4D, 5D и новото преживяване в киносалона | webcafe.bg
Webcafe

Как се променя преживяването в киносалона

Lifecafe
23.05.2014, 02:54 (обновена 28.05.2014, 08:23)

1 от 2 снимки Назад Напред

кино арена imax

Новата зала в Арена Младост е със специално разработена геометрия и специфично позициониран извит и леко наведен сребърен екран, разположен в близост до зрителите. С него се гарантира оптимален ъгъл на гледане и максимална реалистичност на 2D и 3D изображенията

Постепенно и неусетно преживяването ни в киносалона се променя и няма как да е иначе.

Днес кината непрекъснато са изправени пред предизвикателството да запазят своите посетители в конкуренцията на системите за домашно кино, on-demand съдържанието, интернет пиратството, Amazon и Netflix.

На такъв фон мотивацията да излезеш от къщи и да похарчиш немалко пари за билет в традиционно кино няма как да не замре, а филми като „Аватар" и „Гравитация" не се появяват достатъчно често, за да я задържат будна.

Така на помощ идват иновациите в киносалоните, които целят да гарантират, че преживяването там ще бъде нещо много повече от гледането на филм вкъщи.

От няколко години основна новост в световен мащаб е вкарването на физически ефекти в самия киносалон и рекламирането на цялото преживяване като "4D кино" (вече могат да се срещнат и 5D, 6D, 7D, та до 12D формати, но всички те са вариации на 4D киното с различни физически ефекти и атракции).

Изграждат се и новаторски зали, които предлагат на всички зрители максимално добър ъгъл към екрана, уникално качествен звук, по-комфортни седалки, та даже и ресторантско обслужване, интегриран достъп до социални мрежи и други подобни екстри.

Макар у нас да не сме стигнали чак толкова далеч в развитието на кино услугите, вече имаме щастието да видим част от иновациите и в България.

Новата зала в Арена Младост

Последният пример е от миналата седмица, когато беше открита IMAX кинозала от ново поколение в Арена Младост.

Тя е със специално разработена геометрия и специфично позициониран извит и леко наведен сребърен екран, разположен в близост до зрителите. С него се гарантира оптимален ъгъл на гледане и максимална реалистичност на 2D и 3D изображенията.

Голямо внимание е обърнато и на звука, чието качество може тотално да промени впечатлението от един филм.

„Не искаме хората да слушат звука, а да го усещат, да го преживяват", обяснява пред Webcafe.bg Джовани Долчи, вицепрезидент на IMAX за Европа и Африка.

Затова например, казва той, когато има експлозия на екрана, вече не е достатъчно зрителят просто да чуе взрива, а трябва съвсем ясно да усети вибрациите в стомаха си.

Част от творческия процес

Възможностите на новата зала блеснаха веднага щом беше прожектиран първият филм на нея, „Годзила 3D", и огромният динозавър се изправи пред публиката в пълния си разкош.

Но за запознатите с IMAX това не е никаква изненада. По начало канадската компания е една от тези, които развиват най-амбициозно кино преживяването.

Освен че подобрява архитектурата на киносалоните, тя също преработва и ремастерира филми и работи в тясна връзка с холивудски студия.

А големи режисьори като Кристофър Нолан, Майкъл Бей, Джеймс Камерън и Алфонсо Куарон снимат филмите си с едно наум как ще изглеждат те на IMAX.

„Вече направо сме си част от творческия процес на филмите", горд е Джовани Долчи.

Днес IMAX се стреми да навлезе мощно в европейското кино и постепенно намира партньорства с европейски студиа. Заслужава си да се отбележи, че първият руски 3D филм „Сталинград", появил се в края на миналата година, е именно в IMAX формат.

Петото измерение

Днес 3D филмите все още получават доста критики и Долчи признава, че разбира защо е така - хората все още не са сигурни какво получават срещу по-скъпите билети за 3D кино. Долчи е категоричен, че третото измерение е подходящо само за някои филми и класическото кино на плосък екран няма как да изчезне.

„Някои от най-добрите филми за IMAX в последните години си бяха на 2D", припомня той и посочва „Черният рицар: Възраждане" и „007 Координати: Скайфол". А следващият филм на Кристофър Нолан Interstellar също обещава страхотно зрелище, макар и в 2D.

На отсрещния полюс е киното в четири и повече измерения. Вече в няколко града у нас видяхме 5D киносалони, като един постоянен такъв работи в софийския Bulgaria Mall.

В него всеки може да се убеди, че 5D-то е едно съвсем различно преживяване, което добавя към триизмерния образ аромати, динамични седалки, летящи балончета, символични пръски с вода върху зрителите и сняг и дъжд около тях.

Киносалонът е доста луксозен, спретнат и стегнат (12 места), а филмите за него са специално разработени анимации от по 10-15 минути. Времетраенето им обаче е напълно достатъчно заради доста интензивното преживяване, което предлагат.

Определено гледането на тези филми не позволява да останеш безучастен и просто да хрупаш пуканки или да се разсееш и за минута, защото седалката почти не спира да се клати, хвърчи вода, духат ветрове, и се носят аромати.

Всеки такъв киносалон си е скъпо удоволствие, изисква специални инсталации на допълнителни съоръжения за ефектите, както и система с общ процесор, която да контролира всичко докато върви филмът.

От кино Арена в Bulgaria Mall са доволни от 5D съоръжението и признават, че най-запалените му посетители са родители с деца и цели ученически класове.

Безспорно този тип киносалони дават доста хляб на критиците, които недоволстват, че киното заприличва повече на лунапарк, отколкото на културно изживяване. И наистина тази технология въобще не е създадена за голямо кино, а за кратки емоционални изживявания, които обаче не пречат на седмото изкуство, а са една негова специфична разновидност.

По всичко личи, че и в България 5D-то си върши работата и пред уикендите е един от основните атракциони в мола срещу билет от 5 лв.

Най-добрата новина

Все пак физическите ефекти в киносалона могат да бъдат прибавени и към големите блокбъстъри, като това вече се изпробва от няколко години.

„Пътуване до центъра на земята", „Аватар" и „Железният човек 3" са сред филмите, които са били прожектирани в 4D, като на ключови места в действието са добавяни ветрове, мъгли, аромати и разтрисане на седалката.

Този смесен формат е доста популярен в някои страни, но си остава хибридна форма, която няма как да се превърне в норма в киносалоните.

Джовани Долчи от IMAX споделя мнението и на други експерти, че не бива да очакваме кой знае какви технически иновации в киното през следващите години. Подобренията в качеството на картината и звука, по-хубавите зали, както и някои интерактивни нововъведения може и да успеят да задържат хората в кината, но няма да променят седмото изкуство из основи.

Това всъщност е чудесна новина, защото означава, че в близко бъдеще кинодейците ще се занимават не с усвояване на нови технологии, а със самите филми - което е предпоставка да очакваме по-добри заглавия на екрана.

Oще: 3d  4d  5d  bulgaria mall  imax  аватар  арена  атракция  блокбъстър  годзила  гравитация  джовани долчи  зала  звук  изживяване  кино арена  киносалон  кристофър нолан  лунапарк  мол  седалка  сталинград  холивуд 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани