Как да се напием празнично с родата | webcafe.bg
Webcafe

Как да се напием празнично с родата

Lifecafe, по New York Magazine
24.12.2013, 17:14 (обновена 25.12.2013, 08:58)
алкохол

Няколко правилно позиционирани питиета могат да направят и семейното тържество малко по-забавно. Все пак, не прекалявайте.

Подобно на всичките вариации на Jingle Bells и отвратителните коледни филми, срещите с всевъзможни роднини са неделима част от празничната традиции. Нека тази година опитаме да направим нещо повече със семействата си. Примерно, да поставим добра алкохолна основа за истинско избухване с тях.

Нямам предвид крайности тип абитуриентски бал, а весела (не депресираща!) почерпка - смехът, другарското отношение и маратоните с хубави филми могат да заличат целия първоначален дискомфорт, лошото мнение за този или онзи, а също и скучните истории за последната операция на коляното на чичо ви. Целта не е просто да напиете роднините си, а да вдигнете градуса на тържеството в абсолютно всеки смисъл на думата.

Не е нужно да знаят, че ще приключат вечерта с участие във възторжено пиянско изпълнение на някоя коледна песен (макар че точно това ще се случи) - те сами ще стигнат до там, ако още от началото имат желанието да си прекарат добре. Вашата работа е да се погрижите за това и за целта трябва да сте добър домакин и да им предоставите нужното количество питиета.

Естествено, всяко семейство е различно и изисква различно количество принуда, преди да започне да гледа на чашката с друго око. Въпреки това, има 5 дуракоустойчиви тактики, които ще ви насочат в правилната посока.

Бъдете за пример

Това има две части. Първо, пийте си и се дръжте много, много забавно. Все пак, не отивайте твърде далеч.

Вторият аспект от тактиката е непрекъснато да правите питиета на останалите хора. Не чакайте да си поискат, сипвайте и предлагайте - даже и вашите роднини няма да се дърпат от безплатното. Сутрин ли е? Подгответе партида „Мимоза" или „Блъди Мери". Снежен следобед? Да пробваме малко пунш! Вечерта изисква нещо малко по-сложно: кога баща ви за последно е пил добре направено „Черно кадифе"? Не оставяйте нито една ръка без чаша и имайте готовност да сипвате още.

Избягвайте сериозните коктейли

Да, със сигурност има спецове, които много ще се зарадват на най-новото ви миксоложко откритие, но за вашите леля и майка абсолютният максимум е шампанско или (в мноого краен случай) „Маргарита".

Наистина добрият барман се адаптира към аудиторията - празниците не са време за снобизми.

Много е важно да правите от всичко по много. Индивидуално забърканите коктейли включват червената лампа при всички по-несериозни пиячи. Ще си вземат една чаша и ще се лигавят с нея цяла вечер. Ако обаче изкарате една партида - „Мартини", „Маргарита" или нещо друго, социалният аспект почти винаги кара хората да свалят гарда и да пият повече, отколкото би трябвало. Това е и вашата крайна цел.

Обединете се срещу общ враг

Доста често семейните събирания не тръгват по най-добрия възможен начин и с просто око се вижда разделението на лагери. Използвайте го максимално!

Ако забележите, например, че сестра ви се тресе от яд в кухнята, защото балдъзата ви не млъква за това от колко по-хубаво семейство идвала, бъдете добър слушател... и предложете питие. Съберете отбор от доверени лица, с които искате да се напиете и намерете някоя по-слабо посещавана стая, където това може да се случи необезпокоявано. Другите да се оправят.

Тактика на изгорялото зеле

Използвайте само в краен случай, защото тази тактика е свързана с поемането на голям риск. Ако нищо от горните варианти не сработи, прецакайте нещо, което изглежда важно. Забравете свинското/пуйката със зеле във фурната, вербувайте някой от по-малките племенници да бутне елхата или предизвикайте някакво друго бедствие.

Точно когато изглежда, че празникът е провален, отиграйте стария като света етюд „Загубеното е загубено": кажете, че Коледа не е тъпото дръвче или тлъстото месо. Не - и тук вдигате чашата и се надявате на най-доброто, Коледа е това, което имаме тук, тази невероятна група хора, събрали се под нашия покрив.

Вече на градус

Когато всички са достатъчно почерпени, помнете, че все пак някои неща просто не трябва да се случват: танци (понеже не сте на сватба), демонстрации на сила (някой ще приключи в болница), татуировки (както показването им, така и ходене за още), както и всякакви дискусии на тема секс (ще изглеждат забавни на първо време, но на сутринта искрено ще ви се иска да забравите много от чутото).

Вместо това си говорете за минали неща, за филми, книги и музика (никога не е късно да разбереш, че вуйчо ти слуша Sonic Youth). Можете също да вадите безопасни „скелети" от преди години тип: „Мамо, когато бях в 7 клас си купих списание с голи мадами с парите, които ми беше дала, за да си взема сборник по математика". 15 години по-рано това признание би било еквивалент на самоубийствен атентат на масата, сега всички ще се смеят от сърце.

Преценявайте нещата, но гледайте времето да минава леко. Вдигнете чашата и опознайте близките си по начина, по който сте опознали приятелите си: усмихнати и леко разфокусирани.

Oще: алкохол  коктейл  коледа  пиене  празник  семейно тържество 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.12.2012, 10:07

2 Борката | 27.12.201307:21

Снимчицата кърти...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

1 pixie | 26.12.201309:18

Хм, много сложно.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани