Губят ли старите хора интерес към секса | webcafe.bg
Webcafe

Губят ли старите хора интерес към секса

Lifecafe, по Guardian
20.02.2015, 08:05 (обновена 24.02.2015, 09:56)
Щастливи баби

Снимка: © Getty images

Не им говорете като на малки деца

С неумолимото напредване на годините, в един момент човек усеща, че вече го слагат в подозрителната категория на „старите" - подозрителна, защото се предполага, че е свързана с намалени способности, желания и умения.

Това обаче изобщо не е така. Ето най-популярните недоразумения, с които сме склонни да приемаме и да се отнасяме към третата възраст.

1. "Старите хора губят интерес към секса"

Многобройни проучвания доказват несъстоятелността на този мит. В едно изследване 74% от жените и 72% от мъжете между 75 и 85 години казват, че задоволителният секс е задължителен елемент от връзката. Когато има наличен партньор, резонно е да приемем, че хората правят секс.

За старите двойки, като ги наричаме "мили", демонстрираме неуважение и може да причиним вреда, например като не просвещаваме по-възрастните хора за предаваните по сексуален път болести, или като не осигуряваме лично пространство в старческите домове.

2. "Ако по-старите вдовици излизат с мъже, това е с цел да си намерят нов съпруг"

Някои вдовици имат желание да се задомят с нов съпруг, но много от тях просто желаят да се облекат добре за една вечер в приятна компания, да се почувстват желани от мъжете, и може би дори да получат известна интимност. Но непременно да се стремят към грижа за нов съпруг в щастие и нещастие?

Много от тях вече са минавали през това и нямат никакво желание да си го причиняват отново. Те предпочитат да се наслаждават на новооткритата си свобода и да контролират сами живота и парите си. И те нямат желание да стават "бавачка и портфейл" на нов съпруг.

3. "Старите хора са стиснати"

Този негативен стереотип пропуска разграничението между стиснатост и пестеливост. Една от трудностите, с които по-възрастните хора се изправят след пенсиониране, е да решат как да харчат разумно, като се има предвид несигурността за колко време наличните им ресурси трябва да издържат.

Много хора се опасяват от това да стават финансово зависими от по-младите поколения. Финансовата помощ често върви от старото към младото поколение (от рода на помощ в разходите на порасналите деца и внуците) до много късна възраст - което трудно може да се приеме за знак на стиснатост.

4. "Старите хора са изключително предпазливи, когато се налага да взимат решения"

В най-разнообразни области, от покупка на автомобили до лечение на рак, изследванията показват, че по-възрастните хора е по-вероятно от младите пълнолетни да изберат нещо, без да преглеждат информация за всички алтернативи. Те просто отделят повече време в обмисляне на всяка от възможностите, които разглеждат.

5. "Старите хора правят повече катастрофи от младите"

Това е област на предпазливо поведение, несвързана с вземането на решения. По-старите хора са предпазливи къде и кога шофират; те си поставят колани; те не пишат есемеси, докато карат; и те не шофират, след като са пили. Те определено са по-безопасни шофьори от по-младите.

6. "Старите хора се притесняват твърде много от падане"

На практика може би всъщност дори не се притесняват достатъчно. Всяка година един от всеки трима възрастни над 65 години пада. До 30% от по-старите хора, които падат, стават жертва на умерени до тежки променящи начина им на живот травми (счупване на бедрена кост или травма на главата например). И все пак доста голям брой смятат, че падането е проблем на другите, и не мислят за предпазните мерки, които би трябвало да предприемат у дома, където се случват повечето падания.

7. "Най-добре е да говориш със стар човек така, както би говорил с малко дете"

Известна загуба на слух е масово разпространена сред по-старите хора, но това не означава, че трябва да крещите или да говорите неестествено бавно, когато се опитвате да разговаряте с тях. Най-честият тип загуба на слух, свързана с възрастта, изисква говорене с изречения, които не са толкова сложни граматически, да стоите с лице срещу събеседника и да формулирате важните послания по повече от един начин.

"Говорът за старци", с високия тембър, преувеличена бавност, неестествено кратки изречения и употреба на умилителни думи към относително непознати ни напомня за говоренето на бебета - пореден начин за демонстриране на неуважение към възрастните.

8. "С остаряването, хората започват да забравят, което е признак за деменция"

Може да има по-голяма степен на забравяне с остаряването - например забравяне на имена, или обикновена разсеяност. Този тип забравяне обаче по никакъв начин не е свързан задължително с деменция. Въпреки нарастването на честотата на случаите на деменция с увеличаване на възрастта, основната част от старите хора, живеещи сред общност от други хора, не страдат от деменция.

9. "Остаряването е депресиращо; старите хора са по-депресирани от младите"

Честотата на проява на депресия при стари хора, живеещи в общност, не е по-висока и може дори да е по-ниска от тази при по-младите възрастни. Остаряването не е непременно депресиращо. Вярно е, че сред по-старите хора, които живеят в старчески домове и хосписи има по-високи нива на депресия. Но фидическите и когнитивни трудности, пред които те са изправени, им дават повод да изпадат в депресия.

10. По-старите хора се страхуват повече от смъртта в сравнение с всяка възрастова група

Изследванията показват, че хората на средна възраст изпитват и демонстрират най-голям страх от смъртта. Като цяло старите хора повече се вълнуват от последиците от смъртта, отколкото от неизбежността й. Повечето биха желали да контролират мястото и процеса на смърт, и да умрат с достойнство.

Oще: бездност  любов  митове за третата възраст  отношение  пенсионери  поколения  секс  старци  страх от смъртта  трета възраст 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани