Сексуална революция в Китай | webcafe.bg
Webcafe

Сексуална революция в Китай

Lifecafe, по CNN, ВВС
04.11.2013, 14:35 (обновена 04.11.2013, 16:53)
Халките

Снимка: © Георги Анастасов, georgianastasov.com

Държавната статистика показва, че през 1978 г. няма нито един смесен брак, регистриран в Китай

Китай преживява сексуална революция. Тя личи не само по външния вид на младите хора и поведението на двойките на публични места, но най-вече по нарастващата им съпротива спрямо родителите, когато стане дума за любов и брак.

„Да се срещам и да се оженя за жена от Запада за мен означаваше истински бунт", казва китаец, срещнал любовта на живота си в университета. Въпреки седемте години щастлив брак, Джун си спомня думите на баща му в началото - западняците не стават за такива неща.

Държавната статистика показва, че през 1978 г. няма нито един смесен брак, регистриран в Китай. Постепенно това се променя и само през миналата година над 53 000 такива двойки са минали под венчилото.

Цифрата не е впечатляваща за държавата с население от 1.3 милиарда души, но показва ясно една тенденция - китайците стават все по-освободени. Джун има статут на легенда сред приятелите си. Съпругата му Жозелин е станала толкова популярна чрез блога, който поддържа, че всеки ден отговаря на любопитни писма на китайци, които имат желание да се срещат с чужденци.

Извън смесените бракове, търговията със секс-играчки в Китай бележи истински бум - има над 2500 такива компании. Анонимността и големият асортимент (там се произвеждат много такива артикули, но основно за износ) са основни причини.

Младите и образовани китайци предпочитат да останат сами, отколкото да правят компромиси с другия човек в семейното гнездо. Китайското общество обаче е твърде патриархално и с напредване на времето много родители решават да поемат семейното щастие на своите отрочета в ръце.

Старите не се дават

Мъж на средна възраст се усмихва на пазар в Шанхай, същински доволен купувач. Току що е открил евентуален ухажор за своята племенница, преравяйки куп бели хартиени бележки. Информацията на една от тях звучи обещаващо - 33-годишен, 170 сантиметра висок, собственик на имот, разведен, без деца.

Единствената уловка е, че заплатата му е 800 долара на месец, което много не се вписва в представите за висок стандарт на живот в Шанхай. „Няма значение - мисли си Лиу Джианле - племенницата има хубава работа".

Така се случват нещата на брачния пазар в Шанхай. Там се предлагат обяви за свободни мъже и жени. Всяка събота и неделя майки, бащи, чичовци и тем подобни близки роднини се събират в един ъгъл на т.нар. народен парк в китайския мегаполис, търсейки половинките за децата си.

Някои описват всичките им качества и дадености - възраст, височина, приходи, образование, адрес. Бележките се забождат върху чадъри или торбички за пазаруване. Други си носят тефтери, за да записват актуалните оферти.

Разтревожените родители могат да ползват услугите и на професионалисти, които предлагат съвети, организират годишни изложения и обещават, че ще намерят най-добрия кандидат за жених или булка.

Нищо лично, просто бизнес

Всяка година в Шанхай се провежда изложението „Брак и любов", което събира около 18 000 участника. Брачният бизнес съществува от 2004 година и растящата му популярност не е изненада. И там вече е пренаситено.

Сонг Ли има интернет компания, която се занимава именно с това - срещи с цел брак. 2/3 от клиентите са жени, така че задачата изобщо не е толкова лесна, колкото изглежда, обяснява тя.
Ето защо нейният сайт предлага безплатна регистрация за мъже, докато дамите трябва да плащат

такса от 500 долара. За още по-качествен подбор жените не трябва да са над 33-годишна възраст, а мъжете трябва да бъдат родени след 1970 година."Има голям недостиг на сериозни мъже", допълва тя.

За жените също не е лесно, особено за добре образованите дами с добра кариера, които имат много високи критерии към ухажорите си. Ако те са прехвърлили 27-годишна възраст, вече минават в категорията на изостаналите.

Дори фактът, че в Китай има 34 милиона повече мъже в сравнение с представителите на нежния пол никак не ги удовлетворява - повечето от ергените живеят в провинция и рядко имат добро образование.

Вятърът на промяната

В Шанхай се провеждат и курсове по секс и интимност, макар да не са обществено достояние. Ма Ли е преподавател по чувствителната тема и, въпреки високата цена - 420 долара, все повече и повече жени се записват при нея.

Двудневният курс включва избрани сегменти от анатомия, психология и секс техники. Тя споделя, че някои нейни клиентки не знаят нищо за секса и контрацептивите. Една от тях била научена от майка си, че сексът е нещо много опасно и е като изстрел с пистолет в главата.

Докато в провинцията нещата изглеждат горе-долу по този начин, то в големите градове се усеща все по-голямо културно влияние както от западните държави, така и от съседните Тайван, Япония и Южна Корея.

Благодарение на Комунистическата партия темата „секс" дълго време е възприемала като табу. Това ясно личи в държавната образователна система, където въпросът изобщо не е засегнат.

"В Пекин, Шанхай и другите големи градове жените се поддават на западното влияние, което променя консервативното им отношение към секса", казва проф. Джей Ченг.

Oще: брак  китай  любов  пазар  шапхай 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани