Китай в небесата | webcafe.bg
Webcafe

Китай в небесата

Webcafe.bg, по CNN
04.07.2014, 17:56 (обновена 09.07.2014, 15:58)

1 от 3 снимки Назад Напред

небостъргач

Така би трябвало да изглежда най-високата сграда в света, ако бъде построена

Никой не може да обвини Китай, че се скъпят в опитите си да стигнат до небето.

По-малко от година, след като бе спряно строителството на рекордно високата 838-метрова кула в Чангша, в централен Китай (всъщност то спря само дни след първата копка), китайските архитекти вече представиха планове за строителството на дори още по-мащабна сграда.

С височина 1 км, по-голямата от двете планирани кули "Феникс" в Ухан (столицата на провинция Хубей) в централен Китай, ще е най-високата в света, ако бъде завършена по график през 2017/2018 г.

Кулите също така ще бъдат безумно футуристични и изключително еко - очаква се да предпазват околната среда от замърсяване.

Освен това ще бъдат розови

"Те наистина са розови," коментира Лори Четууд от британската дизайнерска компания Chetwoods Architects. "Те са отражение на зрелищния цвят на залеза в този регион", допълва Четууд.

Сградата ще се намира върху остров в езеро, а по-голямата от кулите ще е със 172 метра по-висока от Бурж Халифа в Дубай.

Проектът все още очаква окончателно одобрение от китайското правителство, но ако всичко върви по план, той би могъл да изпревари "Кралската кула" в Джеда, Саудитска Арабия, която също е замислена да достига на височина до 1 километър, но ще бъде завършена най-рано през 2019 г.

С население от 9.7 млн. през 2012 г., Ухан е разположен по поречието на река Яндзъ. Той е основен китайски транспортен възел и нерядко бива наричан "китайският Чикаго".

Най-големият калейдоскоп и плаващи ресторанти

"Получихме покана да създадем проекта за емблематична сграда в Ухан, която да има силно екологично и социално послание, както и да отразява китайските традиции," казва Четууд.

Дизайнът е вдъхновен от дуализма в китайската култура - традиционният китайски символ на феникса, съставен от две птици - "Фен" и "Хуан," както и от идеята за симбиозата между "ин" и "ян".

Фен и Хуан са двойка митични птици в китайската култура, традиционно използвани за обозначаване на кралската власт.

Между двете кули ще бъдат спуснати три големи сфери, съдържащи ресторанти с тематика, свързана с небесните тела, които ще са достъпни чрез "мостове в небето".

Сферите представляват "планети, кръжащи около кулите," твърдят дизайнерите.

Ако гигантските розови кули и небесни сфери не ви се струват достатъчно епични, то по-голямата от двете сгради ще може да се похвали с рядката чест да побира най-големия калейдоскоп в света, задвижван от ветрова турбина.

Той, естествено, ще показва психеделични гледки за хората, наблюдаващи го отдолу.

Предвиден е и наземен търговски център, който изглежда продължава настоящата обсесия на Китай по имитиране на глобалните архитектурни стилове.

"Ще има френска улица, японска улица, турска улица и какви ли още не, които ще позволяват на хората да видят света, без да е необходимо да напускат Китай," коментира Четууд.

Научнофантастични условия

Кулите са проектирани да включват екологични функции от рода на поглъщащи замърсяването повърхности, които да филтрират въздуха на града, както и технология за аериране и филтриране на водата.

В плана са предвидени и термални комини, окачени въздушни градини и бойлери, работещи с биомаса, които ще рецикилират отпадъците.

Кулите според проекта би трябвало да могат да генерират достатъчно енергия, за да удовлетворяват своите нужди и дори да доставят част от енергията за съседните райони.

"Кулата "Фен" използва свръхмодерна технология, за да захранва кулата "Хуан" с възобновяема енергия в симбиотичен процес," обяви дизайнерската фирма.

Двете кули ще заемат около 7 хектара от територията на острова, която е около 47 хектара.

"Страхотно е да се работи в Китай - реакцията на нови идеи там винаги е на голям ентусиазъм и оптимизъм," коментира Четууд. "Шансът да бъде изградено уникално място - огромно езеро в огромен град - предлага отлични възможности да бъде създадено нещо много специално за Китай."

Oще: екологичен  екология  китай  кула  кули  небостъргач  природа  сграда  строителство 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.02.2012, 21:17

4 Von Bl | 05.07.201420:16

>дълбоко в гъза френското си гражданство, в случай не наистина го имаш, ако това наистина натъртваш. < Там (В гъза ми) няма ефект като в куха,соц кратуна Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 05.07.2014, 17:19

3 vladzzz | 05.07.201417:37

Von Bl, хората, които употребяват изрази като "залухав" и "прост" обикновено имат ограничено мислене, преливащо в самодоволна агресия. Моля те, направи услуга на всички ни и си заври, бавно и без да бързаш, дълбоко в гъза френското си гражданство, в случай не наистина го имаш, ако това наистина натъртваш.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.02.2012, 21:17

2 Von Bl | 05.07.201416:09

Янаки,тъпчпо. Верно ли ме каниш да ходя в Китай да гледам колониална архитектура? Ма, верно си много залухав и прост! Много щастлив Ами ще си отида във Франция хем по-евтино, хем по-близо,че и гражданство имам? Отегчен
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

1 янаки | 05.07.201409:51

Невероятно е как китайците след безумното унищожение по време на „културната” революция са успели така да въстановят всичко (или поне всичко, което се намира в обсега на туристическите дестинации), че да няма и помен от този вандализъм.

Когато отидете в Шанхай, посетете френския квартал. Той е възстановен така, както се предполага да е изглеждал в края на 19 и началото на 20 век – във френски колониален стил - сградите са предимно едно- и двуетажни постройки, които сега са почти изцяло заети от ресторанти, кафета и т.п и са доминирани от една катедрала.....

Атмосферата, особено вечер, е неповторима.....
   

оценка

+0 -1

Най-коментирани