Как Норвегия ще запомни масовия убиец Брайвик | webcafe.bg
Webcafe

Как Норвегия ще запомни Брайвик

Lifecafe, по The Journal
06.03.2014, 15:29 (обновена 07.03.2014, 17:50)

1 от 9 снимки Назад Напред

ютьоя

Снимка: © Jonas Dahlberg Studio

И природата няма да забрави какво се случи на остров Ютьоя

Три години минаха, откакто екстремистът Андерш Брайвик застреля 69 деца на остров Ютьоя, а преди това взриви бомба в столицата Осло. Масовият убиец е в затвора, но извършеното от него не е забравено. Норвегия планира да построи мемориал на острова, превърнал се в сцена на най-голямото убийство в съвременната история на страната.

Разбирането на норвежците за „паметник" обаче е доста нестандартно. Няма да има нито бетон, нито желязо, нито пластмаса, а просто ... природа. Планът за мемориал на жертвите е повече от интересен.

Автор на идеята е Йонас Далберг, който предлага островът просто да бъде прорязан с изкуствен фиорд. Отстранената част от терена на острова ще бъде именно там, където Брайвик откри масовата стрелба срещу детския лагер. Тази нанесена „рана" в природата ще бъде олицетворение на болката, оставена от масовия убиец в съзнанието на хората.

С тази концепция Далберг спечели журито, оценяващо проектите в конкурса. Те коментираха, че тази „язва в естествения пейзаж отразява насилието в деня на трагедията - 22 юли 2011 година". Имената на жертвите ще бъдат изписани на плочи от двете страни на процепа.

Идеята хрумнала на автора, докато се разхождал на печалния остров. „Забелязах колко различно е усещането, когато си навън и когато си вътре в стаите на изоставения детски лагер. Те продължават да са пусни и празни, а природата навън е започнала да регенерира", коментира той.

Пръстта като спомен

Целта е да се бележи природата по начин, който няма да й позволи да забрави случилото се. Като допълнение в отделен проект, иззетата скална маса и пръст от острова ще бъде изпратена за втори мемориал в правителствения квартал в Осло - пътека между две сгради в близост до заложената от екстремиста бомба, която уби 8 души.

Андерш Брайвик бе осъден на 21 години затвор, след като се призна в детонирането на бомба в правителствения квартал на Осло, при чиято експлозията загинаха 8 души, и в стрелбата в младежкия лагер на норвежката работническа партия на остров Ютьоя, при която уби 69 души.

Убиецът се обяви за напълно вменяем и обясни шокиращата си постъпка като акт срещу мултикултурализма и постепенната асимилация на норвежката култура. Убитите деца той определи като „активисти с промити мозъци".

Брайвик твърди, че жертвите му са заслужавали смъртта си, защото са подкрепяли мюсюлманската имиграция, която опетнявала чистата норвежка кръв.

Oще: анредш брайвик  брайвик  деца  норвегия  остров  убийство  ютьоя 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани