Парите - моят най-добър приятел | webcafe.bg
Webcafe

Парите - моят най-добър приятел

Кристина Пайташева
14.10.2011, 12:13 (обновена 16.10.2011, 10:18)
пари

Ако имам приятел, за когото смятам, че е мръсен и след като се здрависам с него, бързам да си измия ръцете, то този човек как ли ще се чувства и какво ли би направил?

За Димо и неговите семинари бях чувала преди време, но поради незнайно какви причини не бях успяла да отида. Никога не е късно, разбира се... Поводът за срещата ми с него е фестивалът Открий себе си, който стартира днес и ще се проведе в музея „Земята и хората".

В рамките на три дни (14.10. - 16.10.) изяви ще имат едни от най-любопитните лектори, ще се състоят и интересни уъркшопове - всичко, свързано с личностното развитие, себепознанието и здравословния начин на живот.

Кой каквото и да ти говори, да знаеш, че става дума за пари! Е и Димо говори за пари, само че през друга призма. Седнали сме на една пейка в сумрачния предиобед в градинката зад Сити центъра и си говорим за себепознание, за храна, за пари и за какво ли още не. От време на време прикапва дъжд, но какво от това. Димитър Жечев или Димо, както още го наричат, по образование е математик, но в един момент от живота си осъзнава, че иска да живее и работи по друг начин.

Започва да се занимава с Ошо терапии и медитации, но и като цяло с теми, обвързани със себепознанието. Само за два месеца успява на отслабне с 20 кг. Това е и причината, поради която създава семинара Усещане за храна.

Няколко месеца след това се раждат и още два семинара - Усещане за интимност и Усещане за пари, който Димо ще представи в събота от 20 ч. в кратка уводна лекция. Целта му е да накара хората да се замислят всъщност какво са парите. Защото човек си мисли, че познава парите, но само ако се вгледа по-внимателно в себе си може да разбере какво всъщност е отношението му към тях.

Винаги съм се питала как привличаме парите и има ли тайна, която разкрива най-успешните начини в тази посока. Питам сега специалиста. На въпроса ми той отговоря с въпрос: "Ами каква е тайната някой да бъде около теб? Преди всичко ти трябва да му бъдеш приятен. Ако му казваш, че го мразиш, няма как той да бъде около теб и всеки би избягал".

Всъщност, както и при хората, парите обичат свободата и движението. Те не обичат да стоят по банкови сметки, защото там може да мухлясат. И тогава се стига до момента, в който човек започва да се чуди, защо не му стигат парите. А на българина много често парите не му достигат.

Защо е така? Според Димо съвсем не е вярно, че българинът няма пари, но това не му пречи да го твърди. Ако той наистина нямаше щеше да умира от глад, нямаше да кара скъпи коли или да се облича луксозно. Усещащият парите току-що си идва от пътуване в Европа, където начинът на живот на европейците е в пъти по-прост. "Тук ние сме много луксозни, а този лукс струва пари. Не мога да повярвам на човек, който изглежда луксозно и ми казва, че няма пари".

Всъщност всеки човек има пари, но при всеки те са въпрос на приоритети. При едни хора това са цигарите и алкохола, при втори дрехите, при трети пътуванията, при четвърти колите и т.н.

Но много често списъкът с приоритети не може да бъде покрит от нас във финансов аспект. Много е важно какво е усещането ни за парите. Бедата идва именно поради факта, че повечето хора изобщо не осъзнават какво е тяхното.

Тук обаче не става дума за чувства към парите, макар че всички ние сме хора и чувстваме. Самият Димо в живота си се е сблъсквал със ситуации, в които реално няма пари за инициативите, които поема, но въпреки това ги осъществява и парите са се намирали.

"Човек може да допуска парите да достигат до него, а може и да не ги допуска. А дали това става съзнателно или не, това е друг въпрос. Всъщност много често ние само на думи твърдим, че искаме да сме богати, но вътре в нас има нещо, което седи и крещи "НЕЕЕЕЕЕ". Аз нямам право да бъда богат или аз не заслужавам да бъда богат."

Българската култура, за съжаление, е повлияна от културата на комунизма и идеята за равенството. Усещането за вина също е много важен фактор за печеленето или съответно непечеленето на пари. Какво направих? Аз изкарах повече пари, отколкото имат останалите. Тогава пък често се случва тялото да реагира по някакъв начин на появата на такова усещане на вина със заболяване или с друг вид неразположение.

Колкото и учудващо да звучи, темата за парите рядко е причина да търсят Димо. Но това се оказва абсолютно разбираемо, защото много малко хора могат да се осмелят да стигнат надълбоко в себе си до нещата, които стоят зад парите. А нещата зад тях са ужасно болезнени, като при всеки човек е индивидуално. Често стоят убеждения, свързани с детството и миналото, неща, които са ни казани и ние сме ги програмирали един вид в себе си, както и много сравнения с другите хора.

Например убеждението, че парите са нещо мръсно и винаги, когато човек ги пипа, трябва да си измие ръцете. "Ако аз имам един приятел, за когото смятам, че е мръсен и след като се здрависам с него, бързам да си измия ръцете, то този човек как ли ще се чувства и какво ли би направил? Ами той би избягал от мен".

Семинарът Усещане за пари е четиридневен. Обявява се месец предварително на страницата на Димо

Oще: открий себе си  пари  приятел 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

7 Dimitar Stamboliyski | 17.10.201116:04

Хаха, т'ва звучи като щатски пънкари , клеймящи парите с 10-годишен договор с "Върджин"... Въпрос
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2011, 19:03

6 King | 17.10.201107:39

Муаааааааахахахаха Усмивка))))))))))))))))))))))

Аве, немате ли домати, яйца..., картофи, да ги мерите тези изроди ебати, това си е чиста гавра за мене... Усмивка))
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.06.2011, 18:28

5 Gootin | 15.10.201122:59

не мога да повярвам че в България има хора който се връзват на подобен род ГЛУПОСТИ!!!!
виж да бяхме в Америка-та - ОК, там има почва за такива тарикати - бол!
ама тук, в България!??!....
това ми прилича на платена публикация....
много мразя, когато някой ми пробутва такива материали!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.04.2011, 10:50

4 abductor | 15.10.201117:26

Сега пък ще ни учат как да печелим пари чрез себепознаване и медитация Усмивка По-голяма тъпотия скоро не бях чел! Покрай откровените тъпанарщини на автора в стил "обичай парите, та и те да те заобичт" обаче забелязах и една друга интересна тема - бедните били бедни, защото дълбоко и неосъзнато вътре в себе си били... комунисти! От устата на някой маргинал с две закърнели мозъчни клетки би звучало като глупост (каквото и е), но виж, от устата на някой дълбоко възвисен мазник (виж снимката) звучи почти като аксиома. Защо авторчето не ходи да приказва на някоя баба със 100 лева пенсия, че няма с какво да си купи хляб, защото е проста комунистка, а мутрата, която минава с джипа си за 200 000 лева всъщност е възвисена натура с богата душевност и тънък усет към парите. Цървул.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.08.2010, 15:09

3 skd911 | 15.10.201104:56

Дам то така става......... четеш книжки и забогатяваш.......

Да де но то стига един тъпанар да ти застане някъде по пътя за да ти съсипе бизнеса........ а това не го пише в книжките. Там всичко е идеализиран вариант.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.07.2011, 19:22

2 cultov | 14.10.201121:57

Значи освен контекста в заглавието,споделям че любимото ми число е....''мноооого''....за брой приятели де Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 14.10.201115:13

Половината пишещи книги и участващи в семинари на тема "как да направим много кинти батенце" реално забогатяват... ама от книгите Усмивка
В комбинация с еко, греен, соц или душевност парите имат толко връзка колко и гъзо с лицето. народа тотално вече изтрещя
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани