Непочтената Коко Шанел | webcafe.bg
Webcafe

Непочтената Коко Шанел

Lifecafe , По Seidimoda
10.01.2011, 16:52 (обновена 17.01.2011, 15:45)
коко шанел

Когато я питат защо не се е омъжила за „Херцогът на Уестминстър" тя отговаря: "Имало е много Дукеси на Уестминстър, но има само една Шанел!".

Днес нейното творческо наследство е в ръцете на Карл Лагерфелд. Но дизайнерският й таланат остава отвъд рамките, тъй като дори 40 години след смъртта на Коко Шанел на 10 януари 1971 г. в Париж всичко, което носи нейното име, има легендарна стойност.

Tази независима и неконвенционална жена продължава да бъде наричана най-яркият главен герой в модата на ХХ век. Вдъхновителката на "революцията" в женското облекло.

Филми, биографии, изложби и телевизиионни поредици продължават с години да разказват за Мадмоазел Коко и нейния изпълнен с тръпка живот. Родена в приют за бедни в малко градче във Франция, в долината на река Лоара на 19 август 1883 г., тя умира в лукс на 87 години.

Има само една Шанел

Прекарва живота си в сърцето на изкуството, около артисти като Пикасо, Кокто и композитора Игор Стравински - с когото според слуховете има и връзка. Коко има интимни отношения и с други от най-влиятелните мъже за онова време, но не се омъжва за някой от тях.

Когато я питат защо не се е омъжила за "Херцога на Уестминстър", отговаря:  "Имало е много Дукеси на Уестминстър, но има само една Шанел!".

Коко Шанел е била наистина изключително освободена жена, която не се притеснява да скандализира с връзките си с жени във време, в което това се е смятало за съвършено недопустимо.

Непочтена към правилата на модата...

Дизайнерката живее извън традиционните правила, заета да изпълни задачата си в историята на модата: да отърве жените от корсета и да изрази женствеността чрез по-динамичните мъжки дрехи. Непочтена към правилата на модата - на нея се приписва и отговорността за въвеждането на панталоните в женския гардероб, както и присвояване на материи, смятани за подходящи за мъжко облекло .

Има слабост и към шотландския туид, в който се влюбва по време на посещението си през 20-те години при херцога на Уестминстър - Хю Ричард Артър Гроувнър. Шанел дава нов живот и на материи като жарсе, които преди това са били смятани за "бедняшки".

Прави рафинирани сака и рокли, "подсладени" с големи копчета, перли и златни вериги, които по-късно стават отличителен белег на стила й.  Превръща аксесоарите в бижура и отново в аксесоари, смесвайки скъпоценни и не дотам скъпоценни камъни и перли с черуоки и антични монети. Въвежда първото лого и убеждава жените, че трябва да се грижат за тена си.

На нея се приписва класическият сет - жена в панталони, бяла риза и жилетка плюс обувки, които издължават фигурата.

Кройката на прочутото й сако обаче се отличава от традициите първо по конструкцията на ръкавите, която е от три части. После идват и останалите отличителни белези - ръчно направените шевове, тежките метални копчета и веригата в основата на сакото. Елементи, които служат и за декорация, но и като тежести, които запазват нужната форма на сакото.

Изчистен и семпъл дизайн - ключ към истинската елегантност

През 1923 г. Коко разкрива пред списание Harper's Bazaar, че "изчистеният и семпъл дизайн е ключът към истинската елегантност". Тя се стреми към изчистени и удобни дрехи и, за разлика от повечето европейски дизайнери по това време, определя жената като истинската същност на дрехите. "Дадох на жените чувството за свобода, дадох им обратно техните тела... Тела, които бяха потънали под слоеве от дантели, корсети и подплънки, заради приумиците на някои дизайнери."

С дъх на тютютн и момина сълза

Клиентките й са момичета и жени, които се осмеляват да демонстрират хлапашка независимост във външния си вид и поведението си - към дрехите на Коко винаги върви коктейл и цигара.

Жените, които носят нейните дрехи, спортуват, карат собствени автомобили и излизат по нощни клубове - в които Коко Шанел оставя и своя аромат. Тя е първият дизайнер, който създава парфюм с името си през 1921 г. Нейният Chanel №5 е класика и до днес.

Коко оставя и няколко сентенции за новото поколение дизайнери: "Модата минава, стилът остава." Или: "Истинската елегантност не може да пренебрегне възможността за изцяло свободно движение..."

"Активната жена трябва да се чувства спокойна в роклята си", казва още Коко Шанел, "тя има нужда да може да запретне ръкави..."

Oще: дизайнер  коко шанел  мода  панталон  сако 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани