Церемониите за развод дават на японските двойки нов начин да разкъсат оковите | webcafe.bg
Webcafe

Развод, който приключва с поклони

Lifecafe , По CNN
09.09.2010, 11:24 (обновена 10.09.2010, 13:57)
японци

Снимка: © Getty Images

Все по-популярните церемонии помагат на някои японци да се справят с променящите се социални норми в страната, твърди организаторът на церемонии по развод Хироки Тераи

Японката Мичико минава през всички юридически стъпки по приключване на развода си: разделяне на имуществото, определяне на родителските права и организиране на фонда със средства за колежа на дъщеря й.

Но за преодоляването на болката след края на осемгодишния й брак с Така, юридическата система не предлага формален процес.

Тогава тя решава да премине през церемония по развод.

Един от четири брака в Япония вече завършва с развод. Но все пак разводите още се смятат за културно табу в Страната на изгряващото слънце.

Все по-популярните церемонии помагат на някои японци да се справят с променящите се социални норми в страната, твърди организаторът на церемонии по развод Хироки Тераи.

"Предстоящият бивш" съпруг на Мичико - Така, казва, че за него идеята е била изненадваща. Той никога не е чувал за церемония по развод, когато Мичико подхваща темата.

Церемонията по развод - като сватбена церемония

Когато Така преглежда онлайн брошури, които обясняват, че церемонията по развод е като сватбена церемония, но с различен завършек, той решава, че някакъв вид формално приключване на техния брак би могло да осигури емоционално освобождаване и на самия него.

Носейки лятната си юката, Мичико се среща с Така пред храм в Токио.

"Това обозначава краят на тази фаза в нашия живот", казва Така, облечен в семпъл бизнес костюм. Те молят фамилиите им да не бъдат упоменавани, но канят журналисти от CNN да присъстват на церемонията.

Тя започва с качване на двамата в отделни рикши. Следва тихо и официално преминаване през улиците. Зад двойката крачат приятели, присъстващи като свидетели.

"Харесва ми, че имаш много време, в което да обмислиш това," казва приятелката на Мичико - Исао Йокояма. "Не е ли по-добре така, вместо просто да се разделите?"

Пътуването с рикшите приключва пред целенасочено занемарена витрина, на която са изписани думите "Refresh" и "Divorce".

Време е да си кажете сбогом

"Благодаря ви много, че дойдохте," казва организаторът на церемонията Тераи. В кратка реч той обяснява как Така и Мичико са се отчуждили след сватбата си през 2002. Време е да си кажат сбогом, заявява той.

Идеята да помага на двойките да отпразнуват решението си да се разделят хрумнала на Тераи, след като негов приятел минал през мъчителна раздяла.

Церемонията включва тежък чук, боядисан в жабешкозелено - Мичико и Така го държат заедно, за да смажат платинения сватбен пръстен на Мичико, инкрустиран с диаманти.

Здравият пръстен не се пречупва, въпреки силния удар. Двойката удря пръстена шест пъти, докато той накрая е огънат така че да не може да бъде поправен - а диамантите са се откъснали от него.

Емоционално олекване

"Чувствам се свободна," казва Мичико, отпусната и усмихната за първи път за деня. "След като смазах пръстена, се чувствам свободна."

Усещането е взаимно, допълва Така. "Чувствам се по-добре от момента, преди да направим това," заявява той. "Всичко свърши."

Това не е просто ексцентрична стъпка на двойка, която има затруднения да се справи с развода си. Тераи твърди, че бизнесът му процъфтява. Той е получил хиляди обаждания и церемониите му са запазени изцяло за следващите седмици в Япония и Корея.

"Не може да се отрече, че разводът е тъжен процес," казва Тераи. "Но вярвам, че като заявите новото начало в живота си пред вашите приятели, роднини и членове на семейството, теглите ясно чертата. Това помага в емоционален план."

Като клечки, които лесно се разделят една от друга

След церемонията на Мичико и Така следва кратък прием. Символизирайки техните вече разделени животи, двамата седят обърнати с гръб един към друг, на отделни маси. Техните дарове за гостите на партито са клечки за хранене, тъй като те са две пръчки, които лесно се разделят една от друга.

В края на деня Така и Мичико благодарят на приятелите си и си казват сбогом.

Прощавайки се с любезен поклон, двамата поемат по отделни пътища.

Oще: развод  церемония  япония 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани