"Мама е сексартист" | webcafe.bg
Webcafe

"Мама е..."

Lifecafe , по Salon.com
11.11.2011, 13:26 (обновена 15.11.2011, 14:44)

1 от 2 снимки Назад Напред

Медисън Янг

...артист в секса

Еротичната пърформърка Медисън Йънг говори за родителството, сексуалността и изкуството

Медисън Йънг, облечена във винтидж рокля, престилка и високи токове, обръща с едно движение палачинките, докато не придобият златист загар, след което сервира една от тях в чиния, плувнала в масло и кленов сироп - точно както прави една майка.

Което не е случайно - самата тя е майка на 8-месечната Ема и работи като "пърформър в пост-порно модернистичен стил". На надуваемо легло насред на художествена галерия в Сан Франциско, тя приключва последната си групова изложба, наречена "Построявайки собствените си дървени огради", която описва семейната динамика, свръзана с ексцентричността на еротичните професии.

Феминизъм и порно се съчетават, пораждайки модернистично изкуство

Сред експонатите на тази изложба можем да видим снимка на червенокоса BDSM звезда, стояща до лента за връзване на очите и предизвикателни ботуши. Заглавието на тази творба е "Не обувай обувките на шантавата мама".

Друг кадър показва спечелилата купища награди BDSM звезда полугола, като едната й гърда е покрита от кутия с мляко, а другата - с телевизионен кадър, докато на кръста си носи престилка. До прозореца стои окачена на тавана дървена люлка, на чиято седалка има възглавнички с надпис "семейство".

Откакто се ражда дъщеря й, пресечната точка на родителството и сексуалността е главна тема в творчеството на Йънг, която е директор на феминистката арт галерия Femina Potens. В по-ранна изложба, озлаглавена "да се превърнеш в MILF", тя сервира млечни шейкове от кърма и показва юрган, направен от кърпи за бебета и еротично бельо.

Наполовина сексуална провокация, наполовина майчински послания

Противоречието наистина е навсякъде в тази галерия - преди два месеца Йънг позира за чернобяла снимка, облечена като Мерилин Монро, на която кърми бебето си, която от своя страна накара нейна колежка да я обвини, че подстрекава педофилите. В момента тя пише книга за деца, наречена "Мама е сексартист" и организира антология, написана от членове на групата й: "Социален клуб на секси мамите".

В надуваемото й легло се настаняват няколко нейни приятели и сътрудници, а разговорът "деликатно" прелива в пикантни теми като предизвикателствата на това да практикуваш бондидж, докато кърмиш, и какви са подходящите начини да обясниш на едно дете какво е порнография, към по-прозаичните откровения за това колко малко спят съвременните майки.

Една от дамите на леглото има 2-годишно момиченце в скута си и забулва сексуалните аспекти от разговора с неясни изрази, което е подходяща тактика, имайки предвид, че Йънг говори за културното напрежение между това да бъдеш майка и секссимвол едновременно. Това е полу-пърформънс и полу-интервю, но преди всичко - пътешествие.  

- Можеш ли да дадеш обяснение на снимката, в която държиш пумпал между гърдите си? 

Тя е посветена на различните начини, по които хората виждат гърдите ти, след като родиш, и начинът, по който сама ги виждаш. Кърмиш детето си с тези гърди, но едновременно с това си и сексуален обект. Мога да съм в една стая и да правя страстен секс с партньора си, докато не ни прекъсне плачещото бебе. Тогава трябва да отида при него и да използвам същите гърди, за да нахраня детето си.

Мисля,че това беше предизвикателство дори за партньора ми, който казваше: "Сега гърдите ти са собственост на Ема. Ами ако объркам нещо? Ако наруша храненето на детето ни, като стисна малко по-силно?"

Има някои неща, които дори самата аз не правя с гърдите си сега. Не позволявам да ги връзват, или да ги щипят или пляскат по-силно. Не искам да ми повредят млечните жлези точно сега.  

- Защо проблемът със секса и майчинството е толкова скандална тема?  

Хората очевидно имат много табута, свързани с майките, независимо от това дали тяхната сексуалност е документирана. Дори и само да имаш сексуален живот като майка - и да си откровена за него, е скандално.

Харесва ми да правя изкуство, свързано с това какво се случва в живота ми в момента, а понастоящем детето ми заема централна роля в него. Дори и да не съм с нея, личността ми е повлияна от нейното съществуване. Тя е моето вдъхновение за всичко, което правя сега.

Преди хората ми казваха, че когато родя, всичко ще се промени, но си мислех, че имат предвид: "Никога повече няма да се снимаш в порно", или "Никога повече няма да правиш изкуство". Не тези неща се променят, а може би по-скоро причината, поради която ги правиш и начинът, по който се случват.

Създаваме собствено семейство, по наш собствен начин, вместо да се преместим в по-спокоен квартал и да работим от 9 до 5, и да се откажем от всичко, само защото имаме дете. 

- До каква степен се бориш с новата си идентичност? Изглежда, че се опитваш да отправиш послание към масовата публика, която има проблем със сексуалността на майката, особено на тази, която се занимава с порно. Но съм сигурна, че ти също се бориш с това вътре в себе си, нали? 

Прекарах последните 10 години от живота си в порноиндустрията и чувствам, че съм станала експерт в някои неща, за които ми се плаща да правя - например в секса! А сега изведнъж се оказах в свят, в който идея си нямам какво правя. Просто се опитвам да пиша и да се свързвам с други майки с подобен опит. Затова създадох клуба на "секси мамите" в Сан Франциско, месец след раждането на Ема.

Когато започнах да говоря за собствения си опит, други майки се свръзаха с мен и ми казваха неща като: "Толкова ти благодаря, че правиш това. Това е първият път, в който се осмелявам да бъда открита за алтернативната си сексуална култура и едновременно с това да бъда майка."

Мисля, че откривам щастие в това да не се чувствам изолирана и да не се срамувам от това, което съм. Това е истинската същина на нещата, които правя, независимо дали те са свързани с порно или с изкуство. 

- За какво говорите в клуба на секси мамите? 

Понякога просто се мотаем заедно - обядваме и говорим за обикновените майчински неща, като например борбата да накараш детето ти да заспи и с какво го храниш, но не се притесняваме да обсъждаме работата си и секса. Децата ни също са с нас - те играят и израстват заедно.

- Как обясняваш това, с което се занимаваш, на другите майки в клуба, които нямат опит в еротичните професии? 

Използвам образователния елемент. Казвам им, че говоря за сексуалността на места като Университета в Йейл и съм сътрудник на Good Vibrations. 

- Да поговорим за скандалността на кърменето. 

Интересното беше как хората проектират всички тези страхове, които са изградили към този имидж. Мисля, че очевидно имаме нужда от някакъв диалог по темата и се надявам да създадем безопасни пространства за подобни разговори.

Противоречието изглежда много плашещо. Наскоро четох за един случай, в който двойка била арестувана, след като дъщеря им намерила неприлични снимки, които са си правили, и ги занесла в училище. Това станало през 1999-а, само преди едно десетилетие.

Затова когато хората започнаха да използват думата "педофил", това започна да изглежда толкова невероятно опасно. Когато си майка, постоянно се притесняваш: постъпвам ли правилно? Давам ли й достатъчно любов? Трябва ли да бъда с нея, вместо да давам това интервю сега?

Свива ми се душата всеки път, когато я оставям, за да отида на работа. И постоянно си мисля, че не се справям добре в работата си, защото "трябва да бързам да се прибера при детето си!" Това са неща, които всяка майка, особено всяка работеща майка преживява. На всичкото отгоре, много голямо предизвикателство е да виждаш статии и коментари за това как не се справяш добре като родител, защото вече си имаш собствени притеснения за това.

- Винаги задават един и същи въпрос на майките в порноиндустрията: "Какво ще кажеш на детето си?" 

Казвам на всички, че мисля да бъда честна с детето си и да говоря с нея на разбираем език, което е същото, каквото правя с всеки друг човек. Намирам нещо общо, нещо, което те разбират и могат да приемат, и им говоря на това ниво.

В момента пиша книга за деца, която се казва "Майка ми е сексартист". В нея се разказва за това как майката създава изкуство и филми, които улавят любовта между хората. Има сърца навсякъде и в нея пише неща като: "Майка ми отива на сафари, преминава през дивата природа и открива хора, с които изживяват магически моменти, след което ги заснема на филм, докато правят магическа любов".

В книгата се показва как хората се държат за ръце и се целуват. Тя е посветена на любовта и връзката с хората. Много от хората, които снимам, са истински двойки. Всичко, което правя, е свързано с улавянето на автентичното удоволствие.

Мисля, че има начин да обясниш на едно дете какво е удоволствие - те също имат такива моменти, обичат да се прегръщат, да бъдат целувани и гъделичкани. Ще й кажа повече неща, когато открия смисъл да го направя, но засега искам да разбере основната идея на това, което правя. Но точно в момента, тя не се интересува от нищо друго, освен от Елмо!

Друг въпрос, който много хора задават, е "Казала ли си на семейството си?". Наистина не виждам какво срамно има в нещата, които правя и не искам детето ми да чувства, че правя нещо нередно. Не искам да чувства, че телата ни са срамни. Но освен това искам тя сама да си изгради заключения.

Може или да ме подкрепи, когато порасне, или да има собствени основателни причини, заради които да не ме подкрепя. Не мога да я накарам да бъде открита към секса феминистка, когато порасне. 

- Тя все пак трябва някакси да се опълчи, нали така? 

Може някой ден да застане пред сградата на Good Vibrations и да я замеря с яйца!

Oще: бременност  дете  деца  кърмене  порноиндустрия  секс 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани