Идва Онова време от годината | webcafe.bg
Webcafe

Идва Онова време на годината

Lifecafe , по vancouversun.com
09.12.2011, 17:17 (обновена 14.12.2011, 15:17)
коледа, дядо коледа

Снимка: © Getty Images

Как да оцелеем на коледното парти

Отново настъпва онова време от годината. Времето на офисното коледно парти, прием или зимен празник. Както и да го наричате, това е едно ежегодно събитие, което служителите или охотно одобряват, или пък очакват с нескрит ужас.

Екстровертите ги обожават - за тях те са шанс да се съберат с колеги и да си поговорят без напрежението от крайни срокове. Интровертите обаче пребледняват само при мисълта за социално взаимодействие от този тип, което задължително включва големи тълпи и незначителни разговори.

Колкото коледната украса и свинското...

И в двата случая, офисното парти е точно толкова важна част от празниците, колкото коледната украса и свинското. И за разлика от други социални събития, ако не се държите на ниво, можете да изпаднете в неловки ситуации, които ще ви преследват дълго след това в кариерния ви път.

Как тогава да оцелеем на такова събитие, запазвайки репутацията и професионализма си непокътнати? Има шест основни начина, чрез които бихте могли  да направите възможно най-доброто впечатление на празничното мероприятие на вашата компания:

Не се напивайте 

Много служители прекаляват с алкохола, след което горчиво съжаляват за това. Изкушението да кажеш нещо, което не бива, е голямо, когато задръжките са максимално снижени от питиетата. Ала на следващия ден ще съжалявате за коментарите си, ако въобще ги помните. Имиджът ви ще пострада, ако поведението ви е компрометирано от прекалената консумация на "твърдо гориво".

Може би е изкушаващо питиетата по време на празнични събития да се използват като "лубрикант" за социалната неловкост. Ако се чувствате точно така, обмислете някои теми за разговор преди да отидете на партито. Бъдете готови за запознанства с нови хора.

Представете си, че сте домакините на партито. Ако наистина бяхте такива, не бихте си стояли тихо в ъгъла, а бихте говорили с хората и бихте се грижили за техните потребности. Концентрирането върху другия човек може да бъде голям лек против нервите, които съпътстват тези социални ситуации.

Социализирайте се

Избягвайте прекаленото заседяване с обичайните ви дружки по маса на партито. Това не означава да не ги поздравявате, но не стойте с тях през цялото време. Нарушете зоната на комфорта си, скочете в дълбоките води и си поставете за цел да се запознаете с поне трима нови хора.

Това може да ви помогне да създадете неформална мрежа от контакти, която да се окаже полезна при работния процес. Хората ще разпознават името ви по-лесно и ще отговарят на вашите имейли и обаждания по-охотно. Освен това, не забравяйте, че можете да получите жадуваното повишение ако се запознаете с някой, от който зависи това решение. Никога не знаете какво може да се случи. Ето защо социализирането е толкова полезно. 

Облечете се подходящо

Разкопчаната риза е абсолютно табу, както и минижупът по тялото, или пък дълбокото деколте. Облечете се в неформален делови стил, освен ако изрично не е посочено друго - и не забравяйте, че това е събитие, свързано с работата ви. Следете невербалното си поведение и контролирайте разговорите си.

Хората може да не съзнават, че демонстрират антипатия на офисното парти, кръстосвайки ръце, отказвайки да се усмихнат или стоейки подпряни на стената в ъгъла. Усмихвайте се, здрависвайте си и разговаряйте. Стойте далеч от теми като религия, коя служителка ще забременее догодина, търсенето на работа по време на настоящата, обидни шеги или прекалени (и очевидни!) флиртове. 

Отидете на партито 

Много хора не осъзнават, че отсъствието им от коледното парти не остава незабелязано. Колегите не одобряват липсата на интерес от ваша страна, шефът ви ще се чуди дали сте достатъчно посветени на работата си, а организаторите ще се питат защо са положили всички тези усилия.

Бъдете там, бъдете дружелюбни и приемете гостоприемството на вашата компания. Основно правило е да бъдете на партито поне час и половина. Това дава знак на шефа ви, че ви пука и на организаторите на партито, че усилията им са си стрували. 

Внимавайте за здравето и сигурността на колегите си 

Работодателите могат да се уверят, че всички си прекарват добре, като се фокусират върху благоразположението на своите служители, както и тяхното здраве и сигурност, на които е обърнато специално внимание при планирането на партито.

Подсигурете транспорта на служителите, които консумират алкохол и поискайте от мениджърите да внимават за опасно поведение и да го предотвратяват. Това може да означава откланяне на разговори от деликатни теми, или озаптяване на служителите, които се "черпят"  твърде интензивно на бара.

Уверете се, че сте информирани за всякакви хранителни алергии и културни или религиозни ограничения, така че да е достъпна разнообразна храна и напитки.

Поканете всички на партито - тези, които работят дистанционно, жените в майчинство и хората в неравностойно положение. Вземете мерки партито да е в подходящо време, за да могат максимално много хора да го посетят. Вечерните партита могат да създадат затруднения на родителите на малки деца, например. 

Мобилни телефони и социални мрежи 

Докато сте на партито, оставете телефона си в чантата или джоба си. Писането на SMS-и, разговорите или имейлите на партито са проява на нелюбезност и биха ви възпрепятствали от това да се включите пълноценно (освен ако не става за спешен случай, разбира се).

Освен това избягвайте да снимате или да публикувате съдържание, свързано с партито по социалните мрежи. Не пишете туитове по време на купона. Те могат да се върнат до вас и да ви изненадат в гръб.

Работодателите и служителите могат да си пожелават весели и щастливи празници докато се радват и празнуват положените усилия през изминалата година. Забавлението на служебното Коледно парти не е задължително да проваля кариерата ви. Всъщност то може да подобри репутацията ви и да увеличи размера на неформалната ви мрежа от контакти.

Тъй че приятно прекарване: не всеки ден шефовете ни черпят с безплатен обяд - или вечеря.

Oще: алкохол  кариера  колеги  коледа  контакти  напиване  облекло  офис  парти  служители  социализиране  социални мрежи  флиртове 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

2 strawsPulledAtRandom | 12.12.201117:30

Твърде късно прочетох статията Тъжен Оказа се, че грубо съм нарушил почти всички точки.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

1 lele male | 12.12.201111:47

Само ако имаше начин да не присъствам на фирменото парти... Непосилна тежест си е... Поне за мен. И за доста други хора де, които попрекаляват с пиенето. После цяла година ходят на курсове по възстановяване на имиджа...
muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани