Дайте шанс на бездомните | webcafe.bg
Webcafe

Дайте шанс на бездомните

Драго Панков
23.12.2011, 16:12 (обновена 18.01.2017, 09:53)
Просяк

Снимка: © Sofia photo agency

Усмихнете тяхната първа празнична вечеря

Ето че дойде Рождество, светъл празник, гарниран с постни трапези, лудо пазаруване и все по-големи задръствания. За да бъде картинката още по-пасторална, досущ като в коледна картичка, заваля сняг, който зарадва децата, скиорите и босовете на фирмите от сектора на чистотата.

И все пак пристигналата зима отново ни посочи един жесток проблем - равнодушието, с което много българи се отнасят към изпаднали в беда сънародници.

Обръщам се към вас с вяра в здравия ви разум и надежда в човещината ви. Тази седмица в София се случи нещо важно, и мисля добро, което трябва да бъде подкрепено. В едно забутано бивше работническо общежитие беше открит Център за кризисно настаняване на бездомни. Той ще работи от 20 декември 2011 г. до 31 март 2012 г. Адресът му е жк "Захарна фабрика", бл. 51-а, вх. А. Центърът е с капацитет 30 места, за които ще грижат осем души.

Това е голяма крачка в правилната посока, но без реална, смислена и навременна подкрепа от страна на гражданите, институциите и организациите резултатът ще е посредствен. Ще ви представя проблема с думите на един от най-добрите православни мисионери - митрополит Антоний Сурожский в проповедта му, озаглавена "За да не бъде тази нощ напразна" .

...В днешната нощ по цялата земя, в множество страни бедняци, странници, бездомни хора, млади и стари, загубили силите си в непосилната борба с живота ще чукат по вратите на хора, които имат покрив, които имат хляб, които имат легло, за да спят и огнище, за да се стоплят.

През тази нощ, когато прославяме пришествието на Бога на земята и говорим за Неговата безкрайна любов към нас, има хора, които ще се чувстват повече от когато и да било друг път изоставени, самотни; има болни, които никой не е посетил и за които тази нощ е самотна и страшна; има хора в затвори и лагери; има хора в лудници; и има просто хора на многолюдните улици в нашите големи градове, които няма къде да положат главите си.

Колко страшно е това!... След 2000 години, през които прославяме родилия се през тази нощ Син на Бога, ние не разпознаваме във всеки бродяга, във всеки бездомник, във всеки обезправен наш брат - иконата, живия образ на Христос. Колко е страшно това и какъв съд произнася то над нас, над нашето общество, над онази мнима правда, която уж живеем...

Силни са думите на митрополита и като нож пробождат и най-дебелокожия и самодоволен читател. Затваряйки си очите пред драмата на тези хора, ние съзнателно унищожаваме и последните основания да се причислим в групата на цивилизованите народи.

Законът на джунглата винаги е бил символ само на едно - на варварщина, и колкото и да се опитваме да я маскираме с някакви мними успехи, тя показва ужасяващото си лице на всеки ъгъл. Честта и достойнството на всяка личност, на нашето общество и държава са поставени на велико изпитание.

Може би, ако положим усилия, за да дадем шанс на тези хора, то и нашите взаимоотношения ще бъдат малко по-добри, устойчиви. Може би тогава с право ще можем да се наречем достойни човеци.

Кризисният център в "Захарна фабрика" се помещава на първия етаж в някогашното работническо общежите на завод "Климент Ворошилов". Архитектурата е жив паметник от времето, в което патронът е бил един от най-приближените до Сталин партийни и военни функционери.

Прясно боядисаните стаи предлагат най-важното за закъсалите хора - топъл подслон и храна. Стаите са с парно и нова дограма, имат по две легла, гардероб, маса и два стола. На етажа има баня, тоалетна и столова. Центърът приема всички, които се обърнат за помощ, независимо от това дали имат лична карта.

Вратите за нуждаещите се отварят в 18 часа, но всяка сутрин в 10 часа те трябва да напуснат приюта. За всички има топла храна, а за тези, които идват с прекалено мръсни дрехи, има подготвени за смяна. Този център се явява така необходимото първо стъпало към влизането или завръщането в обществото на тези страдалци.

Социални работници им обясняват какви са възможностите за настаняване в приюти за по-дълго време. В София има три такива - на горните два етажа в същата сграда в "Захарна фабрика", в жк "Красна поляна", ул. "Ришки проход" 2 и в жк "Люлин", бл. 464, вх. А. В момента и трите се пукат по шевовете с над 500 момчета и момичета, мъже и жени, които са намерили временно спасение там.

Основната цел на новия кризисен център е да защити бездомниците от бяла или гладна смърт. Това е похвално, защото миналата зима в България на такава кучешка смърт бяха осъдени неколцина несретници. В страни с претенции, но и с по-сериозни студове като Полша и Чехия тези случаи бяха десетки...

Сега системата се нуждае от рационално управление и подкрепа. Приютът в "Захарна фабрика" има спешна нужда от:

  • Реклама - Нуждаещите се, гражданите, които искат да им помогнат, патрулиращите полицаи и мобилните екипи на "Социални грижи" и "Бърза помощ" трябва да са наясно, че в града има място, където се предлага подслон и топла храна за бездомни. Адресът е жк "Захарна фабрика", бл. 51-а, вх. А, дежурният телефон е 0889 048 060. Сигнали могат да се подават и на 112.

  • Подкрепа от общинските и държавни власти - по-добра координация между служителите на "Социални грижи", "Социално подпомагане", бюрата по труда, Домовете за деца, лишени от родителски грижи и т.н.

  • Подкрепа от неправителствените организации, начело с БЧК, църквата и останалите религиозни общности.

  • Дарения от гражданите и бизнеса - храни, тоалетни принадлежности, дезинфектанти, телевизори, радиоприемници, компютри, кабелна телевизия, интернет, вестници, списания, книги, учебни помагала и т.н.

  • Ангажиране с каузата от страна на популярни и авторитетни личности.

Дългият път към дома в лоното на обществото е осеян с препятствия и само с общи усилия изпадналите в беда хора могат да заживеят човешки. Този център първо трябва да стане целодневен, а след това и целогодишен. В противен случай тъжната гледка от предколедната вечер ще се повтаря всяка зима.

Опърпани и почернели, тези сираци, изоставени някогашни хлапаци, жертви на банки и лихвари, клошари, пияници и наркомани ще обикалят тихо около желязната врата в очакване да стане 18 часа. На другата утрин топлото и чисто легло ще се превръща в някоя градска шахта, кофа за боклук в закусвалня, дъжд - в баня, а студът в болест и смърт.

Успеем ли да надградим направеното досега в този приют, ще можем да поставим и следващите проблеми - за нивото на обучение и подготовка за живот в домовете за изоставени деца, за организациите, предлагащи професионални и други квалификационни курсове, за смисъла от спасяването на всяка личност...

Всичко това е важно, но сега, часове преди Коледа, вие можете да направите първата крачка. Като занесете малко портокали, банани и мандарини в този спасителен за бездомните хора приют. Можете да усмихнете тяхната първа празнична вечеря със стария си телевизор или прашясало радио, за да могат и те да се насладят на песента.

Тиха нощ, Свята нощ

две очи и във тях

нежен поглед сияещ от смях.

Лъч надежда достигна до нас

за спасителен час, за спасителен час.

Oще: бездомни  бездомници  коледа  приют  социална служба 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.01.2011, 17:43

5 Voin | 31.12.201114:20

Наистина браво за този, поел тази инициатива, но имам еин конкретен въпрос към автора...
"...да се причислим в групата на цивилизованите народи..."
Госпоин Панков, не че нещо, но кои според вс са тези цивилизовани народи...много ме дразнят такива тъпи сравнения, честно...

""...ако случайно Исус дойде отново на земята, ще избере отново да е един от тях - от братята му, които спят на улицата и се хранят от подаяния..."
---------
Звучи много поетично и още по-безсмислено."

Да не говорим, колко лицемерно...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.12.2011, 15:29

4 pepi_pie_capi | 29.12.201110:23

Дарения от гражданите и бизнеса - храни, тоалетни принадлежности, дезинфектанти, телевизори, радиоприемници, компютри, кабелна телевизия, интернет, вестници, списания, книги, учебни помагала и т.н.

----------------------------
с тези дарения на компютри, кабелна и т.н. ще мине в графа хотел, и от безплатен ще стане платен, и хората без подслон пак ще се окажат на улицата....за съжаление
Иначе идеята е страхотна!!! Пляскане
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

3 strawsPulledAtRandom | 27.12.201110:20

"...ако случайно Исус дойде отново на земята, ще избере отново да е един от тях - от братята му, които спят на улицата и се хранят от подаяния..."
---------
Звучи много поетично и още по-безсмислено.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.05.2011, 10:01

2 trellian | 24.12.201116:37

ако случайно Исус дойде отново на земята, ще избере отново да е един от тях - от братята му, които спят на улицата и се хранят от подаяния, затова, ако наистина искаме да почетем идването му, можем просто да се отнесем с уважение и загриженост към един от тях
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.02.2011, 14:11

1 Milen Tsankov | 24.12.201111:05

Страхотна статия! Браво на автора, дано малко повече хора да се усетят и да направят нещо добро за някого Усмивка
Въпрос? Готви ли се за хората, които нощуват там?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани