10-те най-важни причини, поради които сексът е полезен за вас | webcafe.bg
Webcafe

10 най-важни причини защо сексът е полезен

Lifecafe
02.02.2014, 09:41 (обновена 04.02.2014, 12:59)
оргазъм, секс

Снимка: © deviantart.com

От поумняването до понижаването на риска от рак, сексът дава много повече от простото доставяне на удоволствие

От поумняването до понижаването на риска от рак, креватната гимнастика дава много повече от простото доставяне на удоволствие

Когато наскоро медиите оповестиха, че сексът всъщност прави хората по-умни, целият Интернет подскочи. Как така? Сексът би трябвало да ни кара да си губим ума, не да увеличаваме мозъчните си гънки. Страстта би трябвало да ни превръща в животни, не в нобелови лауреати, не е ли така?

Пък и как нещо толкова приятно би могло да бъде полезно? Това е все едно да наричаш шоколадовия сладолед хранителен, или жълтата преса - образоваща. Подобни констатации нарушават вечното правило на вселената: обратната връзка между нещата, които носят приятни усещания, и тези, което са полезни за здравето.

Защо иначе биха съществували приятните прегрешения, след които изпитвате чувство за вина? Какво следва занапред - да не сме длъжни вече да се чувстваме кофти, че сме гледали "Биг Брадър"?

Имаме обаче изненада за вас - чувството ви за вина може да си гледа работата. Сексът е ДОКАЗАНО полезен за вас - и ползите му далеч не се изчерпват само със засилването на интелигентността.

Ето 10-те най-добри причини, поради които хоризонталното танго е чудесно лекарство, според истински научни изследвания. Даваме ви перфектни козове, които да развеете срещу опонентите си следващия път, когато някой започне да ви изтъква предимствата на непорочността. Може ли реално да се спори с "Да, ама сексът предотвратява рак!"

Сексът хаби калории колкото и една пълноценна тренировка

В изследване миналата година правещи секс бяха снабдени с устройство на ръката, отчитащо разхода на енергия по време на удовлетворяването на плътските им страсти. И учените достигнаха до следното заключение: "Сексуалната активност потенциално може да се смята в някои случаи за сериозна тренировка."

Друго изследване констатира, че хората, които често правят секс, също така по-често се занимават и с физически упражнения. И сме уверени, че всички ние се надяваме връзката между причината и следствито да е точно тази, за която си мислим всички в момента.

Сексът ви прави по-щастливи

Цял куп изследвания са демонстрирали, че сексът ни прави по-щастливи - но скорошно проучване констатира също, че сме най-щастливи, когато смятаме, че правим повече секс от приятелите си. Както казват учените за участниците във въпросното изследване,

"Има положителна корелация на щастието спрямо тяхната собствена честота на сексуална активност, но обратна корелация спрямо честотата на сексуалната активност у другите." Кажете после, че хората не са конкурентно настроени - дори и в леглото!

Секст ви дава по-дълъг живот

... поне ако сте мъже. Дългосрочно изследване в Южен Уелс открива връзка между оргазмите и смъртността. Сред мъжете на средна възраст, рискът от смърт е бил 50% по-нисък при тези, които са изпитвали оргазм поне два пъти седмично, в сравнение с тези, които са го правили по-малко от веднъж месечно.

Учените констатират: "Сексуалната активност изглежда има предпазен ефект върху мъжкото здраве." Друго изследване установява, че за жените удоволствието от секса, а не честотата му, се свързват с по-дълг живот.

Сексът предотвратява сърдечните болести

Изследване, публикувано в изданието American Journal of Cardiology, твърди, че мъжете, които правят секс поне два пъти седмично, са изложени на по-малък риск от сърдечни заболявания от тези, които го правят не толкова често. Други проучвания установяват наличието на подобна връзка между честотата на секса и сърдечните заболявания и при жените. Май липсата на секс наистина ти разбива сърцето...

Сексът намалява риска от рак

Изследвания установяват, че сексът намалява риска от поява на рак на гърдата и рак на простатата. В първия случай учените твърдят, че по някакъв начин това е свързано с освобождаването на хормоните окситоцин и дехидроепиандростерон (по-известен като DHEA) по време на възбуда и оргазъм.

За мъжете, връзката между секса и избягването на рака е впечатляваща: Както го формулира едното от проучванията: "За всяко нарастване на три еякулации седмично в рамките на живота на мъжа, рискът от рак на простатата се понижава с 15 процента."

Сексът понижава стреса

Надали са ни нужни научни аргументи, за да докажем нещо толкова очевидно, но все пак няколко изследвания все пак са се заели да го потвърдят. Донякъде можете да благодарите на освобождаването на окситоцин по време на оргазъм за ефекта на отърваване от стреса при секс.

Кофти новината: един учен е констатирал, че въпреки че сексът води до по-добра реакция на стрес, мастурбацията сама по себе си няма същия ефект.

Сексът е обезболяващо средство

Главоболието всъщност може би трябва да е по-скоро оправдание да правите секс, отколкото да се въздържате от него. Изследвания показват, че оргазмът не само облекчава мигрената, но и болките в гърба и менструалните болки. Отново, това по някакъв начин е свързано с освобождаването на окситоцин и ендорфини.

Не хвърляйте обаче аналгина в кошчето засега: както казва пред Yahoo д-р Джефри Кауфман от Американската асоциация на клиничните уролози, "Определено има освобождаване на ендорфини при оргазъм, но не се наблюдава [трайно] повишаване на нивата на ендорфина, каквото регистрираме у хората, които редовно правят физически упражнения."

Сексът ви кара да се възприемате в по-добра светлина

Кофти сексът може да ви развали настроението и да ви комплексира - но пък добрият секс прави точно обратното, особено при жените. Както съобщава анализ на Planned Parenthood, "Изследване сред млади омъжени жениустановява, че положителните сексуални изживявания с партньора повишават самочувствието."

Това не означава, че непременно ви е нужна нечия чужда помощ: "Открита е и корелация между мастурбацията и самочувствието - жените, които са съобщили, че си доставят сами удоволствие, са регистрирали по-високи стойности на себеоценката от жените, които не са съобщили за подобни активности."

Сексът засилва имунната система

Изследване от 1999 установява, че правенето на секс веднъж или два пъти в седмицата води до по-високи нива на имуноглобулин A, предотвратяващ инфекции. Има обаче уловка: по-голямата честота на правене на секс води до по-ниски нива на това антитяло.

Обзалагаме се, че това няма да ви откаже от секса - в крайна сметка ако се ваксинирате, нямате причини за притеснения.

Сексът ви прави по-интелигентни

Накрая, изследването, довело до вестите от тези дни: две скорошни проучвания установяват, че креватната гимнастика се отразява добре на мозъка. През април т.г. учените констатират, че сексът предизвиква поява на нови неврони при плъхове.

През ноември пък учените констатират, че при мишките сексът води до по-добри резултати в тестовете за усвояване и запомняне на нова информация. Което обяснява всички интелигентни мишки в лабиринти, за които сте чували - те просто правят адски много секс!

Oще: живот  изследване  имунна система  калории  рак  секс  учени 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.