Безкомпромисната красота на Хелзинки | webcafe.bg
Webcafe

Как викингите правят дизайн

Lifecafe , По Financial Times
11.08.2010, 11:57 (обновена 12.08.2010, 14:47)
хелзинки

Красотата тук е силна, безкомпромисна и напълно уверена в своя собствен външен вид. Може да я видите както в ръбестата, вдъхновена от ар нуво архитектура на централната гара, така и в свръхмодерните, подобни на Lego блокчета комплекси

В библиотеката в Хелзинки има нещо повече от книги. Голяма зала на сутерена на сградата е пълна с абстрактни и пейзажни рисунки, дърворезби и сложни скулптури от златна тел.

Само срещу няколко евро на седмица, жителите на града могат да използват картите си за библиотеката, за да вземат ценни художествени и дизайнерски обекти - и да ги излагат в своя дом, докато променят настроението си и не предпочетат промяна на обстановката.

В началото това изглежда странна (макар романтична и благородна) идея, но след няколко дни става напълно разбираема. Изкуството и дизайнът във Финландия са толкова неделима част от националната идентичност, колкото е осолената риба и Муминтрол - признато и от Международния съвет на обществата по индустриален дизайн, определил Хелзинки за Световна столица на дизайна за 2012 г.

Това е страна, в която Алвар Алто, архитект и дизайнер, има статут като на Шекспир в Англия. И в която доскоро правителството подаряваше на всички младоженци сервизи от фаянсови съдове от известния производител на керамика Arabia.

Финландският дизайн никога не е бил елитарен

Гидът в Музея на дизайна казва, че "на първо място при него са удобството и функционалността - ето защо е централен елемент от ежедневния живот. Бихте могли да отидете до която и да е дървена колиба в Лапландия или Карелия - и въпреки че там може да няма течаща вода, ще има мебели на Алвар Алто от Артек в хола и чайник и чаши от Arabia и Iittala в кухнята."

Достатъчно е да минете по Уденманкату или Исо Робертинкату - улиците, които подхранват сърцевината на изключително елегантния Дизайнерски квартал на Хелзинки, за да осъзнаете колко важни са за финландците цветът, композицията и изчистените линии.

Ледено прекрасни момичета в скулптурни финландски ботуши и червено-розови поли Marimekko с принтове на макове крачат до руси момчета, от чиито рамене висят чанти Mhann и които притискат тънки като листо сребристи телефони Nokia до ушите си.

В края на август - шестата годишна Седмица на дизайна

Седем дни изложби, концерти, семинари и аукциони на открито под лятното небе, което остава светло дълго след като повечето хора са си легнали. Тази година събитията ще бъдат проба за честванията на града като Световна столица на дизайна след 18 месеца.

Един от акцентите в тържествата ще бъде възможността да се видят отвътре студиата в Дизайнерския квартал - област около централния парк "Еспланади", където около 200 бутици, специализирани в модата, бижутерията, интериора и изкуството, споделят уличното пространство с най-добрите барове и ресторанти на града.

Усещане за увереност

Витрините привличат с добре подбрани селекции от ярко оцветени стъклени съдове, ярки облекла с принтове на блокове или извити столове от брезово дърво, докато работещите в тях изглеждат по-скоро като рокзвезди, отколкото като опърпани занаятчии.

Неизменно на бял фон, дизайнерите са се прегърбили пред своите MacBook лаптопи в модните магазини, извиват метал на тезгяха в бутиците за бижутерия или трескаво скицират на масите в магазините за мебели. Музиката, на фона на която работят, е от постклубните разочарования: Sigur Ros, Air и Royksopp.

Въпреки че тези магазини без съмнение ще бъдат във фокуса на вниманието през Седмицата на дизайна, творческият дух на града излиза отвъд тази фронтова линия на модерността. Бутикови хотели като Klaus K и GLO използват най-добрите финландски дизайнери, за да създадат екзотични и стилни пространства, които съответстват на свежия градски ритъм на Хелзинки.

Дори бизнес хотелът Haven предлага закачлива индивидуалност - остроумни възглавници с нарисувани кучета в бара, удивителни принтове върху диваните и плоски екрани Bang & Olufsen в баните, които би трябвало да допадат на младите финландци, някои от които носят две меки шапки Trilby една върху друга.

Няма да има разочаровани

От момента, в който посетителите отминат разкошната извита стенна инсталация от кована мед по пътя към паспортния контрол на летище "Вантаа", те вече няма да имат съмнения в естетическите приоритети на Хелзинки.

Красотата тук е от много нордически вид - силна, безкомпромисна и напълно уверена. Може да я видите както в ръбестата, вдъхновена от ар нуво архитектура на централната гара, така и в свръхмодерните, подобни на Lego блокчета комплекси в северния квартал Арабианранта, където по закон оригинални художествени творби трябва да бъдат включени във всеки проект.

Финландската уникалност

Красотата обаче намира своя максимален и със сигурност най-финландски израз по рафтовете на бутиците в Дизайнерския квартал - във витрините около Еспланади и подредена по масите в Arabia Center. Тук чинии, чаши и съдове, украсени с изчистени удивителни интерпретации на растения и цветя, сови, раци и елени са разположени до оформени като облаци вази, купи под формата на скелети на замръзнали листа и стъклени съдове, имитиращи ефекта на росата рано сутрит върху стръкове трева.

Те може да са изкуствено представяне на природата, но този дизайн все пак има силата да ви завладее; да предизвика сетивни спомени за тъмнозелен мъх и борова смола, морски бриз и просмукана със сняг земя.

Oще: дизайн  хелзинки 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани