Жена зад волана - ужас или шанс | webcafe.bg
Webcafe

Жена зад волана - ужас или шанс

webcafeLifecafe, Adweek
05.05.2015, 17:54 (обновена 07.05.2015, 08:26)
кола, жена, шофьор

Снимка: © gettyimages.com

Провокацията, наречена "жена шофьор", може да има и рекламна цел

Толкова голям ужас ли е жените да шофират, питат директно от Audi Ирландия.

За да потърси отговор на този въпрос, или по-скоро, за да се пребори с предубеженията, произлизащи от този доста разпространен стереотип, автомобилният производител поръча провокативна рекламна кампания в Twitter.

През изминалата седмица, рекламната агенция, работеща с Audi - Atomic от Дъблин, пусна онлайн серия картинки, които показват какви смешни и нелепи неща правят жените зад волана.

Картинките са открито сексистки, като показват сцени на лошо паркирани коли, разбира се, от жени, както и снимки на мъже, заели мястото до шофьорките и гледащи ужасено тяхното поведение на пътя.

Туитовете бяха тагнати с #womendrivers.

Интересното в кампаниятa е, че всъщност тези туитове съдържат линкове, разположени под снимките, които насочват към журналистически статии.

В тях се казва какви постижения всъщност ежедневно извършват съвременните жени в полето на технологиите, науката, спорта.

Линковете разказват историите на предприемачки или жени в третия свят, върху чиито труд буквално се крепи икономиката на някои държави.

Тази рекламна кампания се оказва доста провокативна и определено събужда интерес.

В случая любопитен не е толкова въпросът "наистина ли жените не могат да шофират", колкото фактът, че очевидно става дума за добре осъзнаван стереотип в масовото обществено съзнание, който трябва да се промени.

Все пак, за да разбере човек, че Audi съвсем не иска да се гаври с жените, ами точно обратното, е необходимо, най-малкото, да "кликне" върху приведените под илюстрациите линкове. В противен случай кампанията остава недоизяснена, а гледащият я - с повърхностно и неясно впечатление за посланието.

Затова, за да са още по-ясни, от рекламния отдел на Audi Ирландия създават и прилагат обяснително видео във Twitter, oт което става ясно, че те съвсем не целят да обидят шофьорските умения на жените, даже напротив.

Ето и видеото:

Доколко е успешна подобна рекламна кампания, остава под въпрос. Със сигурност идеята е любопитна - най-малкото като социален експеримент, но дали е напълно изчистена като изпълнение?

Разбира се, ако сте убедени, че жените така или иначе не могат да шофират, тази кампания съвсем не е насочена към вас, а и надали ще искате да я разберете.

Oще: audi  автомобили  жена зад волата  жени шофьори  коли  равноправие  шофьори  шофьорки 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.05.2014, 22:28

5 iwan_petrow7 | 08.05.201509:23

"еволюцията е развила у мъжа /жената в различна степен пространствена ориентация, преценка за разстояние..."


Не е само еволюцията виновна за несъвършенствата в преценката за разстояние при жените, мъжа също е дал своята сериозна лепта в този процес, като цял живот разправя, че това което е в гащите му е 20 сантиметра.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.09.2010, 10:02

4 Любо | 06.05.201512:41

"Как е успяла да качи колата там?" - много просто чрез програмата Фотошоп (или друга подобна) позволяваща да се правят впечатляващи фотомонтажи. Липсват всякакви повреди, деформации или драскотини на колата и дървото, неизбежни при скоростта да изпрати и заклещи колата там. Липсва също и всякаква поддръжка за повече от два тона да висят там. По същата причина вероятно и и други снимки, особено заглавната, са направени по подобен метод.
Все пак са заличили EXIF информацията на снимката. Тази информация е кодирана във файла на дигиталните фотографии и съдържа подробно как, кога, с какво е направена снимката и може би и къде . Извлича се и се чете от свободни но не популярни програми и повечето хора не подозират съществуването и. Намирал съм подобни снимки със съчинена история дори в реномирани онлайне вестници и EXIF дата, че са произведени като фотомонтаж.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

3 mima | 06.05.201508:23

Колкото и да сме различни пак не мога да проумея как е успяла да качи колата на дървото между двата клона. А на самата кола й няма нищо. Това е просто гениално!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

2 Bichkiiata | 06.05.201503:31

"...произхождат от разлики в психиката..."

и не само, поради различните задачи поставени пред мъжа/жената еволюцията е развила у мъжа /жената в различна степен пространствена ориентация, преценка за разстояние...
   

оценка

+3 -2

Регистриран на: 06.04.2014, 22:35

1 тъп | 05.05.201520:05

доколкото кретените са равно разпределени между двата пола, значи и лошите шофьори също. просто допусканите грешки са различни и произхождат от разлики в психиката. другото е сексизъм. ядосан
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани