Какъв щеше да бъде животът на лейди Ди, ако тя беше все още сред нас | webcafe.bg
Webcafe

Принцеса Даяна на 50

Lifecafe , по сп. Newsweek
30.06.2011, 17:32 (обновена 04.07.2011, 14:21)
даяна

Дали светът щеше да бъде различен, ако Лейди Ди не бе загинала в онази нощ...

Девет години след автомобилната катастрофа, която отне живота на принцеса Даяна, в дома на нейните предци - Алторп, намиращ се английското графство Нортхемптъншир, беше организиран бал, чийто домакин беше Михаил Горбачов.

Целта на партито бе благотворителна - набиране на средства за фонданцията на неговата покойна съпруга. Гостите, дошли на това събитие, са общността на лейди Даяна - каймакът на обществото, модният свят и медиите.

Ако самата Даяна беше там, тя щеше да озарява бала със златните си коси - и седейки до стария Горби, тя щеше да го накара да се изчерви, шепнейки в ухото му мили думи за съпругата му, хванала ръката му, насочила големите си сини очи срещу неговите.

Дали светът щеше да бъде различен, ако Лейди Ди не беше загинала онази нощ?

Даяна щеше да навърши 50 години този месец. Каква ли щеше да бъде? Със сигурност все още щеше да изглежда превъзходно. Нейната майка, Франсис Шанд Кид, с нейните сини като метличина очи и непресъхваща сексуалност, бе красива до самия си край.

По отношение на модата, Даяна най-вероятно щеше да последва пътя на Мишел Обама, изпълнен с тоалети на J. Crew и Галиано - и винаги щеше да знае как да съчетава кежуъл стила с лукса. Няма и капка съмнение, че щеше да поддържа брадичката си изпъната чрез премерени дози ботокс, а ръцете й щяха да изглеждат все така изящни - заради дългите тренировки във фитнеса.

Повторен брак? Вероятно поне два, по един от всяка страна на Атлантическия океан. Бидейки голям професионалист, тя скоро щеше да се умори от отчайващата ненадежност на Доди Ал-Файед. След раздялата си с него вероятно би могла да се премести в любимия си град - Ню Йорк, където да прекара няколко години в спокоен брак с някой супербогаташ, който да й осигурява "всички играчки", както тя обичаше да ги нарича: самолет, частен остров, армия от бодигардове.

Елегантно придвижвайки се към 40-те, нейният романтичен вкус най-вероятно би се изместил от момчетата за игра към по-властните мъже. Мултимилиардерът бързо щеше да й омръзне, след което тя щеше да се насочи към дискретни рандевута с някой наперен водещ на вечерно токшоу, или пък с френски финансов магнат, който бавно, но сигурно се е запътил към Елисейския дворец.

Вероятно нейната слабост към господа в униформи щеше да се запази през годините, заедно с афинитета й към елегантните мюсюлмански мъже (дали пък една двугодишна афера с пакистански генерал, за който се говори, че има връзки в разузнаването, нямаше да причини сериозни главоболия на Форин Офис и Държавния департамент?).

Давос и Clinton Global Initiative щяха да се превърнат в нейните кръгове на влияние. Вероятно Даяна щеше да предизвика сензация сред медиите с неочаквано обещание от сцената на CGI да събере 50 милиона долара, с които жените от Южен Судан да получат образование.

След това евентуално тя би могла да се завърне във Великобритания, за да посети Уилям и Хари - и да се наслади на елегантното злорадство около скандала в News Corp на Рупърт Мърдок, след който стана ясно, че години наред британските таблоиди са подслушвали телефоните на знаменитости и аристократи, след което са публикували незаконните им тайни споразумения.

Със сигурност щеше да осъди медийния магнат, ако беше жива, в резултат на което щеше да спечели рекордни обезщетения (които, разбира се, щеше да дари на някоя детска болница за ракови  заболявания).

Възможно ли е дори притеснително еротичният телефонен разговор между Даяна и любовника й Джеймс Гилби от декември 1989 г. да се е оказал сред да бъде сред първите примери за злоупотреба от страна на пресата - кой знае? Твърди се, че радиожурналистът Сирил Ринън е чул този разговор и го е предложил на таблоида на Мърдок "The Sun".

Дали Ринън, който впоследствие заяви, че е "обект на зловеща конспирация" и се спомина през 2004 г., не е бил всъщност прикритие за телефонни хакери? Ако е така, манията на Даяна за подслушване в последните дни на живота й - често осмивана като параноя - е била просто разумната интуиция на добра ученичка, познаваща методите на Флийт Стрийт.

В родината си "принцесата на народа" сега щеше да намери спокойствие

В политически аспект Даяна най-вероятно щеше да симпатизира силно на Дейвид Камерън и всички стари итънци, които сега управляват Великобритания. Много преди това, тя щеше да се дистанцира от Тони Блеър - заради отказа му да я използва в големи отвъдокеански миротворчески мисии.

Той щеше да се опитва да я ухажва в края на всеки мандат, но Даяна щеше упорито да му отказва. Макар че може да е било възможно тя да възобнови връзката си с майка си, едва ли някога щеше да прости на брат си Ърл Спенсър, че изведнъж й отне подслона на територията на Алторп след края на нейния брак - периодът, в който тя най-много се нуждаеше от него.

И определено щеше да реагира на начина, по който той се отърва от втората си жена Каролин Фройд - само четири месеца след като тя роди ново доказателство за неговата благородническа нехуманност.

Вероятно е уместно да приемем, че най-добрият й приятел през последните години щеше да бъде не някой друг, а презираният й първи съпруг. Както веднъж беше казал финансистът Джеймс Голдсмит, "когато се ожениш за господарката си, създаваш свободно работно място" - и така Чарлз, който се ожени за Камила, изведнъж щеше да сметне компанията на неговата бивша за много удовлетворителна.

С времето Даяна може би щеше да престане да смята каузите на Чарлз за изморителни. Вместо това, тя щеше да го подкрепя и дори да иска съветите му. След толкова много любовници и загуби, нищо чудно тя най-накрая да успееше да се отърве от омразата си към Камила.

Огромната шапка Lady Bracknell на херцогинята по време на сватбата на Уилям дори би могла да й изглежда красива. А и Даяна щеше да има други съпернички, за които да се притеснява. В глобален аспект красотата, младостта и социалното влияние на кралица Рания щяха да бъдат тройна заплаха за Даяна. След първоначалната си конкуренция с Карла Бруни-Саркози, вероятно Даяна щеше да се сближи с нея на някоя вечеря с представители на Г-20, в съвместен опит да избягат от Берлускони.

Дали щеше да е близка с Кейт Мидълтън - или щеше да ревнува Уилям от снахата си?

Ами Кейт, новопровъзгласената херцогиня на Кембридж? Как ли Даяна щеше да се справи с трайната любов на сина си към жена, различна от нея самата? Нарастващото публично одобрение спрямо Кейт щеше да осигури на Даяна няколко коварни момента.

Разбира се, Лейди Ди щеше да се радва, но подобно на Франсис Шанд Кид, която дни преди сватбата на Даяна избухна внезапно с: "Имам не по-малко красиви и дълги крака от дъщеря си!", щеше да се наложи Даяна да се приспособи към променилия се обхват на прожекторите.

Нейното превъзходство над Кейт обаче щеше да се крие в тъжната история за брака на Даяна, която винаги ще бъде по-привлекателна за пресата, отколкото "щастливата брачна идилия" на бившата госпожица Мидълтън.

Въпреки това Даяна щеше до последно да защитава семейството на своята снаха от дворцовите сноби, а Керъл Мидълтън - динамичната майка на Кейт, щеше да се превърне в нейна първа приятелка.

Щеше ли нашата героиня да се укроти? Със сигурност - и то благодарение на двете неща, от които се интересуваше най-много - децата си и страстта си към хуманитарни каузи. През юли 1997 г. Даяна беше споделила, че обмисля идеята да направи телевизионна поредица за каузите, върху които е работила до момента: жертвите на противопехотни мини, на проказа и ХИВ/СПИН.

За жена, чийто личен живот се диктуваше основно от сърцето й, тя беше изключително добър мениджър - и знаеше как да накара нещата да се случат, знаеше и как да управлява екип. Тя успяваше докрай да остане изненадващо фокусирана, когато нейното състрадание се задействаше.

Ако беше доживяла до наши дни, нейната фондация, финансирана стабилно от всичките й бивши приятели, щеше да стане изключително влиятелна и много престижна. (Освен това, Даяна щеше да бъде достатъчно проницателна, за да обръща гръб на пари, които изглеждат мръсни. Жената с пет дипломи щеше да бъде по-умна от Лондонската школа по икономика - и със сигурност нямаше да приема пари от Сейф ал-Ислам Кадафи.)

В световните бедствия от последните години - 9/11, цунамитата, земетресението в Пакистан, ураганът Катрина - Даяна щеше да бъде сред първите доброволци, които да помагат, заедно със снимачния си екип.

Нейните последователи в Twitter щяха да бъдат най-малко 10 милиона. Тя щеше да насочи умело вниманието си към отделните страдалци, които би продължила да посещава и за които не би спряла да се грижи. Във времена, в които на света се случват такива чудовищни неща, нейната липса е най-осезаема...

Oще: алторп  даяна  доди ал-файед  лейди ди  принц чарлз  спенсър  уилям  хари 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

13 Mile Manolov | 04.07.201108:20

абе с Людмила Живкова... спасиха свето от себе си. артисааа едни камбани и некви рокли Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

12 AlahAkbar | 03.07.201114:36

Айде стига глупости бе, кой му дреме за тая тъпачка?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.08.2010, 15:10

11 Astarot | 03.07.201114:21

Щом ще си играем на "Ако еди кой си беше жив...", поне напишете някоя по-стойностна и смислена статия. Например "Ако Кенеди беше жив?". Щеше ли да децентрализира банковата система? Щеше ли да е жив, ако не беше се заканил да го направи?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.11.2010, 12:35

10 vanko | 03.07.201111:11

Когато един човек е известен със смъртта си, а не с живота си, няма нищо за припомняне, а за помен...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.06.2010, 12:42

9 Мария | 03.07.201111:00

За Димо... чЕти...

http://poiskpravdy.com/sefardysionisty-protiv-ashkenazixazary/
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.01.2011, 12:17

8 Скапаняк | 02.07.201122:50

Жалко за Даяна. Тя щеше да бъде превъзходна мохамеданка и съпруга на Доди, винаги на първия ред на митингите, издаваща традиционните ислямски писъци, добре забулена, съвсем по правилата. И ако Аллах бе дал, можеше /опасана с взрив/ да вдигне във въздуха християнски сгради - църква, родилен дом, детско заведение. Попречиха й, но Аллах вижда, че тя се опита да разкатае английския кралски дом, макар и неуспешно...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.08.2010, 09:41

7 heat | 01.07.201123:39

Авторката на статията е писала не за Даяна, а за себеси, за своите мечти "изиграни" от идола й. Иначе трудно можем да си обясним как така Даяна е щяла да остави Ал Файет и да се примести в Ню Йорк и да се ожени за милионер. Ръцете й щяли да са перфектни защото щяла да посещава редовно фитнеса Усмивка. Естествено тук прозира една много елементарна и объркана ценностна система, децата на Даяна изобщо не влизат в плановете на автора, все едно ги няма. Всеки нормален човек носи отговорност за децата си като през цялото време се опитва да постигне хармония между собствените си желания и отговорностите които има за тях, това го прави всеки родител, не и Даяна. Затова се подразбира, че феновете на принцесата са от същото развалено тесто. Какво значение има вкуса ти към модата когато не си годен да възпиташ едно дете? Не знам как се объркаха толкова ценностите но определено идолите формиращи обществото са много неподходящи.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

6 pueblo | 01.07.201117:13

Смее се абе сменете дилъра бе хора..........то и бай тошо ако беше жив,сега щеше да е кандидат -президент на герб,ама цък Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 13:54

5 Wireless | 01.07.201114:18

Може приживе да се е занимавала с някоя и друга благотворителна кампания, но определено не беше светица. Както и да е, около нейната личност винаги ще се въртят много противоположни мнения.Половината свят я обича, заради блоготворителните кампании.Другата половина точно затова не я одобрява- за тях нейната благотворителност е PR! Истината-кой я знае...., може да е някъде по средата!
А, относно Михаил Горбачов(който за кратко се споменава в началото на статията)- много хора му приписват невероятни заслуги...Също спорен въпрос.
Да не забравяме, че това е този комунистически лидер, при чието управление стана аварията в Чернобил и информационната завеса за това...От ненавременно взети предпазни мерки много хора не са сред живите, а много други носят тежките последствия!А, относно това, че е променил света- само един човек неможе да го направи, без момента да е назрял за това!Нещата са си вървели натам със или без него....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.04.2011, 13:15

4 Чарли Шийн | 01.07.201113:42

В същата година почина Майка Тереза - жена посветила живота си да помага на болните и умиращите.
Но медиите се насраха с таз Даяна, та Даяна - един обикновен курволяк.
   

оценка

+0 -0