Спаси държавното училище | webcafe.bg
Webcafe

Спаси държавното училище

Алисън Бенедикт, Slate.com
08.09.2013, 19:09 (обновена 10.09.2013, 00:51)
Ученици

Ако изпращате детето си на частно училище, сте лош човек

Време е да го осъзнаете: вие сте лош човек, ако изпращате детето си на частно училище. Не лош в смисъла на убиец, но лош в смисъла на "'човек, съсипващ една от основните институции на обществото, за да осигурите най-доброто на детето си". Така че, нека си го кажем - всъщност, сте доста лош.

Не че се правим на образователни експерти, просто обичаме да съдим хората

Поне на пръв поглед изглежда, че ако всеки родител изпрати всяко дете в държавно училище, държавните училища биха станали по-добри. Естествено, не веднага. Може да отнеме поколения. Децата и внуците ви междувременно ще получават посредствено образование, но това ще си заслужава, заради евентуалното общо благо.

Да, богатите може да си направят своя клика. Но богатите винаги ще намерят начинда измамят системата. Това не би трябвало да е аргумент срещу универсалния подход към държавното образование, поне не повече, отколкото е аргумент срещу изцяло платените здравни грижи.

Как би проработило това всъщност? Ами, просто е! Всеки трябва да инвестира в държавните училища, за да станат те по-добри. Не само да хвали определени училища или да инвестира чрез данъците, които плаща, а да инвестира с реалното си потомство от плът и кръв.

Вашето местно училище не струва, но вие не изпращате детето си там? Тогава това е нещо лошо, което абстрактно осъждате. Местното ви училище е скапано, но изпращате детето си там? Да се обзаложим тогава, че ще направите всичко по силите си да го направите по-добро?

А каквото и да си говорим, родителите имат много власт

В много училища, страдащи от безпаричие, агресивни родителски общности набират средства за програми за подобряването им, а мотивираните родители се борят с администрацията, когато учителите не си вършат добре работата. Всички, заедно. (Впрочем, забраната на частните училища не е отговор - трябва промяна на мисленето и морала, не на законодателството.)

Има много причини, поради които хората изпращат децата си на частно училище, и повечето от тях безспорно са лоши. Някои го правят за престиж. Или от лоялност към дългогодишни фамилни традиции, или защото искат децата им някой ден да работят на място, където се приемат само възпитаници на определени училища. Много други обаче избират частни училища по религиозни причини. Или защото децата им имат поведенчески проблеми, или затруднения в ученето, или просто защото държавното квартално училище не им се струва толкова "готино".

Повечето от тези причини не са нещо фундаментално. Или по-скоро, фундаменталните причини (проблеми с поведението или ученето, желанието детето ти да не е в посредствено училище) са точно мотивите, заради които всички би трябвало да избираме да отидем на едно и също място, вместо да бягаме оттам.

Може да кажете: "Вярвам в общественото образование, но локалното ми училище просто не струва"

Разбираемо. Вие искате най-доброто за детето си, но детето ви може би няма нужда от това най-добро. Ако можете да си позволите частно училище (дори и ако това означава да пестите или да вземате заеми), има вероятност детето ви да се оправи перфектно в нормално (тоест - скапано) държавно училище. То ще има подкрепа у дома (вие!) и всички предимства, които вървят с това да бъде ученик, чието семейство може да плаща за по-добро образование.

Точно това е типът семейство, който може да помогне смотаното ви държавно училище да стане не толкова смотано. Може и детето да не научи чак толкова много или да не е изправено пред толкова големи предизвикателства, но поемете си дъх и го преглътнете. О, ама то е надарено? Ами тогава гарантирано няма да има затруднения да се справи там.

Никой не твърди, че няма отчайващи училища. Моята гимназия не предлагаше разширено обучение по нищо и в рамките на четири години се наложи да прочета точно една книга. Нямаше дори футбол. Не скромнича!

Когато кандидатствах в колежа, бях отчайващо неподготвена. И без тази подготовка излязох от колежа - също без да съм научила много. Знаете ли всички тези важни книги, които всеки е чел? Е, аз не съм.

Не знам нищо за поезията, научих много малко за изкуствата, и моля ви - изобщо не се пробвайте да ме изпитвате на исторически дати. Не се гордея с неграмотността ми. Но какъв е ужасният резултат от нея? Справям се напълно перфектно.

Не казвам, че е добре, че съм получила кофти образование. Казвам, че оцелях в училище, както ще оцелее и вашето дете, което трябва да изтърпи липсата на разширено обучение по английски, математика или японски, за да може след 25 години да има разширено обучение по тези предмети за всички.

Родителите ми не ме изпратиха в това смотано училище, защото убедено вярваха в държавното образование

Изпратиха ме там, защото живеехме наблизо, защото не се вълнуваха твърде много от избора на училище. (Можете ли да си представите?) От това можете да си направите два извода, които ще ви направят по-добър човек: 1) Детето ви вероятно ще се оправи чудесно и без да е сред "каймака на обществото", така че не се вманиачавайте. 2) Вманиачавайте се малко повече от моите родители - ангажирайте се с образованието на детето си.

И не забравяйте, че образованието е повече от това, което просто се преподава. Колкото и да беше посредствено обучението в училището ми по езици, история, естествени науки, социални науки, математика, рисуване, музика и т.н., ходенето на училище с богати и бедни деца, от мнозинството и малцинствата, умни и не толкова умни, деца със свръх-консервативни религиозни родители и деца от горната прослойка на средната класа, всички ние имахме подготовка за живота и образование.

Четенето на Омир в девети клас е променило начина, по който възприемате света? Е, напиването преди баскетболен мач с децата, които живееха до училището, постигна същото за мен. Всъщност, това е и част от причината, поради която имам такива убедени позиции в полза на държавните училища.

Много хора около мен изпращат децата си в частни училища. И когато ги питам защо, това е отговорът, който най-много ми се набива на очи: "В нашия свят на горна средна класа, трудно е да не плащаш за нещо, ако можеш да си го позволиш, и мислиш, че то ще е от полза за детето ти."

Да, разбирам: искате изключителна програма по изкуствата, компютърна анимация и може би дори малко китайски или японски. Искате цялостна образователна философия. Искате креативност, не преподаване само и само да можеш да издържиш следващия тест. Искате отлични спортни съоръжения, малки класни стаи и лично внимание.

Изненада: знаете ли кой друг иска всички тези неща? Всеки

Каквото и да смятате, че децата ви имат нужда или заслужават да получат от училището, приемете, че и родителите в съседния спален район искат. Не, не просто приемайте, че го искат. Правете нещо по въпроса. Изпращайте децата си на училище с техните деца.

Използвайте енергията, която в противен случай бихте похабили, за да извоювате място за детето ви в свръхскъпото и свръх-конкурентно частно училище, за да се борите за повече компютри в държавното училище. Използвайте връзките си, влиянието и парите си - всичко друго, което е на ваше разположение, за да направите местното си училище - това, в което изпращате вашето дете - по-добро. Не признавайте просто, че изпитвате либерални угризения на съвестта - вслушайте се в тях.

Oще: деца  държавни училища  икономика  образование  частни училища 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.09.2013, 22:23

39 KAKA VANCHE | 11.09.201323:02

Тука на диария си го обърнал. Спирай да сереш в тоя сайт и марш мършо парясана! Мене ли чакаше явлението слузесто да дойда и да го натира?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.04.2011, 05:03

38 veselavesela | 11.09.201311:20

@ "Вярвай ми". Добре започна, но не можа да надскочиш егото си. Жалко, наистина...И аз следвам хронологията на събитията.Да видим какво направи Луци? Смаза куп хора, които по негово усмотрение не отговарят на "калъпа", който е оформил в съзнанието си. Предаде други, които бяха готови на всичко за него. Направи свои слуги трети (тук с участието на един залюхар, който, ако ме беше попитал директно, щеше да получи по-задоволителна информация, за да подхрани нездравото си любопитство), като ги оплете в мрежи от лъжи.
Кажи ми не те ли е страх, че утре при друга ситуация твоят приемник ще се обърне срещу теб. Та, тя отлично знаеше, какво прави - предаде мен, предаде и цял куп хора, които пишат тук, позволявайки ти да ги оплиташ в мрежи в етера и извън него.Да се вреш в личният им живот и да злорадстваш. Възползва се от глупостта на Дилайт да се навреш и в моя. Че дори й даде и смелостта да заплашва. Я, Луци да си сложи ръка на СърДце и да каже, как съм се отнасяла с малката глупачка. Зле ли или се опитвах да й помогна. Да не се излагам тук (пък и нея) и да поства цели пасажи от разговори, които тя така "благородно" се опита да изтрие.
За любовите ти пък не ми говори, не ме интересуват и е тъпо така нелепо да ме навираш м/у тях. И ти го знаеш и това е добре.

Добре започна, но зле продължи! Намеси приятели, роднини и близки, къде с преки дела, къде с косвени заплахи. Е, сега ти вярваш ли ми, че не ми оставяш избор и че съм ДЛЪЖНА да взема мерки срещу това. Колкото до съпругът ми - що не го попиташ директно, / ще ти дам възможност/, ами празнословиш в един сайт, който сам плюеш, а всъщност си най-голямият му потребител с хилядите си никове.
Кого да наричам подлец?!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

37 peta_wawa | 10.09.201323:32

"Съседния спален район" Смее се, ама много дърварски превод ...

Тази статия е за америчко, не виждам в бг средната класа да е опразнила държавните училища, масово хората не могат да си го позволят. Няма и толкова частни, нито пък са толкова престижни.
На запад зависи от репутацията на училището, има наистина добри, с приемни изпити, които си струват ако имаш средства. Ни има и такива дето само отглеждат мамините синчета срещу дебела сума.
Според мен от държавно училище, но в хубав квартал няма по-добро.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

36 mima | 10.09.201316:35

Е, нека не сме суеверни! Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.04.2011, 05:03

35 veselavesela | 10.09.201316:28

Помни - ти си го избра Идея
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

34 mima | 10.09.201316:20

Уф, даже и повече! От 6-та степен по Рихтер нагоре започват експоненциално да скачат свалените килца, накрая ще се изгубя.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.04.2011, 05:03

33 veselavesela | 10.09.201316:14

Аз пък за малко да ти повярвам! ЧесТно! Объркан
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.04.2011, 05:03

32 veselavesela | 10.09.201316:09

И този го знам....тъпо, верно.. Плези се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.02.2012, 21:17

31 Von Bl | 10.09.201316:01

Няма да напълнее? Един среден земетръс и ще свали 5 - 6 килца за нула време Плези се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

30 скучко | 10.09.201316:00

Хм, чаша мляко казваш ,та се сетих как помага:

Младо семейство животновъди нещо не можели да заченат. Отишли при доктора а той като видял засуканата краварка напърчил мустак и рекал на животновъда: Бе нали там гледате крави нещо, я донеси чаша мляко па ще видим да решим проблема. Тича селчо с млякото, доктора вади чепа, топи го в млякото и го набива яко на краварката. Гледа краваря, гледа, пък си мисли: Бе то това си е чисто ебане, дето и аз си го правя! Ако прихване -от млякото ще да е!

Верно че е тъпо, ама знай ли човек като е в безисходица...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани