Търсите ли си умна жена | webcafe.bg
Webcafe

Търсите ли си умна жена

Lifecafe
16.04.2013, 13:25 (обновена 16.04.2013, 13:56)
семейство

Дълголетниците имат по-образовани половинки

Бракът с умна и добре образована жена влияе положително върху здравето на мъжа - това е заключението от изследване на шведски учени, цитирано от руското издание "МедВести". Специалистите базират проучването си на данни за половин милион семейства.

От анализа им става ясно, че мъжете с по-добре образовани съпруги са с по-добро здравословно състояние. От друга страна, при дамите не се наблюдава подобна зависимост между дипломите на половинката им и това как се чувстват самите те.

Обяснението на учените е, че именно жената по-често взема важните решения за начина на живот в семейството, включително и за подбора храната на трапезата. Когато съпругата по-образована, има по-голям шанс да вземе оптимално решение, което влияе добре и на здравето на мъжа.

Учените посочват, че неговото влияние продължава да бъде голямо, като най-малкото в повечето случаи все още съпругът е този, който дава повече за семейния бюджет. Парите са определящи за това какви продукти се пазаруват и дали членовете на семейството могат да си позволят почивка, а това са фактори с голяма значимост, посочват изследователите.

Отчаяни (богати) съпруги

Друго изследване, този път сред 200 000 датски семейства, показва връзка между доходите на жената и сексуалните проблеми при мъжа. Учените са установили, че е по-вероятно съпругът да прибегне до лекарства за лечение на импотентност, ако половинката му взема по-голяма заплата от него. Същевременно, в такива семейства жените по-често пият сънотворни и успокоителни.

Oще: брак  бюджет  изследване  пари  семейство 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.06.2011, 17:14

3 Last Sword | 19.04.201316:51

По цял ден във livescore-a? Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2011, 10:23

2 Блуждаещ читател | 18.04.201309:17

Всичко е игра на коефициенти. Усмивка
Който е в играта знае как става..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

1 deowin | 16.04.201317:30

Статията мимоходом споменава за ефекта, че успял, богат и сигурно образован мъж е по-вероятно да се ожени за образована жена, а парите, както и неговото образование също, корелират значително с качеството на живота, който такова семейство ще може да си позволи.
А без да контролираш този фактор, нямаш никакво право да твърдиш, че корелацията между 'образована жена' и 'добро здраве' е също и причинно-следствена връзка.
Все едно от наблюдението, че хората в града ходят повече на мол, отколкото тези на село, да стигнеш до извода, че на селяните не им харесва да ходят на мол.
   

оценка

+3 -0

Най-коментирани