Измамата "Анна Делви": Момичето, което обсеби елита на Ню Йорк | webcafe.bg
Webcafe

Измамата "Анна Делви": Момичето, което обсеби елита на Ню Йорк

webcafeLifecafe, по "Тайм"
10.05.2019, 15:50 (обновена 13.05.2019, 15:23)
анна сорокин

Снимка: © Getty Images

Основната идея на Анна Сорокин (вдясно) е била да създаде частен клуб в Ню Йорк, чиито членове би трябвало да са най-богатите и отбрани жители на мегаполиса. Заради него тя опитва да привлече допълнително крупно финансиране. Именно този опит е довел до разкриването на истината за самоличността й, съответно - до ареста и присъдата.

Тя е винаги на правилното парти, в правилния момент, с правилната компания. Обгражда се с приятели, пред които се представя за богато момиче от Германия. Твърди, че притежава десетки милиони някъде там, отвъд Океана. Успява да убеди всички в легендата си.

28-годишната Анна Сорокин, известна сред артистичните и бохемски среди в Ню Йорк под името Анна Делви, се радва на охолен живот, пътува по цял свят и живее в луксозни хотели между 2013 г. и 2017 г. Краят на приказката настъпва, когато Анна е арестувана през октомври 2017 г. и е вкарана в затвора на остров Райкърс.

Делото срещу Сорокин се превърна в сензация, след като "Ню Йорк Магазин" и "Венити Феър" публикуваха удивителните детайли от разследването срещу нея. И двете статии описваха невероятните начини, по която Сорокин е убеждавала своите познати, близки приятели, банкови институции и др., че е богата наследничка на германска фамилия и притежава купища пари.

Прокурорите твърдят, че историята на Анна Сорокин е абсолютно фалшива. Обвиненията срещу нея бяха за няколко кражби в особено големи размери и неправомерно ползване на услуги, като размерът на нанесените щети се изчислява на 275 000 долара. През април тя беше осъдена по голяма част от обвиненията, но съдебният състав я призна за невинна по най-тежкия състав - за опит за присвояване на 22 милиона долара под формата на банков заем. В крайна сметка, съдът й наложи наказание от 12 г. затвор, без право на замяна в първите четири години от лишаването от свобода.

Делото срещу Анна Сорокин (Анна Делви) се оказа толкова интригуващо, че Шонда Раймс (създателката на "Анатомията на Грей" и How to Get Away With Murder) започна да разработва сценарий за сериал по нейната история за Netflix. Лена Дънам (Girls) също разработва подобна поредица за HBO.

Както коментира бившият прокурор Джефри Чарброу пред сп. "Тайм" - "Ню Йорк е обсебен от Сорокин".

"Тя е толкова дръзка. Не се случва често да видите 28-годишна подсъдима жена, която е успяла да измами успешно толкова много авторитетни финансови институции", казва той.

Историята на т.нар. Анна Делви получи огромна популярност, след като "Венити Феър" публикува свидетелствата на нейна бивша приятелка, която твърдеше, че е измамена от предполагаемата "наследница" с 62 000 долара. Един месец по-късно "Ню Йорк Магазин" пусна разследване, което проследява живота на Анна от първото й пристигане в Ню Йорк до ареста й.

В този период Сорокин успява да се сдобие с достъп до най-висшите обществени кръгове в града, да се сприятели с десетки ключови фигури в света на модата и изкуството, както и с децата на богати фамилии, които живеят в Манхатън.

Сорокин харчи солидни суми за лични треньори, екскурзии, дизайнерски дрехи и често поема сметките на други хора от приятелския си кръг. Легендата й - такава, каквато самата тя измисля - е доста мъглява. Никой от близките й хора не успява да потвърди дали наистина е германка, както тя ги убеждава, и откъде изобщо идва предполагаемото й богатство.

Истинската Анна Сорокин е родена в Русия през 1991 г., като се мести в Германия на 16-годишна възраст. Баща й е шофьор на камион, който впоследствие създава фирма за климатични системи.

Сорокин никога не е разполагала с попечителски фонд, а родителите й са спрели да я издържат финансово още преди да се появи на сцената в Ню Йорк.

Младата жена се отказва от следването си в университета, за да започне работа в сферата на връзките с обществеността. По-късно се мести в Париж и става стажант в списанието Purple. По това време започва да използва псевдонима си "Анна Делви".

През 2013 г. Сорокин се премества в Ню Йорк, където започва да се представя като германска наследничка с активи в размер на 60 милиона долара. Представяла е пред банките фалшиви извлечения от несъществуващите си сметки и е внасяла подправени чекове, като е успявала да изтегли парите, преди фалшификатите да бъдат засечени.

View this post on Instagram

Happy Birthday Me!

A post shared by Anna Delvey (@theannadelvey) on Jan 23, 2016 at 12:24am PST

Измамата й продължава с години, като междувременно Делви/Сорокин се "смесва" с елита на града, присъства на ексклузивни партита, наема частен самолет и живее в лукс.

"Когато работиш в луксозен хотел и гостът ти плаща по 7000 долара за нощувка, не си позволяваш да прекъснеш престоя му по никакъв начин. А Анна се държеше с тези хора така, сякаш не може да повярва как изобщо си позволяват да я заговорят", разказва пред "Гардиън" фотографът Джеси Хюз, който я придружава на едно от пътуванията й.

Приятелите й от този период си спомнят, че са ставали свидетели на странното й поведение - Анна е плащала в брой за всичко, "забравяла" е да внесе пари за наем, вземала е назаем големи суми пари, които никога не е връщала. Най-малко един хотел й е позволил да остане като гост за дълъг период от време, без да остави данни от кредитна карта - обяснението й е било, че ще плати сметката си за престоя с банков превод.

Основната идея на Сорокин е била да създаде частен клуб в Ню Йорк, чиито членове да са най-богатите и отбрани жители на мегаполиса. Заради него тя опитва да привлече допълнително крупно финансиране. Именно този опит е довел до разкриването на истината за самоличността й, съответно - до ареста и присъдата.

Обвинението срещу Сорокин е за присвояване на близо 275 000 долара чрез множество измамни схеми, разгърнати между ноември 2016 и август 2017. Например през 2016 г. е кандидатствала за заем от 22 милиона долара за създаването на въпросния клуб. За да получи парите, Сорокин е предоставила на няколко банки фалшиви документи. Една от тях - Fortress Investment Group - съобщава, че е готова да разгледа инвестиционното й предложение, ако тя осигури вноска от 100 000 долара. За тази цел Сорокин успява да се сдобие с парите от City National Bank, като убеждава служител на банката да й разреши овърдрафт по сметката. Обещава да върне парите с превод, но така и не го прави.

Инвестиционната група, която обмисля дали да даде големия заем на Сорокин, започва да проверява активите й, преди да приключи договора - но междувременно тя решава да оттегли документите си. Компанията е изразходвала почти половината от депозита на Сорокин. Тя запазва за себе си оставащите 55 хиляди долара и ги харчи за лични придобивки.

В друг от разследваните казуси, Сорокин предлага на своя приятелка да заминат на екскурзия в Мароко, която уж е платена изцяло от "германската наследница". След като пристигат на място обаче се оказва, че дебитната карта на Сорокин е невалидна. Спътничката й се принуждава да поеме всички разходи по престоя в размер на 62 000 долара, включително наема на луксозна вила.

Парите никога не са възстановени от Анна. Няма и да се възстановят, защото съдът прецени, че не носи вина за тяхното прахосване. 

Делото срещу Анна Сорокин започна в края на март 2019 г. Защитата й поддържаше тезата, че тя не е виновна, не е имала намерение да извърши престъпление и че "се е възползвала от системата, която лесно се подвежда по блясъка и славата, след като е видяла как демонстрацията на богатство може да й отвори вратите пред всичко.

Адвокатът й твърди, че Сорокин си е купувала време, докато успее да създаде бизнеса си и наистина да възстанови дължимите пари, защото такова било първоначалното й намерение.

"Да се преструва, докато преуспее".

Защитата я представя като "амбициозна, упорита и решителна жена, която иска да реализира бизнеса си", сякаш става дума за предприемач в началния стадий на кариерата си.

"Във всеки от нас има по нещо от Анна. Това е животът, който тя избра да води", казва още адвокатът й.

Прокурорите чертаят съвсем различен образ на младата рускиня: Сорокин е измисляла лъжа след лъжа, за да може да си позволи мечтания луксозен живот. Обитавала е скъпи хотелски стаи, без да плати за тях. Наела е личен треньор, на когото е плащала по 300 долара на сесия. Заблуждавала е кредиторите си, които са си търсили обратно парите, като е твърдяла, че "счетоводителят се бави".

Всичко това е само плод на въображението й, това не са невинни лъжи, казва прокурорът под делото. Става дума за серийна измама, която показва престъпното намерение на подсъдимата.

Самата Анна Сорокин привлича вниманието дори в съдебната зала - на всяко заседание носи дизайнерски дрехи, очила с дебели черни рамки и черно колие тип "чокър". Стилистката Анастейша Уокър, която облича знаменитости като Кортни Лов и G-Eazy, обяви, че е работила по външния вид на Сорокин по време на първата седмица от процеса. Адвокатът на подсъдимата е потвърдил пред GQ, че той е наел стилистката.

"Стилът на Анна е движещата сила на нейния бизнес и живот, той е част от личността й. Исках съдебният състав да види тази нейна характеристика и затова привлякох стилист, за да избере правилните костюми за процеса", казва юристът Тод Сподек.

В съда не се явява дъщерята на тираджията от Русия. Явява се "Анна Делви".

Това не помага особено на каузата. Съдът призна вината на Сорокин и нареди лишаването й от свобода за не по-малко от 4 години (с максимален размер на наказанието от 12 години затвор). Подсъдимата вероятно ще бъде екстрадирана в Германия поради факта, че визата й вече е изтекла преди години.

А докато Сорокин изчаква края на наказанието си зад решетките - историята на измамата й е напът да генерира приходи за милиони под формата на ТВ продукция.

Oще: анна делви  анна сорокин  елит  измама  лукс  луксозен хотел  мода  ню йорк  частен клуб 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.