Еволюцията на "сериалите за слушане" | webcafe.bg
Webcafe

Еволюцията на "сериалите за слушане"

webcafeLifecafe
27.05.2019, 11:17 (обновена 28.05.2019, 11:40)
Дмитрий Глуховски - Граничен пост

Снимка: © Ciela

От "Война на световете" до "Граничен пост" на Глуховски

Датата е 30 октомври 1938 г. Огромна част от населението на САЩ е в ужасяваща паника. Не се задава ядрен апокалипсис, но мнозина от американците са убедени, че краят всеки момент ще настъпи.

Причината е радиопиесата по романа на Хърбърт Уелс - "Война на световете".

Пресъздаването на футуристичното произведение, което описва нападение от извънземни, е толкова реалистично, че успява да хвърли цял един народ в неподправен ужас.

И до днес радиопредаването е пример за майсторски и убедително разказана аудиоистория. Толкова добра, че е повод Хитлер да изобличи "упадъка на демокрацията в Америка".

Е, става ясно, че марсианците не са на път да изтребят населението на Земята, но "Война на световете" показва колко е голяма силата на аудиоисториите.

Тази мания не подминава и България и то далеч преди ерата на интернет.

Радиопиесите имат своята дългогодишна традиция, а радиосериалите са „прародителите" на теленовелите и съвременните хитови продукции за милиарди.

Поредиците по радиото представят на аудиторията невероятно разнообразие от увлекателни истории за слушане - от адаптации по класически произведения на Молиер, Шекспир и Чарлз Дикенс, до модерни за времето си драми със съвременни герои и действие. Феновете не пропускат и ден, без да пуснат приемника на точната честота в точния час, за да чуят какво става по-нататък.

Така те се запознават с "Тартюф", "Сън в лятна нощ", "Дейвид Копърфийлд", но и с кримита като "Убийство в катедралата" или сладникави драми като "Дневникът на госпожа Дейл".

Ясно е, че е въпрос на време тези сюжети да оживеят и на малкия екран. Телевизията става все по-популярна, навлиза във все повече домове - и в САЩ, и в Европа. Време е аудиоприказките за деца и възрастни да бъдат предадени не само със звук, но и с картина. Както обичат да казват в Холивуд - "Оттам нататък всичко е история...".

Но аудиоисториите далеч не са останали в миналото, напротив - те изживяват свой собствен ренесанс.

Невинаги имаме време за четене, но това не значи да пропускаме страхотни произведения. На помощ идват аудиоразказите и книгите, които са на няколко клика разстояние. В САЩ те имат дългогодишна традиция, в Европа са не по-малко популярни, а в България настъпват все по-уверено.

Доказателство за това колко лесни и достъпни са аудиоисториите е и платформата на Storytel. Трилъри, фантастика, криминални, документални и още редица категории са достъпни за слушане от потребителите във всеки един момент.

Интересен факт е, че там освен книги, може да намерим и аудиосериали - поредици от истории, създадени специално за слушатели.

Наскоро в платформата Storytel се появи и сериалът за слушане на Дмитрий Глуховски „Граничен пост".

След „Черният делфин", „Ако падна", „Академията" и „Черна звезда", аудиосериалът на Глуховски е поредната увлекателна история, създадена специално за слушане, която можете да откриете в платформата.

В „Граничен пост" руският писател и журналист, натрупал световна слава с постапокалиптичния роман „Метро 2033", ни пренася в една Русия след смъртоносна гражданска война, в която са използвани забранени оръжия.

Страната е само спомен от някогашното си величие, а границата на бившата Московска империя е отровената река Волга. Над нея се стеле токсична мъгла, която може да убие всеки, дръзнал да премине през единствения останал железопътен мост. Докато един ден на граничния пост настъпва суматоха, последвана от ужас...

Глуховски предупреждава какво може да се случи, ако светът забрави миналото си и се отдаде на омразата.

Трябват ви само чифт удобни слушалки, за да се потопите в увлекателния свят на Дмитрий Глуховски.

Приятно слушане! ;)

Oще: storytel  аудиосериал  аудиосериали  война на световете  глуховски  граничен пост  дмитрий глуховски 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.