Крадци отново връхлетяха във виртуалния свят на Habbo Hotel | webcafe.bg
Webcafe

Издирват обирджиите на виртуалния Habbo Hotel

Lifecafe , По BBC
03.06.2010, 16:57 (обновена 03.06.2010, 17:03)
виртуален хотел

Смята се, че онлайн крадците са атакували потребителите чрез фалшиви web страници, с които да прихващат потребителски имена и пароли чрез измама, която често е позната под названието онлайн "phishing".

Крадци отново връхлетяха във виртуалния свят на Habbo Hotel. Финландската полиция разследва близо 400 случаи на кражба - като някои от членовете на сайта съобщават за загубата на виртуални мебели и други предмети на стойност до 1000 евро, съобщи полицейският детектив Марко Левонен.

Досега полицията вече е извършила пет обиска в домове в пет финландски града.

Това не е първият път, когато Habbo Hotel, който позволява на потребителите да се срещат с приятели и да купуват виртуални стоки, е обект на подобни атаки. През 2007 г. холандски тийнейджър бе арестуван по обвинение, че е откраднал виртуални мебели на стойност хиляди евро на сайта, който се смята, че има повече от 100 милиона регистрирани "аватари".

Детектив Левонен обясни, че няколко от членовете на Habbo Hotel са се свързали с полицията по-рано тази година. Те са заявили, че виртуалното им имущество е било откраднато и са поискали помощ.

След това финландската фирма Sulake, която притежава Habbo Hotel, е идентифицирала още няколкостотин потребители, които изглежда са били обект на атака.

Смята се, че онлайн крадците са атакували потребителите чрез фалшиви web страници, с които да прихващат потребителски имена и пароли чрез измама, която често е позната под названието онлайн "phishing".

"Като виртуален свят Habbo е цел за крадци от цял свят", коментира Мико Хипонен, главен ръководител по проучванията във финландската фирма за Интернет сигурност F-Secure. "Виждали сме холандски хакери, италианци, руснаци и други, и сме разследвали по-рано някои от тези случаи съвместно с фирмата, която притежава Habbo."

Според финландската полиция, разследването в Habbo Hotel продължава. Представител на Sulake не отговори на молбата за коментар. 

Oще: виртуален свят  кражба  мебели 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани