Защо жените заглеждат други жени | webcafe.bg
Webcafe

Защо жените заглеждат други жени

Lifecafe, по www.telegraph.co.uk
31.08.2013, 19:17 (обновена 02.09.2013, 13:29)
жени, крака

Снимка: © Getty Images

Със сигурност много от нас често оглеждат някоя жена от глава до пети, флиртувайки с идеята да копираме визията й

Без значение дали ви харесва или не, всички ние сме виновни за това. Дали става въпрос за незабележим поглед към момичето, което разглежда същите дрехи като вас в мола, или по-очебийните вторачвания в жената, седнала срещу вас в метрото - просто не можем да се стърпим.

А и едно ново проучване го потвърждава: жените отделят повече време в оглеждане на себеподобните си, отколкото на мъже.  

За голяма част от нас това не е истинска изненада


Със сигурност много от нас често оглеждат някоя жена от глава до пети, флиртувайки с идеята да копираме визията й. Дейзи, актриса от северен Лондон, ми казва: "Очевидно е, че гледам другите момичета през цялото време - дори гаджето ми е забелязал това и за него това е проблем," признава тя. Лондончанката Хестър, която работи в рекламния бизнес, също е толкова откровена: "Винаги ми е интересно с какво са облечени другите момичета. Забавно е да наблюдавам, особено на място, където жените са облечени модерно".

Според специалистката по въпросите на женската сексуалност и възприятие на тялото Керълайн Уолтърс, не се заглеждаме единствено по дрехите на жените. "Става въпрос за всеки аспект на външния вид на жената - от прическа до тен, размер, форма, дори окосмяване по тялото и разпределение на мазнините." Всичко, което смятаме за най-важно в нас самите.

"Жените донякъде са програмирани да го правят," обяснява Корин Суийт, семеен психотерапевт. "Преди всичко е естествено да се сравняваме, защото това ни дава отправна точка, която може да бъде обнадеждаваща.

Въпреки това, жестоката истина е, че живеем в пазарни условия, а най-търсената стока е мъжкото внимание. Жените просто проверяват конкуренцията и идентифицират кои са алфа-самките в стадото. Жените подсъзнателно се поставят в йерархия," твърди тя.

Но не всичко е конкуренция, нали?

Какво ще кажете тогава за женските тоалетни в събота вечер? Обяснете безкрайните комплименти между момичетата със замъглени погледи, които имат точно толкова равновесие, колкото да си сложат очна линия на бузите. Защо ще им е да възклицават по нечий друг тоалет, след като тайно завиждат и се конкурират помежду си? Нима сме толкова изкуствени?

"Алфа-самката може да е най-голямата заплаха, но освен това тя е и тази, с която искаме да се съюзим. Близостта до нея ни дава статус, а тя се постига чрез комплименти," обяснява Суийт толкова уверено, че не мога да не си помисля, че разговарям с експерт по биология за размножаването в дивия свят. Самките от човешкия род - т.е. приятелките ми и аз - вероятно са по-сложно устроени, от колкото сме смятали първоначално.

Така че внимавайте, особено когато някое пияно момиче ви хареса само обувките, но обожава целият имидж на девойката до вас на опашката - току-що са ви понижили в ранг. Какво да се прави, животът е труден.

Лемарк Томас, управляващ директор на елитна международна агенция за запознанства, обяснява как "жените, които се регистрират при нас, винаги любопитстват за другите жени клиентки на агенцията, защото искат да разучат конкуренцията и да бъдат част от "висшата лига"."

Идеята, че все още се състезаваме мълчешком една с друга за това как изглеждаме, звучи малко абсурдна. И все пак тази теза не е напълно погрешна. Предполагам, че всяка жена инстинктивно се сравнява с други. Учителката Джесика смята, че участваме в тайни състезания една с друга и засрамено признава: "Днес ходех зад едно момиче и през цялото време си мислех дали краката й не са по-дебели от моите".

Мисли като тази със сигурност не са част от сложната ни женска генетика, но Джесика не е сама в тези си чувства и тази нагласа става все по-често срещана сред жените.Сексуализирано общество

Не че е някакво фундаментално откритие впрочем, че в наши дни обществото очаква от жените да съответстват на непостижими стандарти за красота. Посланията са навсякъде - във филмите, модата и музикалната индустрия.

Рекламите ни показват облечена в кожа Джорджия Джагър върху мотоциклет, което според рекламистите въплъщавало 'лондонското излъчване', когато по впечатлението на самите лондончани характерното местно излъчване е на потно рошаво момиче, притиснато в нечия подмишница в метрото. "Проблемът е, че жените възприемат тези потискащи послания, което ги кара подсъзнателно да се поставят в класация, сравнявайки се с другите," разкрива Суийт.

Въпреки това, обикновените смъртни наистина се стараят да постигнат тези идеали. С възхода на социалните медии като Instagram и Facebook, повече отвсякога се дамите се опитват да поддържат добър външен вид. "Естествено е да искаш да изглеждаш добре," отбелязва Томас, "но сега жените са въоръжени с камерафони и представата, че трябва да управляват собствения си бранд." Ако и на вас ви звучи плашещо, не сте единствени.

Грейс Чайлдс, клиничен психиатър от южен Есекс, е съгласна с тази теза: "Момичетата все повече се посвещават на "мисията" да изглеждат по определен начин - и стават все по-добри в това. Това повишава залозите за всички, като води до все по-драстични мерки от страна на останалите момичета, за да не изостават."


Мания

Това маниакално поведение постепенно се превръща в нещо нормално. Изглежда, сякаш женската половина на човечеството е обречена. Програмирана отчаяно да търси одобрение и признание, които очевидно идват само когато постигнем определена "пищна фигура с размер S на дрехите" (оксиморон виждали ли сте?). После, за да е още по-болезнено, обществото се захваща да ни препоръчва определени марки кисело мляко като начин да постигнем това.

Добре, може би преувеличавам. Понякога е лесно да затънеш в повърхностността. Изи, работеща в телевизията, ме връща към реалността. "Не споря, гледам и други жени и понякога си мисля МАМКА МУ, когато те изглеждат наистина добре. Но пък когато просто се забавлявам, изобщо не ми пука," казва тя самоуверено. Кой знае, може би пък нашето собствено щастие има пряко отражение върху това как гледаме на другите?

"Съветът ми към тези, които не спират да се сравняват с другите жени? Захванете се с нещо, оползотворете някак времето си, така че да придобивате по-добро усещане за себе си. Намерете си хоби, научете нов език, обогатете живота си," съветва Суийт. Може би все пак познанията ви по френски ще ви дадат предимство в надпреварата, нали?

Oще: бизнес  външност  жени  конкуренция  самки 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.10.2010, 05:58

1 Lucky Stike | 01.09.201310:15

познанията по френски винаги дават предимство Идея Много щастлив Смее се
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани