Балканец искам | webcafe.bg
Webcafe

Балканец искам

Миранда
17.10.2010, 10:43 (обновена 21.10.2010, 14:13)
Мъж

Снимка: © Getty Images

Време е да отдам почит на Балканите...

"Трябва да преразгледаш възгледите си за мъжете, така мисля, скъпа... Не, не този цвят, нека да е по-пастелно - този път няма да съм жената-котка". Първото е за мен, второто - към маникюристката, която се труди върху ноктите на една от приятелките ми.

Едва я чувам през звука от сешоара, но тя има достатъчно изнесен глас - учила е две години във ВИТИЗ, но когато изсъска в офиса, я чуват в съседната стая. Новото строителство е наистина ужасно...

Аха. Време е да отдам почит на Балканите. Не като завръщане към разни Гадни Бели Мъже, а към мъжете, които могат да ти докарат тръпка със своята спонтанност и непредсказуемост. И да, една всепомитаща енергия - макар и да се случва по-рядко от избухване на свръх-нова във Вселената.

Все едно да търся китарата на Влатко Стефановски, оживяла в мъж. Микс между един тъжно-горчив поглед, малко непукистки, в 7/8, и европейска електро-акустика, където обаче безпогрешно разпознаваш балканския мъж. Не оня, турбо-мачото, във всеки случай.

Г-жа Пастелни нокти се врътва на стола и размахва маникюра на показалеца си. "Ти знаеш, след Оная случка..." Знам. Случката, при която холандецът, с който живя година и нещо, и щяха да се женят, отмъкна парите за сватбата. Да му се ненадяваш - хвърляше боклука, пускаше пералня, пазаруваше, вземаше дъщеря й от градина и накрая... Гадост.

Сега е с бивш летец, който не прави тия неща, никога не улучва подходящия подарък, но пък прави страхотни салати, носи на пиене и е готов да размаже физиономията на всеки, който, абе дори само да напсува Жената-на-сърцето-му. Мисля, че един таксиджия май доста съжалява.

(Не че Жената-котка не може да се разправи така, че ноктите й да скапят нечие мъжко его до размерите на наночастица. В съвсем непастелни нюанси...)

Какво им е лошото на балканските мъже наистина? Преди време, по време на една командировка, на брега на Охридското езеро в хотел "Бел вю" вечерта се събрахме компания от целите Балкани - сърби, албанци, българи, македонци, турци, гърци. Май само румънци нямаше, но тях не ги броя за балканци.

По някое време след полунощ, след здрави хора и гръмогласно пеене/виене/припяване, двама от компанията се сбиха за една македонка. Размениха по един-два тупаника, разтърваха ги, после викнахме по още едно-две-три, и накрая се прегръщаха разплакани, а ябълката на раздора... Ами изтърколи се сама до хотелската стая. На вратата метна един котешки поглед назад, но едната част от групата скачаше на диво сиртаки, а друга се пенеше по темата бугарска песен ли е "Биляна платно белеше..."

Злато, а каква си хубава с тая прическа, сега ще звънна на Владо да ни вземе и отиваме някъде, казва г-жа Пастелни нокти. Не в онова кръчме, където висеше твоя ирландец. Моят ирландец не е мой отпреди поне четири години, но това няма значение за нея. Тя вече не гледа на интеграцията ни в ЕС през брачния съюз. За нея тия хора ОТТАМ нямат сърца, студенокръвни животни са и гледат на българките/българите като на трета категория хора.

Нищо, че сестра й е порядъчно омъжена за французин, който - въпреки презрението, което демонстрира при всеки свой престой тук, прие като разбиращ се от само себе си жест почивката, подарена им от г-жа Пастелни нокти в един спа-хотел. А Владо го води на лов и пиене с ловната дружинка.

Затова пък, когато тя и Владо им ходиха на гости, се бяха обадили 40 дни предварително и всеки ден си дояждали в някое бистро или с по две-три багети...

Дааа, май ще трябва да си ревизирам възгледите. Едно горещо балканско сърце добре ще ми дойде. Поне няма да се обяснява в досадни мейли. Отвреме навреме ще тегли по някоя майна, но като го е яд или му е гот, ще знам - и без да се налага да питам "как си".

"Абе ти не разбра ли, че нашите мъже са си тук?" Този път виждам пет прекрасно лъснати ноктенца-пастелки. И да, плащам, шлифер, шал, портфейла - в чантата, и тръгвам да догоня г-жа Пастел, която се изнася с едно изнесено: "ВладОООО! Тръгвам, златен..." и мръдва показалеца си към мен.

И в този миг, на вратата се сблъсквам с едно синеоко усмихнато лице, което ми казва: Good evening!, и после се обръща към една от фризьорките*: Dear, I bring you a coffee! Why do you work so much..."

*Тя си писа три месеца с този мъж по скайпа и сега той й е на гости...

Oще: балканите  жена  мъж  чужденец 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.12.2010, 04:39

15 mecho | 20.01.201104:04

кви си пляскате бе резани пу... насрани тют'неви??? Смее се

измет селска тъпанарска Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.01.2011, 06:47

14 aezakmi | 20.01.201100:42

"И в България има свестни хора, пък били те и мъже." Ти нещо си се объркала, мъжете са хора и хората са мъже. Жените нямат място при хората. Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.12.2010, 21:36

13 BlkSwn | 22.12.201002:00

Арт Пепер: Пляскане
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.08.2010, 08:18

12 Art Pepper | 25.10.201009:14

Интересно мнение. Да призная винаги съм предпочитал да общувам с хора които мислят диаметрално различно от мен защото ми е много по-интересно. Информацията която споделих не е само цитат от нАучен труд, но и лично наблюдение - в България живея от няколко години, по-голяма част от живота ми е минала на запад от западната граница на Р. България. Но нямам намерения да обяснявам защото ще решите че съм искал да компенсирам кой знае какви липси или комплекси. Винаги съм избягвал българите в чужбина, и особено българКите. Когото ухапе змия и от гущер се плаши - казват в Любляна.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.10.2010, 21:14

11 Emanuel Dimitrov | 24.10.201021:33

"Социална проституция", "компенсаторен рефлекс" "билно овлажняване някъде към 15 cm под пъпа". Какви думи и адресирани до хора които не познавате и които просто мислят по-различно от вас. Ако испозвам вашият подход бих казал за вас че се чувства в думите ви някакъв комплекс че сте неспособни да проявите "компенсаторен ефект" и да се "овлажнявате някъде 15цм под пъпа". Защо не позволите някой да мисли наистина различно от вас, просто защото той мисли че е прав а не вие. Това е наистина балкански синдром - смесица от социална неудовлетвореност, закомплексираност и неспособност за оросяване 15см над брадичката. Истински балкански комплекс ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

10 Rowan | 23.10.201016:38

Аре и аз като един "балканец" да се изцепя:

-Мириндичкеее, кога беше млада и убава мърсува с чужбинците. Кога поувяхна и та ритнаха са сети, че той и балканеца ставал. Ама пусти му балканец и той се поевропейчил, и на него второкачествения му се услаждало агнешкото!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

9 Крив Макарон | 21.10.201002:13

Много ми е отблъскващо, когато така умилително се използва "балканец". Балканец, като човек- интелектуален инвалид, неудачник, търсещ утеха в алкохолни подвизи, вместо да търси решения на проблемите си. Възприел примиренчеството, но и зависта, като начин на съществуване. Но весе пак, му е останала, една по детски чиста игривост, когато е в добро настроение...Не, не ми изнася да съм "балканец". Бих предпочел откровено да си ме нарекат "лайнар", ако го заслужавам. Опитавам се да не заслужа такава чест.

п.п. Миранда не случайно я обвиняват в незадоволеност, щом се вдъхновява от такива преживяваня.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.08.2010, 13:10

8 Georgo D' Tomazi | 20.10.201021:12

ЧЕТИВНО. не е малко. само не е ясно кой какво и защо. ама това па няма никакво значение.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.08.2010, 22:06

7 Code Zero | 20.10.201020:10

И къде е проблема? В момента имате избор Миранда или и това е малко?
Хич не сте за оплакване, женита са като маймуните ,обикалят от клонче на клонче.. пускат предишното клонче чак след като вече са се хванали здраво за следващото. Палав
Май и аз почнах да обобщавам......
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.08.2010, 12:32

6 No name | 20.10.201010:19

Трябва със закон да забранят изучаването на НОК, в часовете по математика. Много обичаме и в последствие сме подвластни на това "общо кратно". Та и тази статия така, както и коментарите на читателите. "Всички българи", "всички чужденци", "всички мъже", "всички жени"..... Стига! Осъзнайте, че всеки, независимо от пол и националност, има свои разбирания, морал, начин на живот.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани