

19 Preslav Ganev | 22.06.201511:13

Той може да принадлежи към някоя си нация, но с какво тази нация, а и той самият е спомогнал за великите открития на разни българи? Те са личности, а не продукти на нацията си. Противоречието е личност (разбирай – откривател) нация (разбирай – маса от хора без индивидуални лица). Как мислиш, към кои спадат повече от прежди критикувалите?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2015, 12:34

18 krismin | 22.06.201510:48

@Preslav Ganev

Когато видиш, че някой българин говори за нацията към която принадлежи като за "нацията ИМ", ти става ясно, че е пълен комплексар, който никога нищо няма да измисли, освен да седи и да се бара пред компютъра.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.04.2011, 11:42

17 Preslav Ganev | 22.06.201510:14

Когато под подобен текст видиш един тон комплексари да обясняват колко е велика „нацията“ им, а те самите не са измислили нищо освен да седят в интернет и да се барат, значи съответният текст е право в целта.
   

оценка

+0 -5

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

16 Mako | 21.06.201522:01

krismin | 21.06.201520:10
Къде изчезнаха всички коментари, че статията е тъпотия?
..............................................

Хе, хе - вярно са позачистили модераторите! Ама това е нормално за Кафето, където спокойно можеш да се изсереш върху България, но ако някой напомни, че нещата малко понамирисват - на боклука.
На това му викат "редакционна политика"!
Намига
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 20.05.2015, 12:34

15 krismin | 21.06.201520:10

Къде изчезнаха всички коментари, че статията е тъпотия? Точно 3 на брой бяха.
Нещо ще цензурирате мнения които не са обидни, но не са ви угодни ли?
Статията е ТЪПА И ГЛУПАВА ПОДИГРАВКА С НАЦИЯТА НИ. И някой трябва да каже на пикльото, написал статията, че да наричаш баба си "3D принтер на терлици" не е оригинално, а идиотско. И редакторите са точно толкова прости колкото и него, след като са пуснали това недоразумение с очевидна липса на какъвто е да било талант, да се разпостира из теми, които са далеч над интелекта му.
Хайде, със здраве. Читави новинарски сайтове колкото щеш. Малоумници
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

14 Harry | 21.06.201515:50

GETI | 21.06.201513:44 ДА!
Само да добавя че пресметнато на глава от населението, ние сме дали много повече открития и изобретения от други народи, талантливи сме си, Много щастлив , а българомразците и чуждопоклонниците ги има навсякъде, просто при нас Америка ги храни и организира в НПО.

Авторе, някога получавл ли си някакви пари от американски НПО, проекти, награди, грантове...?
   

оценка

+3 -2

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

13 GETI | 21.06.201513:44

авторе
„Но какво щеше да стане, ако те бяха открили някои други от най-великите изобретения на света? Как щяха да изглеждат тези изобретения?“

тя простотията,май ходеше по хората независимо,че има интернет
Как ли изглеждат тези?
>Киселото мляко
Може би най-известното по света изобретение на българина е киселото мляко. Откривателят на кисело-млечната бактерия, която придава специфичния вкус на млякото ни, е доктор Стамен Григоров.
> Електронният часовник
Първият дигитален ръчен часовник е изобретен от българския инженер и изобретател Петър Димитров Петров.
> Принтерът
Българският физик Георги Наджаков открива фотоелект¬ретното състояние на веществата, с което вписва името си в световната история на физиката и техниката
> Кирилицата
Българската азбука- кирилицата, създадена от Светите братя Кирил и Методий, заедно с глаголицата, е едната от двете азбуки, използвани при записването на старобългарския книжовен език.
> Пътническият самолет
Главният конструктор на първия в света транспортен пътнически самолет "Douglas DC-3" е българин. Неговото име е Асен Йорданов.
> Въздушната възглавница
Тя е изобретена от българина Асен Йорданов.
>Телефонният секретар
Прадядото на телефонния секретар е изобретение, създадено от Асен Йорданов.
>Двигателите на лунния модул Орел
Много малко хора знаят, че двигателите на лунния модул Орел са разработка на българина Иван Ночев. На 16.07.1969 г. от космодрума Кенеди стартира амерканският космически кораб Аполо 11
>Шестият сърдечен тон
Шестият сърдечен тон е първото голямо откритие на българската медицина на XX в. Негов откривател е проф. д-р Иван Митев.
> Магнетофонната касета и слънчевият хладилник
Проф. Димитър Чернев е учен и изобретател със забележителни постижения в областта на космическите технологии, магнитните носители, лазерната техника, новите енергийни източници. Той е създател на първия в света слънчев хладилник на основата на природни зеолити. Това изобретение води до спасяване на милиони африкански деца в райони, където няма електричество.
> Нивалин
Нивалинът е лекарствен препарат, който се извлича от кокиче. Намира широко приложение в неврологията при лечението на полиомиелита.
>Скоростна безстепенна кутия
Румен Антонов е български изобретател в областта на автомобилостроенето. Изобретява уникална автоматична скоростна безстепенна кутия
>Първото в света „антиоръжие”
Българският инженер Юри Марков е изобретил уникално "антиоръжие". Уредът е с големината на джобно ножче и открива всякакви взривни вещества и огнестрелни оръжия на разстояние над 10 м дори през бетонни заграждения.
>Говореща книга за слепи
Български студент в САЩ спечели първа награда в конкурс за създаване на модел на дигитална говореща книга за слепи.
> Календарът
Няколко хилядолетия преди Христа старите българи създават една от най-точните системи за измерване на продължителността на Земната година. Прабългарският календар е признат от ЮНЕСКО за най-точния в света.
   

оценка

+2 -1

Най-коментирани