Архитектите в инициативата Chivas 12 Стола - Архитектура, приеха манифест на добрата градска среда | webcafe.bg
Webcafe

От архитект до рицар

Lifecafe
07.10.2011, 12:51 (обновена 07.10.2011, 18:05)
победители, конкурс на Чивас

Архитектите - победители в конкурса на Chivas Regal

Новата инциатива на Chivas Regal, Chivas 12 Стола, цели да създаде връзка между утвърдени професионалисти и млади, развиващи се таланти в 12 области, които имат въздействие върху всекидневния ни живот. Компанията откри серията от събития с архитектурата в България.

Не само защото всеки съвременен рицар има нужда от своята крепост, но и защото архитектурата повече отвсякога трябва да отстоява определени принципи и позиции - като основно изразно средство на заобикалящата ни среда.

Архитектите, които участваха в нея, приеха своя манифест, който, както обясниха, не е нищо повече от "препоръки, подбудени от убеждението ни, че винаги можем да бъдем малко по-добри".

"Въпреки това ние, присъстващите на Chivas 12 Стола - Архитектура, се обединяваме около тях и ще ги приемем като лична отговорност. Защото сами изграждаме средата си. А заедно можем и да я променим", се казва в Манифеста.

Ето и самият Манифест:

"Да изискваме проектирането на нови сгради да бъде съобразено с градоустройствената концепция в нейната цялост (сега Законът за устройството на територията не го изисква).

Да настояваме за създаване на професионална естетическа комисия, която да оценява качествата на сградата не само на база индивидуален проект, но и в контекста на заобикалящата я среда.

Да настояваме изпълнителите на проекти от обществено за градския облик значение да бъдат избирани чрез конкурс.

Да работим за въвеждането на конкретни параметри и критерии за оценка на устойчивост на проектите, както и стимули за архитектите на такива проекти.

Да приемем ролята на архитекта като повече от проектант и като отговорно за цялостното изпълнение на крайния продукт лице.

Да не мислим за архитектурата като просто красива фасада, а като цялостно решение за средата на човека".

Oще: 12 стола  chivas regal  архитекти  архитектура  инициатива 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани