Във Вашингтон Финландското дипломатическо сауна-общество - създадено от финландското посолство, съществува от няколко години | webcafe.bg
Webcafe

Как се прави дипломация в сауната

Lifecafe , По Reuters
06.10.2010, 12:54 (обновена 18.10.2010, 12:30)
сауна

Снимка: © Getty Images

Сауната се използва като леко разширение на финландската дипломация...

Финландия може и да не оглавява списъка на най-влиятелните политически играчи в света, но когато става дума за справяне с големите проблеми в международните отношения, никой не лее пот така, както го правят финландците - буквално.

Сауните са вековна част от финландската култура, като служат за отдих с приятели и членове на семейството след стресовете и умората на работния ден - макар и при температури от 80-100 градуса по Целзий и сред интензивна пара.

Сега обаче сауната се използва като леко разширение на финландската дипломация, като страната застава в сърцевината на дебата в САЩ и Европа, канейки най-влиятелни политически деятели да споделят изживяването в горещото помещение.

Сауна общество

Във Вашингтон Финландското дипломатическо сауна-общество - създадено от финландското посолство, съществува от няколко години, като събира лобисти, политически изследователи, ВИП-персони от Капитолия и разнообразни политически играчи, които разменят слухове и обсъждат проблеми в отпусната, но потна среда на истинска, оригинална сауна.

А сега финландският посланик в Европейския съюз Ян Сторе стана домакин на първото финландско сауна-общество в Брюксел, с всичките екстри на домашната сауна-култура, но допълнени с леко вървяща дискусия по въпросите на политиката и финансите в ЕС.

Така че наскоро в една вечер няколко кореспонденти се присъединяват към министъра на финансите на Финландия - Йорки Катаинен, заедно с шепа съветници и посланици в дългата и ниска сграда на сауната, разположена в покритите с опадали листа територии на елегантната резиденция на посланика.

Гореща церемония

Вечерта започва със студена бира и неформален разговор, преди всички от групата (изцяло съставена от мъже) да се разсъблекат, да вземат душ и да влязат в сауната с високи дървени пейки, подредени близо около "киуас" - традиционната печка на дърва.

Температурата е комфортно поносима в началото, някъде около 80 градуса, но когато министърът излива вода с черпак върху камъните в сауната - процес, известен под названието "хеита лилия" - парата бързо изпълва помещението и обстановката се нажежава.

Това, което се обсъжда в сауната, остава между стените й, но би било безопасно да се каже, че във финландската култура сауната е място, където хората се отпускат и говорят открито и прямо за всичко, което изникне като тема. Почти няма забранени теми.

Уви, това не е типът място, където един журналист би могъл реално да си вземе бележник и химикалка, още по-малко репортерско касетофонче.

Бирено време

След 15 минути силна жега - когато финландците тепърва започват да се чувстват комфортно, а журналистите са на ръба на припадъка - настъпва време за пауза. Душ и потапяне в джакузи са последвани от още една леденостудена халба белгийска бира.

Всичко това се развива във вечерта преди срещата на европейските финансови министри - като на дневен ред са бюджетната реформа и дълговата криза, така че неизбежно Катаинен е подложен на натиск да сподели гледната си точка по многобройни горещи проблеми.

Ловък политик от кариерата - дори и само на 38 години, отпуснат, Катаинен е подробен и обстоен в отговорите си.

Скоро следва предложение за второ влизане в сауната - и журналистите и политиците се завръщат в горещината, като още вода буквално се излива върху камъните - и температурата се надига до над 80 градуса.

Следва поредна възкресяваща чаша от леденостудена бира и представителите на медиите чуват истории доколко далеч могат да стигнат финландците, за да се насладят на гореща пара - очевидно първото, което са сторили финландските войски, изпратени на мисия на ООН в Еритрея, е било да построят сауна, очевидно неудовлетворени от 40-градусовата температура на открито там.

Храна за сауната

По-късно, на вечеря от "Янсонин киусаус" - шведско-финландско ястие с картофи, лук, маринована риба и сметана, известно и като "храна за сауната" - разговорът преминава в голяма степен накъм спорта (финландците са запалени футболни фенове), наравно с фундаменталните финансови въпроси.

Към края на вечерта би било честно да признаем, че финландците са си спечелили още няколко привърженици на свръх-разгорещения и същевременно отпуснат начин да смесват деловите въпроси с развлечението.

На следващата сутрин, когато финансовите министри на 27-те страни от Европейския съюз пристигат за срещата си, Катаинен сред тях изглежда забележително свеж - без съмнение придобил нови сили от наслаждението, което може да осигури една добра сауна.

Oще: бира  дипломация  сауна  финландия 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани