Колегите, които ви угояват | webcafe.bg
Webcafe

Колегите, които ви угояват

Lifecafe, по WSJ
20.03.2012, 17:14 (обновена 23.03.2012, 16:22)
жена, храна, моркови

Снимка: © Getty Images

Ако колегите ни все още не схващат какво им казваме, Хенд препоръчва да ги изведем на обяд или на разходка, за да обясним по-подробно и да ги помолим за подкрепата им

Ако колежката ти беше алкохоличка, щеше ли да й разправяш, че една глътка няма да й навреди, така както j казваш, че парче от пицата ти едва ли ще се отрази пагубно на диетата й...

Около 29% от хората на диета споделят, че колегите им ги карат да ядат повече, подиграват се с диетата им или поръчват храна за офиса, която не е включена в хранителния им режим - това посочват данните от ново проучване на фирмата Survey Sampling International, проведено по поръчка на верига дебелариуми във Флорида.

Как да обясните на колегите, че диетата ви не е прищявка и сте сериозни

Този подход може би изглежда безобиден, но може да доведе до наддаване на килограми в дългосрочен план. Ако някой колега донесе домашно изпечени сладки, за да почерпи за повишение, рожден ден, или просто за да сплоти екипа, кой би искал да изглежда така, сякаш не оценява неговия успех и усилия?

Патрис Гибсън, търговски агент на компания за медицинско оборудване, често спорела с колегата си Мишел Нунмейкър, докато обядвали на бюрата си. Докато Гибсън приготвяла малки и умерени порции за себе си, колежката й "постоянно се подиграваше с това,което ям," споделя тя. Нунмейкър обезкуражавала Гибсън с коментари като "Познавам хора, които пробваха тази диета и веднага, щом я приключиха, отново върнаха всички килограми". Разбира се, Гибсън не се впечатлявала особено от тези критики.

Госпожица Нунмейкър споделя, че смятала стриктната диета на Гибсън за нездравословна и предпочитала "спортуването и по-ограниченото хранене". Макар че тя и Гибсън поддържали приятелски и учтив тон на разговорите си, "аз й казвах сериозни неща, в които наистина вярвам," твърди Нунмейкър. Когато Гибсън свалила 10 килограма, Нунмейкър я поздравила, но "това не промени мнението ми", казва тя.

Без подкрепа от хората наоколо (включително колегите) диетите рядко имат успех

Поведението и отношението на обкръжаващите ни хора е свързано с успешната загуба на килограми, показва ново изследване, публикувано миналия месец в изданието Obesity. Сред 3330-те участника в отборно състезание по отслабване, в което много от екипите се състояли от работещи заедно колеги, хората, които получили положителни отзиви от своите съотборници, отслабнали повече от останалите.

"Социалните контакти могат да окажат значително влияние", коментира Триша Лийхей, водещ автор на проучването. Докато подкрепата на нашите колеги и приятели помага, чуждите неуспехи в диетите и негативното отношение на колегите може да ни попречи сами да спазваме диетата си, обяснява д-р Лийхей, която е асистент-професор при проучванията за наднорменото тегло в болницата Miriam в Провидънс. "Всичко това работи и в двете посоки".

На годишните кулинарни състезания, за чието организиране помага и г-жа Бигърс, колегите й не престават да я питат: "Защо не ядеш?" Според нея "това е кошмарът на всеки човек, който пази диета."

Простичкият подход: бъдете любезни, учтиви... и напълно категорични в отказа си

Дълбоко в себе си, някои хора може да се почувстват изоставени от свои колеги, които са на диета и вече не ходят на обяд с тях, коментира Челси Милстоун, корпоративен диетолог в дебелариума Medi-Weightloss. Други пък завиждат за това, че самите те не могат да отслабнат, или пък гледат на по-стройните си колеги като на кариерна заплаха. Съзнателно или не, тези хора могат да оказват натиск върху колегите си на диета, като ги "атакуват" с притеснителни лични въпроси или коментари, допълва тя.

Отказът от почерпка обаче може да причини някои много "деликатни" разговори, предупреждава Беки Хенд, диетолог в уебсайта за фитнес и отслабване SparkPeople. Колегите често си мислят, че демонстират своята благодарност, когато донасят храна, или че допирнасят за поддържането на хармонията във фирмата и често се дразнят или обиждат, когато им отказваме. В своята професия като медицински експерт по хранителния режим, Хенд учи пациентите си, които искат да отслабнат, да запаметят един отговор, който да репетират вкъщи пред огледалото, като например "Опитвал съм храната ти и преди и тя е превъзходна. Обаче съжалявам - точно сега яденето на допълнителни храни не се отразява добре на здравето ми".

Опитайте да спечелите колегите на своя страна, макар да не са на диета

Ако колегите ни все още не схващат какво им казваме, Хенд препоръчва да ги изведем на обяд или на разходка, за да обясним по-подробно и да ги помолим за подкрепата им.

Сара Онстот от Арвада, Колорадо, споделя, че й омръзнало да се опитва да избягва офисните почерпки в колцентъра, в който работи. След като се научила чрез контакта с други хора на диета от SparkPeople.com как да отстоява мнението си и да споделя идеи за здравословно хранене, тя и три нейни колежки организирали почерпка с плодове и кисело мляко. Освен това, те разпространили в рамките на компанията здравен бюлетин, включващ рецепти и критика на модерни диети. "Първоначално хората мрънкаха", споделя тя за информационния бюлетин, но в края на краищата започнали да донасят повече плодове и зеленчуци на работното място.

Oще: диета  колеги 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.11.2010, 09:33

18 nakadetaka | 23.03.201208:28

@ Светлана, сори - аз мислех,че ти за статията говориш.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.02.2012, 13:02

17 imperiall | 22.03.201216:44

@Svetlana Georgieva картинки се крадат постоянно и навсякъде, не ти ли се е случвало? Смее се
важното сега е, че НАСИЛИЕТО в угояването придобива системен характер
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.03.2012, 17:08

16 Svetlana Georgieva | 22.03.201216:06

Теа, благодаря, че сподели! Това не ги оневинява, напротив-показва, че е практика да се крадат чужди снимки и използват за този сайт.

Ето и оригиналната пулбикация с рецепта за яйца Бенедикт: http://margatyna.blogspot.ca/2011/02/hollandaise-sauce.html
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.03.2012, 17:08

15 Svetlana Georgieva | 22.03.201215:56

Накадеката, поне опит за диалог или някой доблестен, който да поеме отговорност търсех, но явно такъв няма Кул От кой се стопанисва този сайт, някой знае ли?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

14 Thea Atanasova | 22.03.201209:55

Светлана между другото тази снимка не я слагат за първи път, виждала съм я и на други техни статии...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

13 strawsPulledAtRandom | 22.03.201209:06

Чшшшшш, кафетоуууу, или сменете снимката, или опровергайте Светлана. Станали сте по-зле от сценарист в Шолото на Слаби.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.11.2010, 09:33

12 nakadetaka | 22.03.201208:25

" След като се научила чрез контакта с други хора на диета от SparkPeople.com как да отстоява мнението си и да споделя идеи за здравословно хранене, тя и три нейни колежки организирали почерпка с плодове и кисело мляко. Освен това, те разпространили в рамките на компанията здравен бюлетин, включващ рецепти и критика на модерни диети. "Първоначално хората мрънкаха", споделя тя за информационния бюлетин, но в края на краищата започнали да донасят повече плодове и зеленчуци на работното място."

мдаа..може би наистина да си на диета и да принудиш другите не само да те слушат, ами и те едва ли не да гладуват (солидарно), пък и плодове и зеленчуци да ти носят си е феномен, хахаххахахаха
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.11.2010, 09:33

11 nakadetaka | 22.03.201208:23

Светлана, какво има да се дискутира тук? Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.03.2012, 17:08

10 Svetlana Georgieva | 22.03.201201:45

печатна грешка: "помощшник"=помощник
Нямате бутон за "Редакция на съобщенията"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.03.2012, 17:08

9 Svetlana Georgieva | 22.03.201201:39

Отново отворих този уебсайт сега с нагласата да напиша и някой друг ред, понеже днес, малко след като видях снимката си (правена лично от мен и публикувана без съгласието ми или връзка от източник) трябваше да излизам за работа и нямах достатъчно време, за да пиша тук.

Статията, като цяло ми хареса, има смисъл в това, което твърди, без значение от къде сте я копирали (превели и копирали едно към едно). Аз работя в ресторант като помощшник шеф и много добре знам, как се чувства някой, който е на хранителен режим (диета), още повече, ако мястото изисква допълнителна дисциплина и отговорности.

Предполагам, че този, който е пуснал (копирал) статията няма поглед върху по-нататушни научни изследвания за този психологически феномен, за да дискутираме с удоволствие!?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани