Сега наркоподводниците са върхът на трафикантската технология | webcafe.bg
Webcafe

Миниподводници за наркотици

Lifecafe , По CNN
01.07.2010, 16:29 (обновена 01.07.2010, 16:51)
войници, колумбия

Снимка: © Getty Images

Колумбийски войници от батальона, който през 2000 г. започва да прилага "Планът Колумбия"

Военни контролни пунктове се редят по дългия извиващ се път от летището в Кали, Колумбия, до крайбрежния град Буенавентура. Те са очакваният знак на дълготрайния конфликт, познат ни като "война с дрогата".

Планът "Колумбия" - законодателството, гласувано от администрацията на Бил Клинтън, осигури милиони като военна помощ за Колумбия, за да се спре отглеждането и транспортът на кокаин. Резултатите от това обаче бяха доста спорни.

Буенавентура, стратегически пристанищен град и морска врата към Централна и Северна Америка, е убежище за най-новия таен агент в незаконната търговия с наркотици: "нарко-подводницата". Докато този конфликт от десетилетия е на приливи и отливи, едно нещо остава постоянно: изобретателността на наркотрафикантите да откриват и използват нови методи и пътища за контрабанда.

Морската база "Малага" на час път от Буенавентура е в предните редици на пресичането на тези канали. Колумбийската флота съобщава, че някои от картелите отделят все по-големи ресурси за разработката на нова технология за контрабанда.

Преди няколко десетилетия куфари Samsonite и бельо, преработено за добавяне на скрити джобове, позволяваше на тогавашните контрабандисти да пренасят дрога през границите.

Сега нарко-подводниците са хитът

Колумбийската флота е събрала в "Малага" малка колекция от нарко-подводници и лодки. Те напомнят бързоходни моторни лодки, но с премахнат покрив - спомнете си "Ловът на червения октомври," и повечето от тях не са проектирани да се потапят напълно.

Въпреки че имат доста разнебитен изглед и често се повреждат в морето, нарко-подводниците все по-често се използват от трафикантите за пренасяне на незаконни товари за милиони долари, като успяват да избегнат контрола на военните.

Средства за трафик

Мигел Анхел Монтоя помага за развитието на конструкцията на полупотопяващите се съдове за трафик на наркотици, преди да се откаже от търговията на дрога. "По времето на Пабло Ескобар, беше обичайно самолети да напускат Колумбия и да кацат на тайни писти в САЩ или Мексико. По-късно това стана трудно. ...Нововъведенията в трафика на наркотици се появяват, когато ситуацията стане кризисна," разказва Монтоя.

Един от последните му проекти е "торпедото" - подводен съд без екипаж, влачен от друг кораб на повърхността и снабден с контролирана чрез радиовълни система за връщане, ако флотата го залови. След като временно се отърве от доказателствата, екипажът би могъл по-късно да извади товара си и да продължи пътуването.

"Торпедото" е пикът на иновациите в областта на подводните съдове за трафик на наркотици, поне според сведения отпреди две години. Никой обаче не знае какво може да се промъква сега под повърхността на океана.

Oще: ескобар  колумбия  наркотрафик  подводници 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани