Елмо ще превръща децата в учени | webcafe.bg
Webcafe

Елмо ще превръща децата в учени

Lifecafe , По сп. Time
10.01.2012, 17:17 (обновена 12.01.2012, 07:20)

1 от 2 снимки Назад Напред

елмо, улица сезам

Снимка: © Getty Images

Програмата включва различни научни експерименти - как да се улови сапунен мехур, без той да се спука, или как да се проектира ракета, така че да отлети далеч

Амбициозните родители знаят, че никога не е твърде рано да започнат да подготвят децата си за големите успехи.

Точно затова бременните жени пускат класическа музика на бебетата в корема. А родителите започват да четат сериозна литература на децата, преди дори да са навършили годинка или няколко месеца. Възпитателите в детските градини организират екскурзии до местните музеи.

Сега с научната просвета се заемат дори куклите от "Улица Сезам"

Точно заради това и "Улица Сезам", доайенът на предучилищната телевизия, реши да стартира весела и достъпна за децата поредица от сериозни предмети, познати под съкращението STEM: наука, технологии, инженерство и математика.

"Трябва да поставим началото за бъдещите учени, математици, технолози и инженери", обяснява Розмари Трулио, заместник-ръководителят на отдела по образование и изследвания в Sesame Workshop - продуцентите на "Улица Сезам".

Поръчението идва от най-високо ниво: президентът на САЩ Барак Обама наскоро заяви, че акцентът върху STEM предметите е решаващ за конкурентоспособността на САЩ. През 2010-а той постави началото на "Change the Equation", подкрепяна от изпълнителни директори на големи компании кампания за подобряване качеството на училищното STEM образование.

Общоизвестно е, че американските ученици изостават в сравнение с учащите от други страни, когато става въпрос за точни науки и математика. В сравнение с други държави, 15-годишните американчета се класират на 21-во място по точни науки - и едва на 25-то по математика.

Чрез експерименти и критично мислене децата ще опознават основите на науката

Адаптирането на тези теми към възприятията на децата в предучилищна възраст може да е първата стъпка към подобряването на това положение. "Улица Сезам" са създали 26 нови епизода, които включват различни аспекти на STEM, предимно научни.

Поредицата, наречена "Да открием как!", ще запознае децата с ключови научни умения, например провеждане на експерименти за решаване на задачи и как да са критични и аналитични, за да разберат сложни теми. Новите епизоди и техните повторения ще се излъчват до началото на следващия сезон в САЩ през септември. "Науката е прекрасна област, която да изследваме, тъй като децата са родени учени", заявява Трулио. "Те се появяват на този свят, изпълнени с желание да знаят как функционира светът".

Програмата включва различни научни експерименти - как да се улови сапунен мехур, без той да се спука, или как да се проектира ракета, така че да отлети далеч. Децата ще научават свойствата на рампите, лостовете, колелата и макарите.

Супер Гроувър е дружелюбната метафора в "Улица Сезам" за научното изследване: той е мотивиран да помогне, но често при опитите си да го стори се проваля. По подобен начин науката често е свързана с провали - поне в началото. Децата научават, че е важно да се придържаш упорито към задачата, докато пробите и грешките доведат до решение.

Сюжетите са опростени - и максимално разбираеми дори за най-малките

Да вземем например Елмо. Неговата малка играчка Дейвид плува в басейн с вода. Зоуи се присъединява към него с нейния домашен любимец - камъкът Роко и тя казва на Елмо, че Роко също иска да плува. Елмо я информира, че повечето камъни потъват. Тук се намесва неизбежният възрастен Лейла, която приканва героите да експериментират и да разберат как да накарат камъка да плува.

Елмо и Зоуи пробват различни техники, които се провалят - поставят Роко върху моливи, лист хартия и др.

Защо не действате като инженери и не проектирате нещо, върху което Роко да плава, предлага Лейла. В крайна сметка те създават лодка от фолио, която не потъва.

Можете да го пробвате довечера с детето си във ваната.

Oще: инженерство  математика  наука  образование  технологии  улица сезам 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

3 Мина | 11.01.201218:39

Браво!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.05.2011, 10:01

2 trellian | 11.01.201210:52

грешката е вярна, въпреки че ИНЖИНЕРА беше само един
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.02.2010, 13:17

1 etaj_5 | 11.01.201210:39

Webcafe, оправете си таг-а в началото на сайта - "инжинерство" Стрелка "инженерство". Намига
   

оценка

+0 -0