Моногамията се контролирала от хормон | webcafe.bg
Webcafe

Хормон е виновен за моногамията

Lifecafe.bg, по LA Times
21.11.2012, 17:15 (обновена 23.11.2012, 08:09)
секс, секс у дома

Снимка: © deviantart.com

Той има ниски нива на окситоцин

Ако оттеглилият се генерал Дейвид Петреъс беше приемал допълнителни дози окситоцин - хормон, свързван с доверието и сближаването, то вероятно все още щеше да заема поста си на директор на ЦРУ.

Проучване, публикувано в научното издание Neuroscience, разкрива изненадващо ново свойство на окситоцина, според което мъжете в моногамни връзки се държат по-дистанцирано с красивите жени, с които се срещат ежедневно.

Този хормон обаче не оказва същия ефект върху необвързаните хетеросексуални мъже, които удобно се разполагат на разстояние от 50-60 сантиметра от напълно непозната красавица. Мъжете, които твърдят, че са в "стабилни и моногамни" връзки и получават допълнителна доза от хормона, обаче стоят средно с около 17 сантиметра по-далеч от непознатите привлекателни представители на противоположния пол.

Когато изследователите провеждат същия ескперимент с плацебо, те не откриват промяна. Дори когато някоя привлекателна жена им се показва само на снимка, моногамните мъже, приемали окситоцин, отново демонстрират по-хладно отношение към нея.

Последните научни открития твърдят, че окситоцинът, който се отделя в тялото като естествена реакция при оргазъм, начало на връзка, раждане или кърмене, действа по-деликатно при хората, отколкото сме смятали преди.

Все повече нови изследвания посочват, че повишените нива на окситоцин в човешкия мозък оказват непосредствено

положително влияние върху доверието и приятелското поведение

Изследване върху женските прерийни волевки доказва, че този хормон играе роля при чифтосването, а при хората, играещи рисковани властови игри, той може да повиши емпатията и доверието и при двата пола.

Инжектиран в гръбначно-мозъчната течност на мъжките плъхове, окситоцинът причинява спонтанни ерекции. По същия начин, изследователите, изучаващи влиянието му върху хората - включително и авторите на последното изследване - предполагали, че мъжете под влиянието на окситоцин биха се сближавали повече с жените, а не обратното. "Това е доста изненадващо," коментира д-р Рене Хурлеман, психиатър в Университета в Бон, Германия и ръководител на изследването.

Новите открития все пак звучат

логично от еволюционна гледна точка

Тъй като човешкото общество се е развило, давайки на мъжете все по-голяма роля в закрилата и подкрепата на своите партньори и поколение, изглежда, че окситоцинът е започнал да изпълнява по-дискриминативна роля в човешките взаимоотношения. Поощрявал е семейната стабилност вместо произволността при мъжете, които вече са си намерили партньорка.

Пол Зак, директор и основател на Центъра за невроикономически изследвания към университета "Claremont Graduate", коментира, че новите открития потвърждават изследванията, включително и неговите собствени, според които оскитоцинът не просто прави хората по-благоразположени, а по-емпатични, по-чувствителни към социалните роли и по-склонни да приспособяват поведението си към тях.

Ала освен това, проучването посочва и нещо много важно за начините, по които човешкият мозък се различава от този на другите животински видове, пояснява Зак, който не е ангажиран с експериментите на немските учени.

"Откритието, че семейният статус на хората се отразява на начина, по който окситоцинът влияе на мозъка, предоставя доказателства, че мозъците ни са еволюирали към формирането на романтични връзки," обяснява Зак.

"Хю Хефнър е изключението, а не правилото при мъжете"

Окситоцинът за вдишване се е продавал в САЩ до 1997 г. под търговското название Syntocinon - като помощно средство за майките, изпитващи затруднения при кърменето. (Продуктът е изтеглен от пазара по бизнес съображения, които нямат връзка с притеснения за сигурността на потребителите).

През последните години текат изследвания за това дали хормонът е подходящ при страдащите от аутизъм и шизофрения, доколкото би могъл да спомогне за засилването на социалните им умения.

Ефектите от окситоцина при жените са съвсем ясни. Той играе решаваща роля при раждането (неговата инфузионна синтетична форма, наречена Pitocin, се използва при предизвикване на раждането) и кърменето, където той улеснява притока на мляко.

При мъжете обаче ефектите от този хормон са мистерия. Например е ясно, че високите нива на тестостерон в организма пречат на освобождаването на окситоцин.

На въпроса дали спрей за нос е способен да пази мъжете от изневери, Хурлеман се смее и на свой ред пита

дали въобще има лекарство, което да е толкова мощно

Междувременно, той подчертава, че високите нива на окситоцин в организма - или неговият мъжествен вариант - хормонът вазопресин - се произвеждат като резултат от сексуална активност, прегръдки, дори докосване или близкото физическо присъствие на партньорката.

"Това, което се симулира с този хормон, е състоянието след секс," обяснява Хурлеман. "А защо му е на един мъж да се доближава до непозната жена, когато тялото му казва, че току-що е правил секс? Няма логика да прави това".

За жените, чиито партньори се държат твърде свободно с новите женски индивиди около тях, ефектите от вдишването на окситоцин могат да бъдат постигнати с други средства, разкрива той. "Би било логично да му напомните за връзката си, а сексуалната активност е едно от средствата за постигане на това," обяснява Хурлеман. "Не съм сигурна, че е политически коректно, но от биологична гледна точка изглежда напълно обосновано".

Oще: връзки  жени  изследване  мозък  моногамия  мъже  окситоцин  партньор  партньорка  секс  хормон 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.02.2012, 13:02

20 imperiall | 14.12.201214:25

тц тц как ще ме наебеш като не се показваш питам аз :Д
те параноята и виденията ми си имат име не знам дали знаеш
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.02.2012, 13:02

19 imperiall | 14.12.201203:19

Стана така, че май сме врагове вече. tecolote_vldrd ми е скайпа. Чувсвай се поканен.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.10.2012, 23:26

18 Tichawonna | 14.12.201203:01

Така ми се искаше поне ти да се окажеш мъъъничко
по-различна Объркан

Уви, параноята не прощава. Дори и на теб.
Отново заложих на погрешната карта.
Явно не съм играч, или съм твърде голям блъфьор.
Сори за виденията ти - печели крупието /вебкафето/.
Отегчен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.02.2012, 13:02

17 imperiall | 14.12.201201:44

Еха. На неколко пъти се пробва да се ебаваш с мен. По чисто педалски. Ше ти е*а майката ,Тиша. И на теб и производните ти. Усмивка)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.02.2012, 13:02

16 imperiall | 25.11.201221:29

Не. Усмивка Сделката влиза в сила 21:29 бг време. За мен беше удоволствие. Усмивка) И приятен: http://www.youtube.com/watch?v=VS4fyxuFZvA
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.02.2012, 13:02

15 imperiall | 25.11.201221:17

Мисля, че изключително развития ти инстинкт вече ти подсказва колко си съгласен.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.02.2012, 13:02

14 imperiall | 25.11.201221:03

А трябваше да й послушаш съвета. Душата ти я връщам веднага, ако ме помолиш любезно.;) Е, какво решаваш, Луцифере? Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.02.2012, 13:02

13 imperiall | 25.11.201220:09

хаха.. как предупредително те трийнаха Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.02.2012, 13:02

12 imperiall | 25.11.201220:00

Аз изчезвам, ти оставаш. Още (съвсем малко) 'канибалски танци и суфийски дервиши' и нещата в тоя форум ептен ще се изтърколят Смее се Deal?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.06.2011, 14:18

11 Lili Sapunova | 24.11.201210:03

Моногамията не е естествена. Връзките са досадна глупост. Свободен електрон до гроб.
   

оценка

+0 -1

Най-коментирани