Ремонтни дейности | webcafe.bg
Webcafe

Ремонтни дейности

Цветана Георгиева
10.04.2014, 18:32 (обновена 01.05.2014, 07:53)

1 от 18 снимки Назад Напред

фабрика за градско изкуство

Снимка: © В.Е.

Малка находка във Фабриката за градско изкуство

Една от малкото истински новини в последно време беше, че София ще има пространство за независимо изкуство и култура с размерите на цял квартал. Изоставените сгради от зона „Индустриална", трамвайното депо „Клокотница", подлезът на Централна гара и каналът на река „Владайска" са само част от проекта „Zona Cultura".

Сигурно сте чували - това значи изложбени зали, репетиционни, творчески работилници, лятно кино, сцени за концерти и дори резиденции за артисти. Голямото липсващо звено в еволюцията на българската столица. Звучи прекалено хубаво и е истина. Защото никой няма намерение да спряга добрите идеи в бъдеще време.

Ремонтът на културата започна преди месец и настоящето му е по-бурно от очакваното. Ето какво видяхме във Фабриката за градско изкуство в района на „Сточна гара": алтернативният театър „Атом" репетира за представление, Милко Дюлгеров прави скулптури от метал, а Евгения Куцарова подготвя нов BazArt.bg за ръчно изработени бижута.

Това далеч не е всичко. Мрачната сграда всъщност кипи от живот, защото е приютила фотографско студио, дърводелска работилница, галерия, огнения „Жар театър", тренировъчна зала на FreeRun Bulgaria и бъдещи офиси (навярно пропускаме още някой) - и то само в едната си половина.

Представете си какво би се случило, когато изкуството заработи на пълни обороти във всичките 7000 квадратни метра на бившата стокова борса (Зимница) на 15-тина минути от центъра. Докато ни развежда по етажите - от стаички за работниците до огромни хладилни камери, Кристина Спасовска от фондация „София диша" намира най-точните думи, за да опише случващото се: „Вакуумът просто ни засмука".

Запретнати ръкави

„Хубавото е, че идеята не остана само с ентусиазъм. Много артисти се активизираха и работят усилено в момента, за да ремонтират помещенията в тази част от фабриката. Има и проекти, които се случват, така че има огромно желание", казва Стефания Георгиева от театър „Атом".

Надява се сивата сграда със социалистически идеали по гръбнака, която за два уикенда доброволен труд бе превърната във Фабриката за градско изкуство, да стане врящ казан от български и чуждестранни творци, събития и посетители.

Един етаж по-надолу скулпторът и музикант Милко Дюлгеров е запретнал ръкави заради една стиймпънк маска. Извън неизброимите метални чаркове, инструменти и старите перални в ателието, той и колегите му от Looneytools винаги могат да намерят помощ или вдъхновение от другите творци във фабриката.

Сред първите обитатели е и Евгения Куцарова, която ни описва нещо като комуна: „Тук всички сме задружни за всичко. За момента се справяме сами - и с ремонтни дейности, и с разтоварването на цял камион с дървен материал".

Откриваме я на импровизирано бюро от касетки за плодове - пред създаващото се изложбено и workshop пространство на BazArt.bg, докато търси hand made автори, или както ги описва „хора, за които изкуството е започнало като хоби и се е развило като страст".

В точния момент

Ако искате да се запознаете с всички и всичко, което предстои, организаторите са предвидили специален Zona Cultura Fest от 9 май до 8 юни. „Целта е да покажем на публиката как би изглеждала "Zona Cultura" в пълната си функционалност, така че хората да открият причина да дойдат", допълва Кристина Спасовска, която е и координатор на фестивала.

Подкрепа дават още градските провокатори от Destructive Creation, съживителите на стари мебели "РЕ ЛА КС", UnderGara с редовните им вече събития за преобразяване на Ротондата на Централна гара и други артистични инати.

„Каузата на проекта е да се обособи зона, в която да се случва основната част от най-доброто от съвременното изкуство, да се даде възможност за мотивация, изява и колаборация на независимите артисти. Идеята е да се запази специфичната атмосфера и автентичността на всяко едно от пространствата, участващи в този мащабен проект", изтъква Кристина Спасовска.

Тя признава, че екипът зад "Zona Cultura" е замислял щурм на институциите след поне една година, но в един момент се оказва догонващ в неподозирани събития. Отприщва ги съгласието на собственика на опразнената стокова борса - половината сграда да се ползва безвъзмездно от артисти за срок до една година.

Дотогава художници, актьори, музиканти и всички лавинообразно включващите се таланти трябва да намерят финансова формула, за да се издържат и да плащат символични наеми.

Докато контурите на алтернативното НДК се пълнят с ентусиасти, а вдигнатите палци се увеличават, Столична община обещава подкрепа. Това е особено важно за ползването на обществени пространства и финансиране. Има и друго обяснение - "Zona Cultura" ще даде много сериозен тласък на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019.

Това обаче е тема на друг разговор. А дотогава се надяваме културно-ремонтните дейности да са приключили.

Oще: bazart  zona cultura  арт  зона култура  изкуство  култура  софия  софия 2019  софия диша  фабрика за градско изкуство 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани