Хвани се за косата и сам се извади от блатото на депресията | webcafe.bg
Webcafe

Хвани се за косата и сам се извади от блатото на депресията

Lifecafe , По Daily Mail
25.05.2011, 13:54 (обновена 27.05.2011, 12:11)
хакер, компютър, депресия, момче

Снимка: © Getty Images

Сайтове помагат на хората да контролират настроението си без помощта на лекарства

Постъпвайки в болница за лечение на биполярно разтройство, Катрин Зита-Джоунс се присъедини към нарастващия списък от знаменитости, които страдат от чести промени в настроението. В него можем да видим и Ръсел Бранд, Стивън Фрай, Стинг, Кери Катона и Руби Уакс.

Маниакалната депресия (както бе известна преди) никога не е била обект на толкова масирано обсъждане. Резултатът от това е, че методите за лечение на този вид заболяване добиват все по-голяма популярност.

По-рано този месец, страдащият от биполярно разстройство Джон Казънс представи сайта си Moodscope, чиято цел е да помага на хората да контролират настроението си без помощта на лекарства, като правят ежедневно диаграма на промените в настроението си - и споделят резултатите от нея с приятели. Идеята хрумва на Казънс, след като получава диагнозата циклотимия (вид биполярно разстройство) - и три месеца чака за психиатричен преглед.

"Наблюдавах как работят дебелариумите", споделя той. "Хората, които постъпват в тях, редовно измерват теглото си и го споделят с други, които ги подкрепят и насърчават. Научните изследвания показват, че тази схема работи - защо тогава да не опитаме нещо подобно, с което да контролираме настроението си?"

Съществуват дори приложения за следене на настроението за iPhone, включително и т. нар. Moodometer, разработен от британската Национална здравна служба.

Следенето на настроението може да помогне да овладеете крайностите

Книгата "Проследяване на настроението" (Mood Mapping) помага на читателите да определят своето точно настроение по всяко време на деня и разпознавайки го, да се стремят към реализирането на положителни промени в него.

Методът е създаден от д-р Лиз Милър, която на 28-години е била принудена да прекрати обещаващата си кариера на неврохирург заради острото си биполярно разстройство. В опит да разбере демоните вътре в себе си и да започне да контролира живота си, д-р Милър води подробен дневник на емоциите си, в който отбелязва промените и влиянията в настроението й през деня.

Низини и височини в настроението

Тя бързо установява, че диаграмите за "пикове и спадове", създадени от медицинските организации, за да помагат на хората с биполярно разтройство, са прекалено опростени; така че тя измисля начин да раздели "различните височини" в настроението на жизненост и спокойствие, а различните "низини" - на безпокойство и депресия.

Създавайки диаграма на настроението си по няколко пъти дневно, Милър открива, че в по-голяма степен е способна да определи и стабилизира чувствата си - "без значение дали са свързани с промяна в това, което правиш, къде се намираш, с кого си, или как мислиш". И така се предпазва от крайните промени в емоционалното си състояние.

Moodscope следва прости принципи. Влизате в сайта веднъж дневно (понастоящем е безплатен, но от началото на следващия месец въвежда такса от 10 британски лири) и играете интерактивна игра с карти за настроението (например карта "горд", "разтревожен" и т.н.), която отразява състоянието ви в момента. Системата изчислява вашия резултат от 1 до 100 (като високите стойности са показател за маниакалност, а ниските - за депресия) и го изобразява под формата на диаграма. Дневният ви резултат се изпраща чрез електронна поща на до пет избрани от вас "приятели".

Много хора успяват да се борят с тежката депресия без лекарства

"Понякога за положителната промяна е нужно само да можеш да определиш настроението си", твърди Казънс. "Вашите приятели могат да ви отговорят с въпрос, а докато им обясните защо се чувствате по този начин, настроението ви ще се подобри - и ще стъпите на краката си".

Казънс използва Moodscope и успешно се бори с депресията през последните четири години, а Милър (която понастоящем работи като личен лекар в Лондон) успява да контролира симптомите на своето биполярно разстройство повече от десетилетие. И двамата твърдят, че са постигнали всичко това, без да използват антидепресантите, които редовно се предписват като панацея. "Не мисля, че винаги са наложителни, а и някои от тях имат ужасни странични ефекти - карат те да се чувстваш като зомби," коментира Милър.

Самопомощ без лекарства

Клеър Долман, психолог-изследовател и председател на управителния съвет на британската Национална благотворителна организация MDF The Bipolar Organisation, която е била диагностицирана на 23 години, споделя: "Твърдо съм убедена, че самопомощта е начинът страдащите от това заболяване да се справят с проблема.

Въпреки че много от болните се нуждаят от лекарства и специална терапия, те могат да си помогнат и сами в контролирането на болестта. Ключът към решаването на проблема е ранната диагностика, приемането на болестта и адаптирането към нов начин на живот, в който сте способни в максимална степен да контролираме себе си. Moodscope и Mood Mapping са чудесни решения за самопомощ".

"Когато сте в добро настроение, можете да завладеете света, а когато сте в лошо настроение, направо ви се иска да се скриете под леглото", обобщава Милър. "Настроението се отразява на начина, по който мислите, вашата комуникация и поведение, вашите чувства и възгледите ви за света. Но точно както сте способни да тренирате, за да влезете във форма или да учите повече, можете да тренирате как да управлявате настроението си.

Да имаш контрол върху емоциите си те кара да се чувстваш силен. Ключът към това да се чувстваме добре е да сме сигурни, че настроението ни е под контрол. Това подобрява нашата креативност и самочувствие - и ни помага да се отървем и от най-големите си тревоги."

Oще: антидепресанти  биполярно разстройство  депресия  катрин зита-джоунс  кери катона  настроение  психиатричен преглед  ръсел бранд  стивън фрай  стинг 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.09.2010, 17:08

2 padreto | 27.05.201112:06

липсата на коментари ми прилича на криенето на главата в пясъка на щрауса.
мисля,че много хора са се припознали в статията но не могат да признаят пред
себе си,че се нуждаят от помощ.аз заставам пред себе си и пред вас и казвам
имам нужда от помощ.мисля,че много от техниките описани тук са полезни и
помагат.аз съм инвалид,стоя по цял ден в къщи и се боря със жестока депресия.
смятам че не съм нужен никому,че не съм нужен на себе си.смятам,че нищо не съм постигнал в живота си,че съм пълен неудачник.понякога,по-рядко,успявам
да се приборя с тези настроения.но в повечето случаи не успявам.мисля че е
трудно да се мотивира човек,когато сутрин отвори очи и се опита да осмисли празния си ден.ако някой знае начини да се подобрят нещата нека ги сподели с мен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

1 Крив Макарон | 26.05.201108:36

И по-малко електронни медии, които всяват отрицателни внушения и готови модели за следване!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани